Siirin-päivien Kultainen kaulin -palkinto tänä vuonna tanssitaiteilija Merja Satulehdolle

Tanssialan ammattilaisen Merja Satulehdon ansiot oululaisen tanssin, kulttuurin ja yrityselämän saralla ovat kiistattomat. Kuva: arkisto/Carita Forsman

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaislähtöisen näyttelijän Siiri Angerkosken elämäntyötä kunnioittava vuosittainen Siirin-päivät -tapahtuma on parhaillaan käynnissä Oulussa tänään keskiviikkona 17. elokuuta. Sen yhteydessä jaettiin Kultainen kaulin -palkinto, joka myönnetään oululaisen kulttuurin tekijälle tai vaikuttajalle. Palkinnon lahjoittaa Oulun Koru Oy.

Vuoden 2022 Kultainen kaulin -palkinnon saajaksi on valittu tanssinopettaja, tanssija, koreografi ja tuomari Merja Satulehto

Kun Satulehto ryhtyi tanssin ammattilaiseksi vuonna 1984, hänellä oli takanaan jo pitkä meriittilista sen parissa. Äiti houkutteli aikoinaan Heinäpään tytön seuratanssikurssille, harrastuksesta muotoutui sittemmin paitsi työ, myös elämäntapa.

Satulehdon saavutukset tanssin parissa ovat kiistattomat. Nuorta ”Nuottalan jengin” jäsentä kiehtoi yhtä lailla musiikki: hän oli myös mukana Madetojan musiikkilukion kuorossa. Samoin urheilu oli lähellä sydäntä, hiihto on pysynyt mukana myöhemminkin.

Tanssiharrastusta kirittivät niin Leena Ortolan balettikoulu kuin Raukovaaran pariskunnan vetämä Telemark. Kilpatanssi tuli mukaan myöhemmässä vaiheessa, hänen pitkäaikainen parinsa oli Markku Luttinen.

Maailman opit Ouluun

Satulehto muutti Oulusta pois nuorena kokeilemaan siipiään 1970-luvun lopulla. Jo uransa varhaisvaiheissa Merja Satulehto sai menestystä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla, tunnustuksena on kertynyt lukuisia mitaleja.

Suomalaisyleisölle näkyvintä lienee silti hänen työnsä televisiossa Tanssii tähtien kanssa -sarjan tuomarina sekä aiemmin Spede-show’ssa. Onpa Satulehto ehtinyt myös valkokankaalle karkeloimaan Uuno Turhapuron kera.

Paluumuutto Ouluun toi mukanaan uusia haasteita yksityisyrittäjyyden saralla. Satulehdon luotsaama Tanssikeskus Citydance Oy on tarjonnut lukuisille lapsille ja nuorille ponnahduslaudan kehittää taitojaan tanssin eri saroilla. 

Luovana neuvonantajakin

Verkostoituminen on ollut tärkeää olennaista työssä Oulun tanssin hyväksi. Silti Satulehtoa mietityttää joskus, onko tanssi jäänyt arvostuksessa väliinputoajaksi: ongelma koskee koko Suomea.

Satulehto on ollut mukana Oulun kulttuurikaupunkihankkeen luovana neuvonantajana. Valtakunnallista vaikuttamiskokemusta ja edustamista hänelle on kertynyt muun muassa Suomen tanssiurheiluliiton ja FDO:n hallituksissa.

Niin rakas kuin tanssi Merja Satulehdolle onkin, perhe ja perheenäitinä olo on ollut aina tärkeintä. Tilaa on jäänyt myös kirjoille, pastalle ja viinille: mieltymys scifiin ja fantasiaan kattaa niin kirjojen kuin elokuvien tarjonnan.

Siirin-päivät järjestävät Finnkino Oy, Merikoskikerho ry ja Oulun Elokuvakeskus ry.

 

Lue myös