Sanna Yrjänän talvirunokilpailu 2023 kutsuu tulkitsemaan talven syvintä olemusta – tyyli on vapaa ja kuka tahansa voi osallistua

Jukka Käräoja sai vaimoltaan idean talvirunokilpailun järjestämiseen. Kuva: Jaani Föhr

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kun Jukka Käräjäojan vaimo Sanna Yrjänä pohdiskeli, mikseihän talvea kuvailevia runoja tunnu olevan samaan tapaan kuin kesän ylistyksiä, heräsi miehen päässä ajatus talvirunokilpailusta, joka olisi ikään kuin lahja hänen vaimolleen. Idea eteni tekoihin ja yhteistyössä Huutomerkki ry:n kanssa kilpailun teoshaku on nyt polkaistu käyntiin ja runoja otetaan vastaan 20. lokakuuta saakka.

”Voihan talven tunnelmia kuvaavia runoja olla paljonkin, mutta en ole lukenut kaikkia maailman runoteoksia”, Käräjäoja naurahtaa.

”Ajattelin, että tämä olisi kuitenkin hauska teema, jossa ihmiset pääsevät käyttämään luovuuttaan”, hän lisää.

Pöytälaatikot puhtaaksi

Talvirunokilpailu on kaikille avoin ja siihen saa osallistua ennen julkaisemattomilla, suomenkielisillä runoilla, joita jokainen kynäilijä voi lähettää enintään kolme kappaletta. Runon mittaa tai tyyliä ei ole ennalta määritelty.

”Emme odota kaikkien olevan loppusointuisia runoja”, Käräjäoja vahvistaa.

”Teoksen täytyy kuitenkin olla sähköisessä ja kirjallisessa muodossa, joten nyt ei oteta mukaan käsin kirjoitettuja runoja tai laulettua lyriikkaa. On arvioinnin kannalta vaikeaa, jos yksi on kirjoitettu ja toinen laulettu”, hän toteaa.

Käräjäoja haluaa rohkaista kaikkia pöytälaatikkorunoilijoita kaivamaan teoksiaan esiin ja ottamaan rohkeasti osaa kilpailuun.

”Saa olla ammattirunoilija, mutta ei tarvitse olla. Jokainen voi kiteyttää ajatuksiaan ihan harrastuspohjaltakin”, hän sanoo.

Palkintogaala Musteklubilla

Kilpailijoiden anonymiteetti säilyy loppuun saakka. Osallistujat lähettävät runoistaan sähköisen version Huutomerkki ry:lle, josta ne välitetään nimettöminä esiraadille sekä päätuomari Sanna Yrjänälle. Kilpailun voittajarunot esitetään marraskuussa palkintogaalassa Oulussa, Huutomerkki ry:n järjestämällä Musteklubilla. Kilpailun palkintosumma 200 euroa, joka jaetaan kolme parhaan runon kesken.

Gaalan päivämäärä tarkentuu myöhemmin.

”Sitähän ei tiedä, jos runoja tulee satamäärin, niin niiden arviointiin menee paljon aikaa. Toivotaan tietysti, että niitä tulee paljon ja että sieltä nousee todellisia helmiä”, Käräoja nauraa.

Miehen äänestä kuulee, että hän on erityisen innoissaan kilpailun alkamisesta ja järjestämisestä. Se, saako runokilpailu jatkoa, jää kuitenkin vielä nähtäväksi.

”Eihän sitä tiedä mitä tässä vielä innostuu tekemään ja järjestämään”, Käräjäoja tuumaa lopuksi.

Kilpailuteokset voi lähettää pdf-tiedostona osoitteeseen yhdistys@huutomerkki.fi.

Lue myös