Riikka Keränen aloittaa Suomen Jazzliiton kiertueen kotikaupungistaan Oulusta – Oulussa syntynyt biisi kuullaan ensimmäistä kertaa

Riikka Keräsen originaalikokoonpano ensiesiintyy Oulussa keskiviikkona 6. syyskuuta. Kuvassa basisti Jori Huhtala (vas.), laulaja-lauluntekijä Riikka Keränen, pianisti Juho Valjakka ja rumpali Anssi Tirkkonen. Kuva: Kai Tirkkonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Haastatteluhetkellä Helsingissä asuva jazzlaulaja Riikka Keränen on matkalla junalla Kerava Jazz -festivaalille, jossa hän esiintyy Signe-yhtyeen kanssa.

Keräsen ja Suomen Jazzliiton kiertue järjestetään 6.–16. syyskuuta, ja se pitää sisällään kahdeksan konserttia kahdeksalla eri paikkakunnalla, sekä yhden Kuopio Jazz & Blues ry:n omatuotantokonsertin.

”Katottiin ensimmäistä keikkarupeamaa että oho, pitää varata matkalaukkuun aika monta vaatekertaa, kun kyllä siinä keikoilla kuuma tulee”, Keränen naurahtaa iloisesti.

Muusikko myöntää, että kiertueen aloittaminen kotikaupungista jännittää. Kyseessä on myös Keräsen originaalikokoonpanon ensikeikka Oulussa.

Kvartettiin kuuluvat pianisti Juho Valjakka, basisti Jori Huhtala ja rumpali Anssi Tirkkonen, Keräsen puoliso.

”Viime vuonna Elojazzeilla pianistini Juho ei koronan vuoksi päässyt esiintymään. Sillon saatiin Tuomas J. Turunen, upea pianisti, tuuraamaan”, musiikintekijä kehuu.

Suomessa jazzmusiikin taso on korkea, joten on kunnia, että Keränen on päässyt Suomen Jazzliiton kiertueelle omalla musiikillaan.

”Myös jazzin paikallisjärjestöt vaikuttavat valintoihin. Paikallisjärjestöjen pitää haluta ottaa sut esiintymään”, solisti hoksauttaa.

Kerroksellista ja eläväistä taituruutta

Pian alkavalla kiertueella Keränen tulee kertomaan yleisölle laulujensa syntytarinoita. Esitettävät kappaleet ovat hänen sanoituksiaan ja sävellyksiään, jotka sovitetaan yhdessä bändillä. Mukaan mahtuu myös muutamia jazzklassikoita suuresta amerikkalaisesta laulukirjasta.

Setissä olevat Keräsen uudet julkaisemattomat biisit soitetaan ensimmäistä kertaa Oulun keikalla.

”Oletettavaa on, että kiertueen myötä ne biisit tulee osaksi meitä. Varmaan vähän jännittynyt on tosiaan fiilis vielä siellä Oulussa. Yks uusista kappaleista on syntynyt minun vanhempieni kotona Oulujoen ääressä, että siinä on paikallissidettäkin Ouluun.”

Kun kappaleita soitetaan jazzkontekstissa, ne elävät ja muuttuvat ajan ja soittamisen myötä.

”Kun Oulussa esitetään uusia biisejä, niin kiertueen päätöskeikalla Turussa 16. syyskuuta ne on kehittyneitä ja muuttuneita. Uudet kappaleet muovautuu vuorovaikutuksessa myös yleisön kanssa”, hän tietää.

Improvisaatio on Keräsen kvartetissa suuressa osassa.

”Mun bändi on ihan kreisihieno! Jokainen tuo siihen livehetkeen aina oman näkemyksensä ja oman historiansa, oman fiiliksensä… Oman instrumenttitietoutensa kautta tulkitsee, niinku varmasti monessa muussaki kokoonpanossa. Siihen tulee tietty kerroksellisuus, jossa kaikkien oma panos vaikuttaa.”

Kansainvälisiä muusikkoystäviä

Keränen vieraili huhtikuussa Saksan Bremenissä jazzahead! -tapahtumassa.

”Sinne tulee ympäri maailmaa artisteja, levy-yhtiöitä, mediaa, promoottoreita… Ihan valtava porukka siis. Kaikilla mailla ja firmoilla on omia pisteitä ja siellä on showcase-konsertteja, mitä saa käydä kuuntelemassa.”

Reissu poiki ennen kaikkea uusia muusikkoystäviä.

”Eräs sieltä tuttu pianisti oli soittamassa Helsingissä, niin kävin häntä tapaamassa. Yks rumpali oli Helsingissä keikalla ja pyysi, voisiko tulla tyttöystävänsä kanssa meille yöksi. He tuli meille ja vietettiin siinä yks ilta ennen sitä keikkaa yhessä. Syyskuun lopussa on tulossa yks viulisti keikalle, meen häntä kuunteleen”, Keränen luettelee.

”Mulla ei oikeestaan ollu mitään agendaa miksi sinne Bremeniin menin, että enemmänki menin tunnustelemaan ja fiilistelemään, inspiroitumaan konserteista. Mutta se oli kyllä parasta antia, että sieltä löytyi uusia tuttavuuksia ja aivan sairaan hienoa, että tulevat tänne Helsinkiin keikalle, niin päästään näkemään. Eikä sitä koskaan tiedä, vaikka päästäis joskus tekemään musaakin yhdessä.”

Keräsen oma bändi koostuu kiireisistä muusikoista ja pedagogeista, joten yhteisiä treenejä ei saatu kiertuetta edeltävälle viikolle järjestymään.

”Omaa treeniä on ja Anssin kanssa käydään kahestaan treenaamassa. Osa on lähössä ennen kiertuetta vielä ulkomailleki keikoille, että kiirettä pittää!”

Riikka Keräsen ja Suomen Jazzliiton kiertue alkaa keskiviikkona 6.9. klo 19 Oulusta. Konsertti kuuluu Oulun musiikkijuhlien Jazz & Etno -konserttisarjaan RioLivessä.

Lisätietoja syksyn 2023 OMJ Jazz & Etno -sarjasta.

Lisätietoja Jazzliiton kiertueestä tästä linkistä.