Pohjois-Pohjanmaan museo kutsuu kansalaisia mukaan suunnittelemaan ideoita uuden museon toimintaan

Pohjois-Pohjanmaan museo siirtyy Ainolasta uusiin tiloihin Myllytulliin vuonna 2026. Uusia toimintaideoita etsitään nyt myös kuntalaisilta. Kuvituskuva: Antti. A. Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Minkälaisessa museossa sinä haluaisit käydä? Mitkä ilmiöt määrittävät Oulua ja oululaisuutta nyt, ennen ja tulevaisuudessa?”, kyselee museoväki oululaisilta.

ParasRakas museo -hankkeessa Pohjois-Pohjanmaan museo on tekemässä uutta osallisuutta mahdollistavaa, moniäänisyyttä lisäävää ja kestävyydelle rakentuvaa toimintakonseptia. Se haluaa suunnata katseensa tulevaisuuteen, ymmärtäen, ettei historia vain tapahdu, vaan ihmiset aktiivisesti tekevät sen, voidaan myös tulevaisuuteen vaikuttaa.

”Museo kannustaa kriittiseen ajatteluun ja aktiiviseen kansalaisuuteen, joka pyrkii toimimaan ja vaikuttamaan tässä ajassa – tekemään historiaa”, sanovat hankkeen järjestäjät.

Uuteen toimitilaan halutaan myös uudenlaista toimintaa vuodesta 2026 lähtien.

Toimitaan tässä hetkessä

ParasRakas museo -hankkeessa Pohjois-Pohjanmaan museo lähtee toteuttamaan dynaamisen museon mallia. Dynaaminen museo toimii aktiivisesti nykyhetkessä, suuntaa katseensa tulevaisuuteen ja pitää tiivisti mielessään menneisyyden.

Museon tulee osallistua ja osallistaa yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa näyttelyiden kautta. Tulemalla osaksi yhteisöämme voimme luoda yhdessä merkityksiä menneestä tähän päivään. Samalla rakennamme kestävää tulevaisuutta.

ParasRakas museo -projekti on saanut Museoviraston innovatiivista rahoitusta 36 000 euroa, mikä oli tämän vuoden toiseksi suurin myönnetty innovatiivinen rahoitus. Projektin osallistaa yhteisöjä suunnitteluun ja sitouttaa henkilökuntaa ja päättäjiä uuteen museoon muun muassa erilaisissa työpajoissa ja tulevaisuusperintöverstaissa. Projekti toteutetaan vuosina 2023–2024.

Labran avajaisia vietetään pe 1.9. klo 17–19. Pohjois-Pohjanmaan museossa, Ainolassa, 3 krs. Avajaiset ovat kaikille avoin ja maksuton tilaisuus.

Lisäksi 6.9. alkaen on yleisöopastusta ParasRakas museo -labrassa ke-pe klo 12 ja klo 15.

Tulevaisuusverstaat, tapahtumat ja niihin ilmoittautuminen päivittyvät Pohjois-Pohjanmaan museon verkkosivuille: https://www.ouka.fi/oulu/luuppi/parasrakas-museo