PikiTalkin kolmas syksy on täynnä suuria tunteita – keskustelut nähtävinä suorina lähetyksinä myös Mun Oulussa

Pikitalkin juontajina ovat tuttuun tyyliin teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilainen sekä viestintäjohtaja Mikko Salmi. Kuva: Kaisa Tiri

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

PikiTalkit alkavat suurella rakkausillalla ja ilta ammentaa teemansa Pienen hauen pyydystys -näytelmästä. Kauden avauksessa pureudutaan rakkauden eri puoliin, pohditaan rakkauden moninaisuutta ja sitä onko rakkaudessa sääntöjä. Keskustelemassa ovat pappi Kari Kanala, kirjailija Juhani Karila, rakkauskouluttaja Anne Rumpunen ja Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto.

Lokakuun PikiTalkin aiheena on naisen häpeä, johon sukelletaan Ei kertonut katuvansa -teoksen teemoista käsin. PikiTalkin keskiössä ovat naiset ja se, miksi naiset niin usein tuntevat häpeää. Keskustelemassa ovat poliitikko Anneli Jäätteenmäki, kansanedustaja Fatim Diarra, kirjailija, psykoanalyytikko Elina Reenkola ja tuomiorovasti Satu Saarinen.

Syksyn kolmannessa PikiTalkissa marraskuussa teemana ovat kulissit ja niiden murtuminen. Illan aiheet kumpuavat Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmästä, jossa jatkoilla olevien pariskuntien kulissit alkavat rakoilla pikkutunneilla. Tässä PikiTalkissa pohditaan muun muassa sitä, paljonko käytämme energiaa kulissien ylläpitoon ja kuinka paljon säästäisimme itseämme, jos emme tekisi sitä. Keskustelemassa ovat piispa Jukka Keskitalo, AC Oulun kehitysjohtaja Juho Meriläinen, somevaikuttaja Teija Ruokamo ja ohjaaja Alma Lehmuskallio.

Saako enää bailata rauhassa

Joulukuussa siirrytään juhlatunnelmiin ja PikiTalk kysyy, saako enää juhlia, kun kaikki ovat niin kunnollisia nykyään. Rokkarit eivät enää rieku, yritysten juhlat ovat siistiytyneet ja messumaailmassa käydään aamulenkillä ennen messupäivää. Entä mikä on median rooli: Antaako media ihmisten juhlia rauhassa? Missä menevät yksityisyyden rajat?

Illan innoittajana on marraskuussa ensi-iltansa saava Post-Kabaree, joka on ohjaaja Joel Härkösen ja työryhmän luoma ennennäkemätön spektaakkeli 20-luvun kabareenäyttämöksi muuntuvassa Pikisalissa. Keskustelemassa ovat päätoimittaja Sanna Keskinen, tutkija Antti Maunu, sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja ravintolayrittäjä Roope Sulkala.

Teatteri toimii keskustelualustana

Juontajina toimivat tuttuun tapaan Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

”Teatteri on yhteiskunnallisen keskustelun väline ja sen ytimessä ovat suuret tunteet. Syksyn esityskausi nostaa framille tiukkoja kysymyksiä ihmisyydestä ja hyväksynnästä – tai niiden puutteesta. PikiTalkin kolmas syksy avaa osallistujille lempeän sylin, jossa voi tutkia omia kulissejaan”, Moilanen kertoo.

Oululaiset hurmanneissa PikiTalkeissa on luvassa edellisten syksyjen tapaan tiukkaa keskustelua, uusia oivalluksia, pätkiä teatteriesityksistä, yleisön osallistumista, mutta myös uutta. Syksyn kolme PikiTalkia lokakuusta joulukuuhun koetaan nimittäin Post-Kabareen lavasteissa. Kalle Nurmisen suunnittelemat lavasteet luovat 360 asteen katsomolla aivan uudenlaisen kokemuksen.

”PikiTalkin voima on siinä, ettei kiellettyjä aiheita tai tunteita ole. Maailma jäsentyy puhumalla. Toivon, että ihmiset saavat PikiTalkista inspiraatiota arkeensa ja työpaikan kahvipöytäkeskusteluihin”, Mikko Salmi kuvailee.

PikiTalkit käynnistyvät kello 16 vaihtuvan dj:n musiikilla ja Pikisalin bistron after work -tarjouksilla. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17. PikiTalkeihin on vapaa pääsy. PikiTalk on anniskelun vuoksi K–18. PikiTalkit striimataan suorana Mun Oulun verkkosivuilla.

Syksyn 2023 PikiTalkit:

Pe 1.9.2023: Rakkausilta – Lupa rakastaa. Syksyn ensimmäinen PikiTalk on suuri rakkausilta! Ilta ammentaa teemansa Pienen hauen pyydystys -näytelmästä, jossa ei ole totuttu onnellinen loppu, mutta se päättyy kuitenkin onnellisesti. Syyskuun PikiTalkissa puhutaan rakkaudesta ja rakkauden eri puolista. Pohdimme rakkauden moninaisuutta ja sitä onko rakkaudessa sääntöjä. Erotkaan eivät ole nykyään enää vain epäonnistumisia, vaan eron jälkeen rakkaus voi jatkua muotoaan muuttaneena.

Musiikista vastaa dj Somepoe.

Pe 6.10.2023 Naisen häpeä – Ei kertonut katuvansa. Lokakuun PikiTalkin aiheena on naisen häpeä, johon pureudutaan Ei kertonut katuvansa -teoksen teemoista käsin. Näytelmä kuvaa viiden naisen matkaa läpi Lapin ja heille selviää hiljalleen, että Suomen sotilasliittolaisuudesta pitää maksaa hinta – ja sen hinnan maksavat naiset. PikiTalkin keskiössä ovat naiset ja se, miksi naiset niin usein tuntevat häpeää. Millaista on naisten välinen avunanto nykyään, millaisia sukupuolirooleja edelleen on ja miksi?

 Musiikista vastaa dj John Collingwood.

Pe 3.11.2023 Keeping up appearances – Kulissit ennen kaikkea. Syksyn kolmannessa PikiTalkissa marraskuussa teemana ovat kulissit ja niiden murtuminen. Illan aiheet kumpuavat Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmästä, jossa jatkoilla olevien pariskuntien kulissit alkavat rakoilla pikkutunneilla.

Musiikista vastaa dj Malsson.

Pe 8.12. Saako enää juhlia? Kunnollisten ihmisten 2020-luku. Syksyn PikiTalkit huipentuvat juhlimiseen! Illan innoittajana on marraskuussa ensi-iltansa saava Post-Kabaree, joka on ohjaaja Joel Härkösen ja työryhmän luoma ennennäkemätön spektaakkeli 20-luvun kabareenäyttämöksi muuntuvassa Pikisalissa.

Musiikista vastaa dj Otto August.