Oulussa juhlitaan irlantilaiskulttuuria jälleen ensi viikolla

Arvostettujen irlantilaismuusikoiden Bríd Harperin (vas.), Dermot Byrnen ja Jim Murrayn trio esiintyy Oulussa sunnuntaina 8. lokakuuta. Kuvat: The Irish Festival of Oulu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiettävästi maailman pohjoisimman irkkufestivaalin eli The Irish Festival of Oulun tapahtumapaikkoina ovat tänä vuonna Kulttuuritalo Valve, Oulun tuomiokirkko sekä Bar Café Hemingsway’s ja St. Michael Irish Pub.

Barry Kerr, Donogh Hennessy ja Laura Kerr soittavat Oulun Tuomiokirkossa.

Festivaalille saapuu vieraaksi muun muassa Irlannin lahjakkaimpiin kansanmuusikoihin kuuluvien Barry Kerryn, Donogh Hennessyn ja Laura Kerrin trio, joka konsertoi Tuomiokirkossa torstaina 5. lokakuuta. Sooloartistina ja kuvataitelijanakin tunnettu multi-instrumentalisti Barry Kerr on yksi Irlannin arvostetuimmista taiteilijoista, joka levytti ensialbuminsa jo 17-vuotiaana. Ouluun hän saapuu kitaristi-säveltäjä Donogh Hennessyn ja viulistisisarensa Laura Kerrin kanssa.

Briste-trion soundia on kuvailtu uudeksi, raikkaaksi ja jännittäväksi.

Briste-yhtye konsertoi Valvesalissa perjantaina 6. lokauuta. Alison Crosseyn (bodhrán, kitara), Emma Robinsonin (huilu, pillit) ja Joanna Boylen (laulu, banjo) vuonna 2015 Ulsterissa perustama trio on ehtinyt esiintyä jo ympäri maailmaa, ja se valmistelee parhaillaan esikoisalbumiaan.

Téada-yhtye on soittanut muun muassa 30 000 hengen stadionyleisölle Bretagnessa ja esiintynyt maailman eri kolkissa Zimbabwea myöten.

Lauantaina 7. lokakuuta Valvesalissa esiintyvä on kiertänyt konserttisaleja ja festivaaleja jo yli 20 vuoden ajan. Perinnetietoinen, kuusihenkinen irkkuyhtye on urallaan soittanut suurilla musiikkifestivaaleilla Yhdysvalloissa, Kanadassa, Meksikossa, Euroopassa, Afrikassa, Venäjällä, Israelissa ja Australiassa.

Festivaalin päätössunnuntai 8. lokakuuta aloitetaan kelttimessulla Tuomiokirkossa. Messun toimittaa tuomiorovasti Satu Saarinen, ja siinä avustavat The Irish Festival of Oulun muusikot.

Valvesalin päiväkonsertissa esiintyvät Bríd Harper (viulu), Dermot Byrne (harmonikka) ja Jim Murray (kitara, laulu), kolme erittäin kokenutta ja arvostettua irlantilaista perinnemuusikkoa, jotka aikovat esittää sekä perinteisiä että uusia sävellettyjä kappaleita. Harper, Byrne ja Murray vierailevat Oulussa ensimmäisen kerran triona.

Festivaalin aikana kuullaan myös Pohjois-Pohjanmaan paikallisia kokoonpanoja Greenfinch, Tea in the Bog, OIGG ja Pentti Punkin Syntymäpäivät.

Suullinen perinne kunniaan

Festivaaliin kuuluu myös puheohjelmaa. Perjantaina aamupäivällä Irlannin suurlähettiläs Ruth Parkin johtaa Valveen Paljetissa keskustelutilaisuuden aiheesta “The 25th Anniversary of the Good Friday Agreement”, ja paikalliset festivaalipioneerit Markus Lampela ja Jorma Mäkitalo keskustelevat irlantilaisen musiikin historiasta Oulussa.

Yhtenä keskeisenä teemana festivaalilla on myös Irlannin vanhaan ja rikkaaseen suulliseen perinteeseen nojaava tarinankerronta. Festivaalin päivittäisissä tarinankerrontatapahtumissa esiintyvät Órla Mc Govern, Eamonn Keenan, Niceol Blue, Aaron Gorman, Brent Ó Caiside, Osmo Hakosalo ja Anna-Kaisa Kettunen.

Ohjelmassa on myös palkittuja irlantilaisia elokuvia, musiikkiworkshopeja sekä päivittäisiä irlantilaisen musiikin jameja.

The Irish Festival of Oulu 4.–8. lokakuuta 2023. Lisätietoja ja festivaalin koko ohjelma: https://www.irkku.fi.

 

 

Lue myös