Oulun teatterin syksyn ensimmäisessä ensi-illassa Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa – luvassa groteskeja mielentiloja

Oulun teatterin Ei kertonut katuvansa -näytelmässä nähdään muun muassa Tuula Väänänen ja Henri Halkola. Kuva: Janne-Pekka Manninen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ei kertonut katuvansa perustuu kirjailija Tommi Kinnusen menestysromaaniin. Eletään vuotta 1945 ja toinen maailmansota on loppumassa. Viisi matkalaista kulkee kävellen saksalaisten tukikohdasta kotiin läpi poltetun lapin. Matkan aikana heille selviää, minkä hinnan he joutuvat maksamaan sodanaikaisesta työskentelystään Saksan puolella.

Ohjaaja Piia Peltolalle Ei kertonut katuvansa on ollut kiinnostava projekti, koska hän ei ole aiemmin ohjannut historiallisia teoksia.

”Alkoi kiinnostaa, miten minä tekisin historiallisen näytelmän. Tämä on ollut mielenkiintoinen haaste ja vaatinut aiheeseen perehtymistä. Yllätyin, miten henkilökohtaisesti henkilöiden tarinat koskettavat ja tuovat mieleen salattuja aiheita omasta sukutaustasta”, Peltola kertoo.

Ohjaaja lainassa Joensuusta

Peltola on fantastisia unikuvia maalaileva ohjaaja. Luvassa on karmeita ja groteskeja mielentiloja, vaikuttavaa äänimaisemaa sekä avaruudessaan armotonta maastoa.

”Työryhmän kanssa olemme etsineet maailmanmyllerrysten tiimellyksestä ihmisyksilöiden todentuntuista kokemusta”, Peltola kertoo.

Piia Peltola on Oulussa lainassa Joensuun kaupunginteatterista, jossa hän työskentelee kiinnityksellä. Teatterikorkeakoulusta valmistunut Peltola on tähänastisen uransa aikana ohjannut kaikkea performanssista klassikoihin ja lastenteatterista palvelutaloihin. Teatterissa Peltolaa kiinnostaa ikuinen oppiminen ja se, miten hyvältä uudet havainnot tuntuvat aivoissa.

”Oulun osaava suuren näyttämön ketju ja huikea näyttelijäensemble ovat laittaneet likoon kaiken taitonsa, ja vielä enemmän: henkilökohtaisen ymmärryksensä ihmisyydestä”, Peltola kuvailee työskentelyään Oulun teatterissa.