Oulun taidemuseon Vuodenajat meissä -näyttely tuo esille harvoin nähtyjä teoksia yksityisten taidesäätiöiden kokoelmista

Näyttely tuo esille, miten taiteilijat ovat kuvanneet vuodenaikoja luonnossa, maisemissa ja ihmisten elämänmenossa 1870-luvulta nykypäiviin.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Taidemuseon toiseen kerrokseen sijoittuva näyttely koostuu 80 teoksesta, pääosin maalaustaiteesta. Teokset on valikoitu Suomalaiset taidesäätiöt ry:n yhdentoista jäsensäätiön kansallisesti merkittävistä taideomaisuudesta, johon kuuluu yli 25 000 teosta.

”Teosvalinnoissa korostui esittävyys ja tietynlainen konkreettisuus, sillä useat kokoelmista painottuvat vanhempaan figuratiiviseen taiteeseen, kertoo näyttelyn kuraattori”, intendentti Elina Vieru.

Näyttelyn vanhinta taidehistoriallista antia 1870-luvulta 1900-luvun alkuvuosikymmenille edustavat esimerkiksi Ferdinand von Wrightin, Albert Edelfeltin, Helene Schjerfbeckin, Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Ellen Favorinin ja Helmi Biesen kotimaan luontoa kuvaavat, nykykatsojan silmissä nostalgissävyiset teokset. Nykytaiteilijoiden, kuten Marika Mäkelän, Petri Hytösen, Joel Slotten ja Anna Retulaisen, teoksissa vuodenaikoja lähestytään enemmän subjektiivisten mielentilojen ja tulkintojen näkökulmista.

Viestivät elämän jatkuvuudesta

Suomen kaltaisessa pohjoisen pallonpuoliskon maassa on totuttu neljään tai saamelaisyhteisössä jopa kahdeksaan toisistaan eroavaan vuodenaikaan. Viime vuosina olemme kuitenkin joutuneet sopeutumaan ajatukseen, että vuodenajat eivät ole entisellään. Ilmastonmuutos vaikuttaa näkyvästi ja tuntuvasti kasvien, eläinten ja ihmisten elinolosuhteisiin.

”Vaihtuvat vuodenajat viestivät elämän jatkuvuudesta. Luonto on aina muutostilassa valmistautuen seuraavaan vuodenaikaan. Täällä pohjoisessa monet rakastavat kesää, mutta kaikilla vuodenajoilla on kannattajansa ja onnellinen se, joka löytää ilon aiheita kustakin vuodenajasta. Uskon, että etenkin luonnossa liikkuvalle näyttely tarjoaa runsaasti koettavaa ja ihmeteltävää”, Vieru sanoo.

Yhdistyksen 11 jäsenyhteisöä

Suomalaiset taidesäätiöt ry:n jäseniä ovat Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Föreningen Konstsamfundet, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Lönnströmin taidemuseo, Nordean Taidesäätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Pro Artibus -säätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö ja Åbo Akademin Säätiö.

Vuodesta 2017 lähtien Suomalaiset taidesäätiöt ry on järjestänyt yhteistyössä eri taidemuseoiden kanssa kuratoituja teemanäyttelyissä ympäri Suomea. Näiden näyttelyiden lisäksi kaikkien säätiöiden taidekokoelmat ovat ainakin osittain esillä säätiöiden omissa pysyvissä toimi- ja näyttelytiloissa, joista osa on museorakennuksia tai kotimuseoita.

Näyttelyyn liittyy erilaisia tapahtumia, luentoja ja työpajoja, joiden tiedot päivittyvät taidemuseon verkkosivuille.

Vuodenajat meissä -näyttely on Oulun taidemuseossa 17.6.2023–7.1.2024.