Oulun Sarjakuvakeskuksella hyväntekeväisyystapahtuma – tuotoilla hankitut sarjakuvateokset lahjoitettiin Nuorten Ystävien klubitaloille

Sarjakuvien luovutustilaisuudessa oli paikalla Oulun Sarjakuvakeskuksen ja Nuorten Ystävien edustajia sekä klubitalojen jäseniä. Kuvat: Antti A.T. Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Taiteiden Yössä 17. elokuuta Oulun Sarjakuvakeskus järjesti jääkaappimagneettipajan hyväntekeväisyystapahtumana. Tapahtumassa kymmenen paikallista sarjakuvantekijää oli piirtämässä pientä korvausta vastaan ihmisten toiveiden mukaisia jääkaappimagneetteja. Saaduilla tuotoilla Oulun Sarjakuvakeskus ja Turun Sarjakuvakauppa luovuttivat Nuorten ystävien klubitaloille 81 sarjakuva-albumia.

Sarjakuvateosten luovutustilaisuus oli maanantaina 4. syyskuuta Oulussa Nuorten Ystävien keskustoimistolla. Nuorten Ystävien klubitalot ovat matalankynnyksen yhteisöjä työikäisille eli yli18-vuotiaille henkilöille. Klubitalot tarjoavat jäsenilleen tukea arkeen, työllistymiseen, opiskeluun pääsyyn sekä mielekästä yhteisöllistä tekemistä.

Perinteikästä toimintaa

Oulun Sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Filppa valottaa hyväntekeväisyystapahtuman taustoja.

”Nyt oli kolmas kerta, kun teimme tällaisen hyväntekeväisyystapahtuman ja aina olemme saaneet ison määrän kirjoja sillä kasaan. Meillä on mahdollisuus ostaa kirjoja tukusta, joten niitä saadaan erityisen edullisesti. Täytyy sanoa, että olin jopa liikuttunut siitä kuinka paljon luettavaa saimme kokoon lahjoitettavaksi tällä kertaa. Lahjoituksen saajaksi on valittu taho, joka oikeasti tarvitsee kirjoja, eli niistä on hyötyä kohteelle ja yhteisölle”, Filppa sanoo.

”Oulun Taiteiden Yön jääkaappimagneettipajassa kävi porukkaa oikein mukavasti – arviolta yli 1000 kävijää. Aika moni pysähtyi vähintäänkin ihmettelemään tekemistä. On aina mielenkiintoista nähdä taiteilijan piirtävän. Se on itsessään sellainen tapahtuma, jota ei välttämättä pääse joka päivä todistamaan”, täydentää Filppa.

Varat lahjoitettuihin sarjakuvateoksiin kerättiin Oulun Taiteiden Yössä järjestetyssä jääkaappimagneettipajassa, jossa kymmenen sarjakuvantekijää toteutti ihmisten toiveiden mukaisia kuvituksia. Kaksi hyväntekeväisyystapahtumaan osallistuneesta kymmenestä taiteilijasta olivat Emilia Laatikainen ja Riika Ruottinen.

Oulun Sarjakuvaseura ry on perustettu vuonna 1980 viettäen kuitenkin pitkän aikaa hiljaiseloa, kunnes se jälleen vuonna 2006 jatkoi toimintaansa.

”Seuralla ei tuolloin ollut yhtään rahaa. Sen vuoksi keräsimme ensimmäisen kerran varoja jääkaappimagneetteja piirtämällä vuonna 2007 Tähtitorninkahvilassa. Saimme niillä tuotoilla julkaistua pieniä albumeja ja tuotua itseämme esille – siitä meidän sarjakuvaseuratoimintamme on periaatteessa alkanut.”

”Kun meidän rahoituspohjamme on nykyisin ihan toisenlainen, niin ajattelimme muutamia vuosia takaperin, että on hyvä hetki tukea muita tuotoilla”, Filppa jatkaa.

Harri Filppa kertoo tämän vuoden tuetuksi kohteeksi valikoituneen Nuorten Ystävien kolme pohjoisinta klubitaloa, jotka sijaitsevat Oulussa, Kajaanissa ja Rovaniemellä. Kuhunkin klubitaloon menee 27 kotimaista sarjakuvateosta eli yhteensä 81 kappaletta. Osa teoksista on saatu kustantajilta lahjoituksina. Klubitalojen jäsenille tarjotaan lukuhaaste lahjoitettuihin sarjakuvateoksiin perustuen, minkä tarkoituksena on sekä tukea että innostaa lukemisen pariin jäsenistöä.

Yhteistyönä sarjakuvapajoja

Oulun Sarjakuvakeskus päätti toteuttaa myös sarjakuvapajoja yhteistyössä kolmen klubitalon ja Verton kanssa. Verto on päihdekuntoutujille sekä heidän läheisilleen suunnattua toimintaa.

”Sarjakuvapajojen tavoitteena on, että siellä olevat jäsenet saavat heidän valitsemansa teeman pohjalta toteuttaa sarjakuva-albumin, jonka Oulun Sarjakuvakeskus kustantaa ja julkaisee sitten Oulun Sarjakuvafestivaaleilla. Oulun Klubitalo Pönkkään tulee näyttely kyseisestä sarjakuva-albumista sarjakuvafestivaalien aikaan”, kertoo Filppa.

Oulun sarjakuvafestivaali on 10.–12. marraskuuta Kulttuuritalo Valveella ja se järjestetään 12:tta kertaa. Oulun Sarjakuvakeskus Valveen tiloissa on auki kolmena päivänä viikossa ja sen yhteydessä on muun muassa näyttelyitä, jotka taas ovat joka päivä auki kello 10–20.

Harri Filppa Oulun Sarjakuvakeskukselta ja Lahja Leiviskä Nuorten Ystävien klubitaloilta toivottivat paikalla olleet ihmiset tervetulleiksi sarjakuvien luovutustapahtumaan.

Nuorten Ystävien klubitalot

Lahja Leiviskä on klubitalopäällikkö ja kulttuurihyvinvointivastaava Nuorten Ystävillä, jossa hän on työskennellyt jo pitkän työuran. Nuorten Ystävät on 116-vuotias valtakunnallinen järjestö, jolla on erilaista ihmisten arkea tukevaa toimintaa ympäri Suomea.

”Klubitaloja on Suomessa 23 ja nämä kolme pohjoisinta sarjakuvalahjoituksen saavaa klubitaloa on perustettu vuonna 2012 ensin hankerahoituksella. Nyt ne toimivat Stea:n eli sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen pysyvän toimintarahoituksen turvin ja lisäksi klubitaloja rahoittavat kunnat ja hyvinvointialueet”, Leiviskä valistaa taustoista.

”Näiden vuosien aikana yli 1000 ihmistä on kulkenut toimintamme kautta. Toimintamme pohjautuu jäsenten tarpeisiin ja toiveisiin. Tarkoituksena siinä on lisätä ihmisten hyvinvointia ja edistää kuntoutumista niin, että heidän valmiutensa niin työelämään kuin myös opiskeluun vahvistuvat”, Leiviskä jatkaa klubitalojen toiminnasta.

Lahja Leiviskä sanoo klubitalojen tarjoavan arjen mielekästä tekemistä. Siellä on esimerkiksi ryhmätoimintoja erilaisilla painotuksilla kuten liikuntaa, taidetta, kulttuuria sekä työnhaku- ja opintoryhmiä.

”Jos mietitään laajemmin tätä yhteistyötä Oulun Sarjakuvakeskuksen kanssa, niin on tutkittua taiteen ja kulttuurin lisäävän hyvinvointia, mielenterveyttä ja ehkäisevän syrjäytymistä. Sarjakuva on monelle keino itseilmaisuun, uuden oppimiseen ja yhteinen tekeminen vahvistaa lisäksi vuorovaikutustaitoja”, päättää Leiviskä.

Oulun Sarjakuvakeskus aikoo järjestää vastaavan tapahtuman ensi vuonna uudestaan.