Oululaista Syksyn symmetriaa – taiteilija Tuisku Koskelan luontokuvataidetta esillä Villa Valossa

Tuisku Koskelan työskentelyn ytimessä on alkuperäiskuva, sillä kaikki valmiin työn elementit tulevat alkuperäiskuvasta. Kuvat: Tuisku Koskela

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Itseoppinut taiteilija Tuisku Koskela, 35, on asunut Oulussa 10 vuotta. Koskela on tehnyt henkilökuvauksia voimauttavan valokuvan menetelmää soveltaen vuodesta 2019. Digitaalista taidetta hän alkoi luoda ottamiensa luontokuvien pohjalta viime vuodenvaihteessa.

Tuiskun digitaide sai lentävän lähdön, sillä jo helmikuussa 2023 hän pääsi Artstore.fi -Taiteellista sisustamista®-verkkokaupan lisenssitaiteilijaksi. Tuiskun työt ovat kiinnostaneet muuallakin: Oulun näyttelyn jälkeen näyttelyteokset jatkavat matkaa Pohjois-Savoon Lapinlahdelle ja seuraavia näyttelyitä on jo pohjustettu.

Koska ensimmäiset näyttelyt toteutetaan syksyllä, valitsi Koskela debyyttinäyttelynsä aiheeksi syksyn värit. Digitaiteensa perustana Koskela pitääkin luonnon värejä ja luonnon yksityiskohtia, joista suurin osa on kuvattu Oulussa. Kunkin digiteoksen synnyttämisessä on käytetty pohjana ainoastaan yhtä Koskelan ottamaa luontokuvaa. Näin ollen luonnon oma taide pääsee valmiissa töissä sille kuuluvaan arvoonsa.

”Syksy on elävä taideteos, luonnossa minua inspiroivatkin nimenomaan värit, kontrastit, muutos ja kiertokulku”, summaa Koskela.

Alkuperäiskuva kaiken ytimenä

Näyttelyyn valittujen töiden alkuperäiskuvat on kuvattu syksyinä 2018–2021 ja työstetty viimeisten yhdeksän kuukauden aikana.

”Vaeltelen luonnossa ja teen myös kuvauskävelyitä varta vasten kuvatakseni. Näillä kuvauskävelyillä minulla on aikaa myös tarkkailla luontoa ja pysähdellä kuvaamaan”, Tuisku Koskela kertoo.

Koskelan työskentelyn ytimessä on alkuperäiskuva, sillä kaikki valmiin työn elementit tulevat alkuperäiskuvasta. Lopputulos syntyy kuvankäsittelyohjelman ja taiteilijan oman silmän yhteistyöstä.

”Alkuperäiskuva taipuu moneen ja silmä kertoo, milloin lopputulos on tasapainoinen ja kiinnostava. Haluan myös säilyttää kuvissa luonnon värit tai ainakin sen, mikä vaikutelma itselle on luonnossa havainnosta syntynyt. Monistamalla kuvankäsittelyllä luonnossa kiinnostavaa havaintoa tai yksityiskohtaa, se korostuu”, hän kertoo.

Syksyn symmetriaa -näyttely 12.8. klo 12 lähtien Villa Valo -gallerissa, Asemakatu 12 A, 90100 Oulu. Näyttely on avoinna 10. syyskuuta asti ma-to klo 10-18, pe klo klo 10-16.30 ja la-su 10- 16. Taiteiden yönä to 17.8. taiteilija on tavattavissa ja näyttely auki klo 13-21.