Oululaisen Seelanti-duon Jussi ja Nina Darth rakastavat toisiaan ja hyvää kahvia

Jussi ja Nina Darthia yhdistävät seitsemänhenkinen uusioperhe, musiikki, matkustelu ja yhteiset tulevaisuuden haaveet. Kuva: Jussi Darth

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Oululainen musiikkitarjonta sai uusia mausteita, kun Jussi ja Nina Darthin Seelanti-duo julkaisi keväällä 2022 ensimmäisen sinkkunsa 7 minuuttia taivaassa. Herkän kaunis kappale maalaa kuulijalle tunnelmia menneestä rakkaudesta sen kaikissa sävyissään. Taiteilijapariskunta kertookin ammentavansa laulujen aihiot eletystä elämästä.

”Me halutaan välittää aitoutta. Laulujen ei aina tarvitse olla elämää suurempia, vaan niihin voi kirjoittaa ihan tavallisia kokemuksia”, sanoo Nina.

”Biisien on tarkoitus olla kuulijalle syleilevä kokemus siitä, millaista elämä voi oikeasti olla”, hän jatkaa

Nina luo musiikin lisäksi kuva- ja tatuointitaidetta. Naisen käsissä syntyvät myös herkulliset leivokset, joita on löytynyt tänäkin vuonna useasta juhlapöydästä. Kuva: Jussi Darth

Musiikilliset polut

Ennen toistensa tapaamista Nina ja Jussi olivat ehtineet kerätä monipuolista kokemusta sekä elämästä että musiikista.

Jussi on itseoppinut monilahjakkuus, jonka käsissä pysyvät niin bändisoittimet kuin tekniset laitteetkin. Mies vastaa soittamisen lisäksi Seelannin musiikin tuottamisesta, sävellyksistä, sovituksista sekä musiikkivideoiden editoinnista.

”Innostus musiikkiin syntyi lapsena äidin Beatles-levyjä kuuntelemalla. Siitä lähti eri soittimien opettelu, joka johti vuosien mittaan moniin projekteihin ja kokoonpanoihin”, Jussi tiivistää.

Nina harrasti pitkään tanssia ja päätyi laulamisen tielle äitinsä aloitteesta.

”Äiti vei minut Oulaisten nuorisokuoroon ja sanoi, että sinulla alkaa nyt uusi harrastus”, Nina naurahtaa.

”Yläasteelta siirryin kansanopistoon, josta valmistuin musiikkiteatterista. Sen jälkeen oli pari bändikokeilua, jotka eivät ottaneet tulta alleen”, hän jatkaa.

Seelannin synty

Taiteilijat olivat tahoillaan haaveilleet jo pitkään indie-musiikin tekemisestä. Yhteisen elämän myötä kävi selväksi, että nyt oli löytynyt oikea ihminen, jonka kanssa unelman voi toteuttaa.

”Mulla oli musa jäänyt pieneen rooliin ennen Jussin tapaamista. En aluksi uskaltanut edes suuta avata”, muistelee Nina.

”Jussi oli kuitenkin tosi kärsivällinen ja kaivoi minusta musiikin esiin. Nyt se varmaan toivoo, että olisin välillä hiljaa”, hän jatkaa hymyillen.

Eräänä sateisena iltana Jussi alkoi soittaa improvisoitua melodiaa, johon sanavalmis Nina heitteli lennosta lyriikat. Näin syntyi ensimmäinen yhteinen laulu ja Seelanti.

”Biisi tuli kuin itsestään, niin luontevasti ja helposti. Silloin päätettiin, että aletaan tehdä musiikkia ihan tosissaan”, muistelee Jussi.

Jussi suhtautuu musiikin tuottamiseen suurella intohimolla. Soittamisen lisäksi mies on harjaantunut ammattimaiseksi valokuvaajaksi. Kuva: Nina Darth

Pahaa kahvia

Pariskunta rakastaa hyvää kahvia, jopa siinä määrin, että Nina tatuoi kuvan kahvipensaan oksasta jalkaansa.

Uusin sinkkujulkaisu Pahaa kahvia syntyi pariskunnan harjoitushäämatkalla Helsingissä. Kappaleen musiikkivideolle on taltioitu matkalla kuvattuja hetkiä.

”Kun kone nousi ilmaan, päähän alkoi tulvia sanoja. Halusin saada matkan tunnelman taltioitua lauluksi”, Nina kertoo.

”Laulun ensimmäiset sanat tulevat tyttäreni suusta. Hän totesi kerran pyörän kyydissä istuessaan, että olipa tiukka mutka ja töyssyinen tie”, hän jatkaa.

Laulun nimi tulee sekin todellisesta kokemuksesta.

”Yritimme löytää Helsingistä meidän näköistämme kahvilaa, josta saisi hyvää kahvia, mutta löysimme aina pelkästään ylihinnoiteltua ja hirveän pahaa kahvia”, hän hymähtää.

Luovasti kokeillen

Duo ei halua rajata musiikkiaan yhden genren tai tyylin alle.

”Seelanti on tänään tämmöinen ja ensi viikolla se voi olla jotain muuta. Me tullaan kokeilemaan monia eri tyylejä”, Nina sanoo.

”Biisit saattavat erota paljonkin toisistaan”, lisää Jussi.

Kaksikko haaveilee soittavansa joskus myös Euroopassa yleisölle, joka tuntee heidän musiikkinsa omakseen.

”Ollaan aloiteltu tekemään biisejä myös englanniksi. Aika näyttää miten sen kanssa edetään”, sanoo Jussi.

”Suuren massayleisön tavoittelu ei ole meille tärkeää. Toivon, että musiikin löytävät ne ihmiset, jotka ymmärtävät juuri tämän meidän jutun”, Nina jatkaa.

Pariskunta toivoo ehtivänsä julkaista vielä yhden sinkun loppukesän aikana ja syystalveksi on suunniteltu ep:n julkaisu.

”Kaikki etenee kolmivuorotyön ja viiden lapsen sanelemilla säännöillä”, naurahtaa Nina lopuksi.

Lisätietoja Seelannista löydät tästä linkistä.

 

Lue myös