Oululaisen J-P Metsävainion universumitaidetta esillä kahden viikon ajan Oulussa

Galleria Mabd esittelee J-P Metsävainion huikeita avaruuskuvia Kolmiotalon näyttelyssä 16. marraskuuta alkaen. Kuva: J-P Metsävainio

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

J-P Metsävainio kuvaa yöllisen taivaan kauneutta hyödyntämällä tieteen menetelmiä. Clear Skies -näyttelyssä nähdään hänen uusimpia astrokuviaan. Hän on kuvataiteilija, jonka intohimona on paljastaa universumimme piilotettu kauneus.

”Tämä on tarkoitukseni taiteilijana. Minun on täytettävä intohimoni vaatimukset – ja olen tehnyt niin noin 25 vuoden ajan”, Metsävainio sanoo.

Metsävainio kävi taidekoulun 80-luvun puolivälissä ja opiskeli myöhemmin arkkitehtuuria Oulun yliopistossa. Sen jälkeen hän perusti oman yrityksen ja teki useiden vuosien ajan teollista taidetta, mukaan lukien erilaisia tuotteita ja graafista suunnittelua.

1990-luvun lopulla hän alkoi ottaa astronomisia valokuvia – ja on kuvannut yöllistä taivasta siitä lähtien.

”Työni on enemmän osaamista kuin työkaluja. Minulle se tarkoittaa visioita, taitoja, intohimoa aihetta kohtaan, tietoa, kärsivällisyyttä, uteliaisuutta ja paljon harjoittelua – paljon enemmän kuin pelkkiä hienoja varusteita. En pidä teknologiasta sinänsä. Teknologia yksinkertaisesti palvelee tarkoitustani tehdä taidetta sellaiseksi kuin haluan tehdä sen. Se on työkalu, kuten sivellin tai kynä, välttämättömyys, jota tarvitsen työssäni taiteilijana.”

Yhteistyötä Queen-kitaristin kanssa

Kansainvälisesti tunnettu astrovalokuvaaja ja 12-vuotisen Linnunradan syvimmän panoraamanäkymän ikuistamiseen tähtäävän projektin tekijä on viime vuosina ollut esillä kansainvälisessä mediassa, kuten CNN, Forbes, Nasa, Smithsonian Magazine, Discovery, Wired ja PetaPixel sekä muissa johtavissa kansainvälisissä medioissa.

J-P Metsävainio on myös äskettäin kirjoittanut Cosmic Clouds in 3D -kirjan Queenin kitaristi Brian Mayn kanssa.

”Universumimme kätketyn kauneuden paljastaminen on intohimoni. Seison ihaillen kaiken näkemäni edessä. Kun taide kohtaa tieteen, tulokset voivat olla varsin hätkähdyttäviä”, J-P Metsävainio kommentoi.

Clear Skies -näyttely Galleria Mabd 16.-27.11.2022 Näyttelyn avajaiset 15.11. klo 18-20. Taiteilija on paikalla avajaisissa Torikatu 4:ssä (Kolmiotalo).

Lisätietoja näyttelystä ja taiteilijasta.

 

 

 

 

Lue myös