Oululainen Maailman vahvin pupu on eläinten puolella – yhtye julkistaa esikoislevynsä Suomen Pankissa

Maailman vahvimman pupun Eläinten puolella! -albumin aiheina ovat luontosuhde ja eläinten oikeudet, genrenä muun muassa kansanmusiikki ja jazz. Kuvassa: Anne-Mari Kanniainen (vas.), Eepu Sankilampi ja Lauri Marjakangas. Kuva: Sami Sankilampi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oman lastenmusiikkilevyn julkaiseminen tuntuu lauluntekijä-laulaja Eepu Sankilammesta superhyvältä.

”Mun pitkäaikainen haave on ollut saada laulujani eloon. Nyt kun äänite on valmis voin vain todeta, että lopputulos on jotain vielä niin paljon enemmän ja hienompaa kuin mitä olisin osannut edes haaveilla”, Sankilampi nauttii.

Laulaja kehuu vuolaasti yhtyeen sovittaja-tuottaja Lauri Marjakangasta.

”Hänen näkemykset ja ideat on ollut helppo ostaa! Meidän taitteelliset näkemykset on olleet hyvin samansuuntaiset, ja sovitusten myötä lauluni ovat kehittyneet ihan uusille tasoille.”

Marjakangas soitti albumille kitaraa ja mandoliinia sekä lauloi ja äänisuunnitteli.

Yhtyeen kolmas jäsen on harmonikkataiteilija Anne-Mari Kanniainen, joka toimii myös taustalaulajana parissa levyn biisissä.

”Olen tosi ylpeä levystämme”, Sankilampi toteaa.

Kypsyminen solistiksi

Kaikki Eläinten puolella! -albumin 12 laulua ovat Eepu Sankilammen säveltämiä ja sanoittamia. Musiikintekijä on myös bändinsä solisti, mikä ei ollut itsestäänselvyys.

”Itseni näkeminen laulusolistina on yhdenlainen prosessi tässä ollut myös, koska en varsinaisesti sellaisena ole itseäni pitänyt. Mutta omien kappaleiden laulaminen on tuntunut kuitenkin luonnolliselta”, hän sanoo.

Sankilampi sai kannustusta Marjakankaalta ja äänittäjä Teppo Laitilalta.

Albumi on Sankilammen esikoinen. Aluksi kaikki levyn tekemisessä oli uutta ja jännittävää.

”Äänityksissä oli hyvä meininki ja mukavat tyypit tekemässä, lämpimät muistot jäi.”

Levyllä kuullaan useita oululaisia muusikoita. Kontrabassoa soittavat Harri Sarkkinen ja Ilkka Pokkinen, rumpuja ja perkussioita Olli Vimpari ja Joonas Alaräihä. Viulussa kuullaan Outi Kiiveriä ja Eemeli Pruiksmaa, trumpetissa Sakari Leponiemeä. Pienissä puherooleissa kuullaan Sami Sankilampea ja Eero Sankilampea. Musiikin masteroinnista vastasi Minerva Pappi.

Jazzia marjastuksesta

Kuten tuoreen albumin nimestäkin voi päätellä, levyn teemana ovat eläimet ja luonto monine ihmeellisyyksineen.

”Olemme pienen puolella”, laulaja kiteyttää.

Bändi julkaisee kolme singleä ennen 18. syyskuuta. Perjantaina 2. syyskuuta julkaistu Mustikkaan on iloinen menobiisi, joka kertoo marjastamisen iloista.

”Metsässä liikkuminen ja marjojen poiminta on meidän bändin aikuisten suosikkiaktiviteetteja, ja mielestämme sen verran tervehenkistä puuhaa, että haluamme buustata intoa tarttuvaksi myös lapsiin. Ehdottomasti siis laulun arvoinen harrastus!”

Mustikkaan on jazzia ja sen kruunaa Anne-Mari Kanniaisen hieno haitarisoolo.

Perjantaina 16. syyskuuta julkaistava Ratatam on tanssibiisi pakkassäälle. Kappaletta on jo päästy laulamaan ja tanssimaan musiikkikouluyrittäjän muskareissa.

”Siitä on tullut kieltämättä aika suosittu ohjelmanumero. Kappale perustuu rytmikkääseen ratatam-tam-tam-taa -hokemaan ja siinä paleltaa vuorotellen eri kehonosia”, Sankilampi kuvaa.

Biisissä rumpu paukkuu ja Outi Kiiveri taituroi hienon viulusoolon.

”Mielestäni tähän kappaleeseen tuli todella upea svengi, joka houkuttelee tanssimaan vaikka ulkona kuinka tuulee ja tuivertaa.”

Luonnon ja eläinten puolesta

Perjantaina 9. syyskuuta julkaistu single Eläinten puolesta, eläinten puolella on lainannut nimensä eläinsuojeluyhdistys Popopet ry:n sloganista.

”Näin nuo sanat mieheni t-paidassa ja ne alkoivat heti soida musiikkina päässäni. Kappaleessa on tärkeä sanoma, siinä peräänkuulutetaan jokaisen lemmikkieläinten oikeutta omaan kotiin ja huolenpitoon”, Sankilampi painottaa.

Myös lapset ymmärtävät, että lemmikkieläimiä ei saa hylätä ja laiminlyödä.

”Kappale on omiaan herättelemään keskustelua lasten kanssa eläinten hoitamiseen ja kaltoinkohdeltujen eläinten auttamiseen liittyen. Se on myös hatunnostomme Popopetissäkin toimiville vapaaehtoisille eläinten auttajille.”

Musiikintekijä kuvailee kappaleen olevan risteytys vallankumoushenkistä marssia ja western-kaihoilua.

”Lopun trumpettisoolo, jonka Lauri sävelsi ja Sakari Leponiemi soittaa, on koko albumin upeimpia hetkiä, joka vieläkin nostaa karvat pystyyn kuunneltaessa”, sanoittaja vaikuttuu.

Kun laulu äänitettiin ja kuunneltiin ensimmäistä kertaa, lauluntekijälle tuli hyvin varma tunne, että biisi tulee antamaan nimensä koko albumille.

”Niinkuin se tekikin, vähän lyhennettiin nimeä vain.”

Alkutaipaleen tärkeät avustukset

Maailman vahvin pupu on saanut levyntekoon tukea Taiteen edistämiskeskus Taikelta ja Oulun Valistustalolta.

Yhtyeen Lauri Marjakangas tietää, että apurahojen saaminen on ollut välttämätöntä ammattimaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

”Etenkin, kun kyseessä on suht tuore bändi, kulurakenne on vielä sellainen, että valtaosa tuloista tulee keikkailusta eikä esimerkiksi Teosto-tuloista, levymyynnistä tai muista yhteistyökuvioista”, muusikko-tuottaja selventää.

Levyn tekeminen ei ole ilmaista ja laadusta ei Marjakankaan mielestä kannata missään nimessä tinkiä.

Apurahojen saamiselle on omat perusteensa – kaikki hakijat eivät niitä saa.

”Koen, että olemme laadullisesti onnistuneet tekemisissämme, koska olemme läpäisseet apurahoja myöntävien lautakuntien tiukan seulan”, kitaristi ymmärtää.

Lastenmusaa pankissa ja kirjassa

Pian ilmestyvä Eläinten puolella! -levy on bändille vakuuttava käyntikortti esimerkiksi keikkamyyntiä ajatellen.

”Lisäksi on hienoa, että saamme musiikkimme jakeluun ja tavoitamme konserttikävijöitä laajemman yleisön”, Sankilampi tykkää.

Levynjulkaisukeikka pidetään erikoisessa ja hieman jännittävässäkin paikassa, nimittäin Suomen Pankissa. Sankilampi kertoo, että bändin tärkeimpiä unelmia ja tavoitteita on päästä esiintymään mahdollisimman paljon.

”Keikoilla musiikkimme tulee eläväksi ja eritoten kun tehdään musiikkia lapsille, niin se vuorovaikutus keikoilla on se paras juttu tässä, kaiken a ja o. On ihanaa saada lapset eläytymään musiikkiin ja pohtimaan kaikenlaista musiikin innoittamana.”

Yhtyeen seuraava julkaisu on laulukirja, johon tulee nuotit heidän omista kappaleistaan.

”Kirja on parhaillaan työn alla ja valmistunee vielä tämän vuoden puolella”, säveltäjä uskoo.

Maailman vahvin pupu Suomen Pankin tiloissa Oulussa su 18. syyskuuta. Keikat klo 13 ja 15. Vierailija viulisti Erja Pätsi. Liput 5/8 e.