Oulu Sinfonian kevät vie Välimerelle – tammikuussa orkesteri ja teatteri yhdistävät voimansa Taikahuilussa

Virginie Verrez, Matilda Lloyd ja Inmo Yang kuuluvat Oulun Sinfonian kevään kansainvälisiin solistivieraisiin. Taikahuilu-ooppera tuodaan tammikuussa ensi-iltaan yhteisproduktiona Oulun teatterin kanssa. Kuvat: Oulu Sinfonia

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Pystymme luomaan kokonaisen musiikillisen verkoston erillisten konserttien välille. Haaste on tietenkin tarjota hieno sekoitus musiikkia koko kauden ajan. Emme ole olleet teeman kahlitsemia, vaan pikemminkin sen innoittamia ja vapaita luomaan sen ympärille”, ylikapellimestari Rumon Gamba sanoo Oulu Sinfonian tiedotteessa.

Mackenzie Melemed soittaa solistina kausikonsertissa 9. helmikuuta.

Ylikapellimestari Gamba johtaa kauden ensimmäisen kausikonsertin helmikuun 9. päivänä. Robert Schumannin Kevät-sinfonian ja Jean Sibeliuksen Kevätlaulun lisäksi kuullaan elokuvasäveltäjänä tunnetun Nino Rotan Soirée-pianokonsertto. Solistina esiintyy useasti Oulussa konsertoinut, vuoden 2017 Maj Lind -kilpailun voittanut pianisti Mackenzie Melemed.

Antti Tikkanen soittaa Marzi Nymanin säveltämän viulukonserton solistina.

16. helmikuuta kuullaan Marzi Nymanin tuore viulukonsertto, jonka solistina soittaa Antti Tikkanen. Kitaristina ja urkurinakin tunnetun Nymanin teos sai kantaesityksensä Tapiola Sinfoniettan konsertissa syyskaudella 2022. Nyman on orkestroinut teoksen uudelleen suuremmalle orkesterille, ja ensiesitys kuullaan Oulussa helmikuussa Yli rajojen -konsertissa. Konsertin aloittaa Claude Debussyn Printemps, ja toisella puoliajalla kuullaan Igor Stravinskyn Kolmiosainen sinfonia.

Tähtivieras Wienistä

Maaliskuussa Olipa kerran Italia -konsertissa 30.3. oululaisille tarjoutuu tilaisuus kuulla Wienin Valtionoopperan solistikuntaan kuuluvaa laulajatarta Virginie Verreziä. Mezzosopraano laulaa Luciano Berion Folksongs-teoksen solistina konsertissa, jonka ohjelmassa on myös Franz Schubertin Alkusoitto italialaiseen tyyliin, Hugo Wolfin Italialainen serenadi sekä Pjotr Tšaikovskin Francesca da Rimini. Kapellimestarina on Ouluun palaava Gabriella Teychenné.

Trumpetisti Matilda Lloyd vierailee Oulussa huhtikuussa.

Italialaisessa hengessä eletään myös huhtikuun 20. päivänä Amore, amore -konsertissa, kun Matilda Lloyd esittää rakastettujen ooppera-aarioiden sovituksia trumpetille.

Tämän vuoden kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun voittanut Inmo Yang saapuu debyyttivierailulleen Ouluun 4. toukokuuta. Maailman konserttilavoilla häikäissyt korealainen esittää Ludwig van Beethovenin viulukonserton, jota kutsutaan konserttojen Mount Everestiksi.

Festivaaleja ja kevään juhlapyhiä

Oulu Sinfonia soittaa Tanssiva helminauha -konsertin Oulun tuomiokirkossa 23. helmikuuta. Konsertin kapellimestariksi saapuu vanhan musiikin spesialisti Bjarte Eike, ja mukana on myös barokkitanssija Steven Player. Pääsiäisen Soiva katedraali -konsertin (6.4.) kapellimestarina puolestaan on orkesterille ennestään tuttu Leo McFall, joka johtaa Anton Brucknerin kuudennen sinfonian.

Oulun Musiikkijuhlat on perinteiseen tapaan maaliskuussa, ja orkesterikonserteissa Oulu Sinfonian kanssa lavalle nousevat Samuli Edelmann (23.3.) ja huuliharppuyhtye Sväng (16.3.). Vappuaattoa vietetään Aku Hirviniemen, Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston seurassa.

Tutti juttu tuo toukokuussa orkesterin vieraaksi kaikki Oulun kuudennet musiikkiluokat. Mukana ovat tänä vuonna Pateniemen, Myllyojan ja Teuvo Pakkalan koulut. Tutti Jutun kapellimestarina debytoi Matias Nässi, joka muulloin nähdään Oulu Sinfonian käyrätorven varaäänenjohtajana. Nässillä on takanaan myös kapellimestariopintoja.

Suurproduktioiden kevät

Orkesteri on keväällä mukana useissa yhteistyöproduktioissa. Heti kauden alussa, 13. tammikuuta, ensi-iltansa saa Wolfgang Amadeus Mozartin Taikahuilu, joka on yksi maailman rakastetuimmista oopperoista. Oulun teatterin Taikahuilu nostaa näyttämölle klassikkoteoksen teatterisadun keinoin. Ohjaajana toimii Heta Haanperä, ja kapellimestareina Rumon Gamba sekä Erkki Lasonpalo. Taikahuilun orkesterina on Oulu Sinfonia, ja kuoroina Oulun kamarikuoro sekä Cassiopeia. Oopperan yhteistyössä ovat mukana myös Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun oopperayhdistys ry.

Maaliskuun konsertit alkavat torstaina 2.3. Ludwig van Beethovenin viimeisiin kuuluvalla orkesterisävellyksellä Missa Solemniksella. Solisteina ovat Silja Aalto, Jeni Packalen, Jussi Myllys ja Nicholas Söderlund. Tallinnalaisen Voces Tallinn -kuoron täydentää kuoronjohtaja Mihkel Kolditsin oululaisista laulajista kokoama projektikuoro. Teoksen kapellimestarina on Eduardo Strausser.

Huippubaritoni Sir Simon Keenlysiden vierailu kuuluu kevään kohokohtiin.

Pandemian vuoksi keväällä 2020 peruttu yhteiskonsertti Kuopion kaupunginorkesterin kanssa toteutuu vihdoin toukokuussa Oulussa ja Kuopiossa. Konsertissa kuullaan kauan ohjelmistoon toivottu, Igor Stravinskyn Kevätuhri. Konsertissa on mukana myös useilla Gramophone-palkinnoilla huomioitu legendaarinen baritoni Sir Simon Keenlyside, joka esittää Gustav Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluja. Rumon Gamban johtaman konsertin ohjelman täydentää Richard Straussin Iloiset kepposet.

Lippujen myynti kevään konsertteihin on jo alkanut. Kausikortit ovat myynnissä 30.11.2022–3.2.2023, kolmen kausikonsertin minisarjat 30.11.2022–6.5.2023 tai niin kauan kuin paikkoja on tarjolla. Myös kaikkien konserttien kertaliput ovat myynnissä.

Lisätietoja: https://oulusinfonia.fi/