Oulu-opiston kuvataiteen perusopetusryhmässä kuljetaan kokemusten joessa kohti taiteen avomerta

Jokea pitkin -näyttely on Oulu-opiston kuvataiteen perusopetusryhmän ensimmäinen yhteisnäyttely. Kuva: Outi Lohi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Elokuussa 2020 liki sadasta hakijasta valittiin Oulu-opiston taiteen perusopintoihin seitsemäntoista opiskelijaa, jotka yhdessä muodostavat Aiku-aikuisten kuvataideryhmän. Opiskelijoita yhdistää kiinnostus ilmaista itseään sekä halu tutustua taiteen päämäärätietoiseen toteuttamiseen oman kokemuksen kautta.

”Saimme todella paljon yhteydenottoja. Kävi selväksi, että Oulussa on suuri tarve kuvataiteen perusopinnoille”, kertoo Oulu-opiston taidekoulun vastaava opettaja Niina Ollanketo.

Taiteen perusopetus tarjoaa mahdollisuuden opiskella taidetta tavoitteellisesti sekä pitkäjänteisesti kuvataiteen erikoisosaajien ohjauksessa. Opinnot perustuvat Opetushallituksen laatimaan taiteen laajan oppimäärän opetussuunnitelmaan.

Saija Candelinin teos Äidin rukous on löytänyt jo uuden kodin, mutta sitä on mahdollista ihastella Jokea pitkin -näyttelyssä. Kuva: Outi Lohi

Teoriaa ja tekemisen virtausta

Opinnoissa tutustutaan nykytaiteen toimintatapoihin ja erilaisiin visuaalisiin ympäristöihin.  Aikut ovat päässeet kokeilemaan erilaisia kuvataiteen välineitä, materiaaleja ja menetelmiä, muun muassa taidegrafiikkaa, lasinsulatusta, paperitaidetta, valokuvausta ja graafista suunnittelua.

”Olemme työskennelleet ennen kaikkea kokemuksellisesti, asioita työstäen, uutta kokeillen. En voi kuvitella, että olisin koskaan yksin kotona tehnyt samoja asioita”, kertoo opiskelija Maarit Junkkari.

Myös kuvataiteen teoriaopinnot kuten värioppi, sommittelu, perspektiivioppi ja taidehistoria ovat syventäneet opiskelijoiden ilmaisua ja kuvataiteellista ajattelua.

Oman lisänsä opintoihin on tuonut eri taidealojen kanssa tehty yhteistyö. Ryhmä on toiminut yhdessä käsityötaitajien sekä muusikoiden kanssa, esimerkiksi maalaten sävelten inspiroimana Tervakaupungin puhaltajien soittajista muotokuvia.

Ryhmä on tehnyt myös kuvataidetta ja käsityötä yhdistävän opintomatkan Lappiin.

Mari Korpela (vas.) näyttelyn avajaisissa Carmen Kekin kanssa, joka opiskelee Aiku-ryhmässä. Taustalla Kekin teoksia. Hän pitää toukokuussa  myös oman Lovia-taidenäyttelyn kauneushoitola Lovellan tiloissa. Kuva: R.M.

Jokea pitkin kohti uutta

Taideopintojen teemat kumpuavat Oulun ympäristöstä. Tänä vuonna innoitusta on ammennettu merestä, järvistä ja kolmesta joesta, joiden vaikutuksesta Jokea pitkin -näyttelyn teokset syntyneet.

Kolmentoista taiteilijan kokoama näyttely kertoo eteenpäin menemisestä ja taiteeseen syventymisestä. Teosten syntymisen pohjalla on jokaisen oma elämänkokemus sekä kahden vuoden opintojen aikana saadut tiedot ja taidot.

”Teoksista näkee, että kaikki ovat hyvin erilaisia keskenään ja niistä näkyy jokaisen oma persoona”, kuvaillee Junkkari.

Taiteen perusopinnot antavat opiskelijoille hyvät valmiudet siirtyä kohti jatko-opintoja ja työelämää.

”Osa meistä on jo aloittanut jatko-opinnot ja osa saa taiteellisesta työstä sivutuloja”, sanoo Junkkari.

”Taiteesta on tullut näiden opintojen myötä elämäntapa ja etenkin kuvataiteet tulevat olemaan meille kaikille keskeinen osa elämää”, hän jatkaa.

Oulu-opiston Jokea pitkin -taidenäyttely on avoinna 22. toukokuuta saakka osoitteessa Hallituskatu 11. Maanantaisin ja tiistaisin suljettu, avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 12.00 -17.00 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12.00 -16.00.

 

 

 

 

Lue myös