Neito-lyhytelokuvafestivaali tuo lyhytelokuvat Ouluun

Joulupukkityötä kuvaava dokumenttielokuva Bringer of Christmas–Jouluntuoja, jonka ovat ohjanneet Timo Metsäjoki ja Jyri Huhtala, kuvattiin Rauman seudulla jouluna 2018. Kuva: Neito-lyhytelokuvafestivaali

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Neito-lyhytelokuvafestivaali alkaa keskiviikkona 1. joulukuuta ja se kestää kaikkiaan kaksi päivää. Tämä elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa samanaikaisesti. Virpi Suutari avaa elokuvafestivaalin keskiviikkona Kino Helioksessa kello 18.00. Festivaalit avataan samaan aikaan myös Oulun elokuvateatteri Starissa ja Kuopion Kino Kuvakukossa.

Elokuvafestivaalien parhaan elokuvan jakaa muusikko Paleface, minkä lisäksi yleisö valitsee suosikkinsa. Voittajat julkistetaan lauantaina 4. joulukuuta. Festivaalille on vapaa pääsy, mutta järjestäjät toivovat, että paikalle saapuvilla on mukanaan koronapassi.

Elokuvafestivaalissa kaksi teemaa

Neito-lyhytelokuvafestivaalin teemoina ovat ”Miehenä kasvaminen” ja ”Elämän tienristeyksiä”. Nämä teemat valittiin festivaaliin lähetettyjen elokuvien perusteella. Festivaalin ohjelmistossa on lyhytdokumentteja ja lyhyitä fiktioelokuvia.

Elokuvateatteri Star on yksi Neito-lyhytelokuvafestivaalin esityspaikoista. Kuva: Martta Häyrynen

Teemaan ”Miehenä kasvaminen” kuuluvien elokuvien esittäminen alkaa elokuvateatteri Starissa keskiviikkona kello 18.00 ja teemaan ”Elämän tienristeyksiä” kuuluvien elokuvien esittäminen alkaa kello 20.00. Teemaan ”Miehenä kasvaminen” lukeutuvien elokuvien esittäminen alkaa torstaina jo kello 13.00 ja teemaan ”Elämän tienristeyksiä” lukeutuvien elokuvien esittäminen alkaa kello 15.00.

Teemaan ”Miehenä kasvaminen” kuuluvat elokuvat Hold On–Poikien puhelin, Horny for Tiki–Rakkauden kumisukka, Bringer of Christmas–Jouluntuoja, Back to Graceland–Takaisin Gracelandiin ja Primal Therapy–Suoterapia. Teemaan ”Elämän tienristeyksiä” lukeutuvat elokuvat Good Girl–Kiltti tyttö, Burning–Palo, Girls Don´t Cry, Let’s throw Mommy away–Äiti menee nyt roskiin, Reflect–Taustapeili, Mushrooms for the soul–Sieniä sielulle ja Varjo.

Lyhytelokuvia suurelle yleisölle

Neito-lyhytelokuvafestivaali järjestetään ensimmäisen kerran. Kysymyksessä on kulttuurialan opiskelijoiden järjestämä festivaali. Festivaalin artehtöörinä ja Oulun yhteyshenkilönä toimivan Iida-Sofia Vuoren mukaan tämän festivaalin tarkoituksena on nostaa esille uusia elokuvantekijöitä ja myös tuoda lyhytelokuvat suuren yleisön tietoisuuteen. Koska näytöksiin on vapaa pääsy, näiden elokuvien näkeminen ei ole riippuvainen taloudellista tilanteesta.

”Elokuvafestarilla on kaksi tarkoitusta: Ensimmäinen on nostaa alan uusia tekijöitä esille. Suomessa tehdään esimerkiksi opintojen ohessa valtava määrä hienoja lyhytelokuvia, jotka eivät välttämättä saa ansaitsemaansa huomiota. Meillä on myös tärkeää nostaa tekijöitä ympäri Suomen. Olen Oulunsalosta kotoisin ja siksi erityisen iloinen, että mukana on myös pohjoisen edustusta, oululainen lyhytdokumentti Varjo ja Lapin yliopiston Jouluntuoja”, hän kertoo.

Vuori kertoo myös, että Neito-lyhytelokuvafestivaali oli käsikirjoittaja Silja-Elisa Laitosen idea. Ajatuksena oli järjestää koko Suomen kattava elokuvafestivaali, joka koostuisi opiskelijoiden tekemistä elokuvista. Vuori itse tuli elokuvafestivaalihankkeeseen mukaan, kun elokuvafestivaalille tarvittiin logoa. Kun festivaalipaikat valittiin, oulunsalolainen Vuori tahtoi festivaalit kotiseudulleen. Esityspaikoiksi tulivat lopulta Oulu, Kuopio ja Helsinki.