Mitä takahuoneissa tapahtuu? – Pohjois-Pohjanmaan museo kutsuu yleisöä museon kulisseihin

Museoissa on paljon toimintaa, joka jää näyttelyiden varjoon, mutta on silti äärimmäisen tärkeää. Kuva: PPM

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Museoliitto juhlistaa 100. syntymäpäiväänsä 30. syyskuuta. Ympäri Suomen museoiden kulisseja raotetaan ja yleisö pääsee kuulemaan, mitä kaikkea museoissa tapahtuu näyttelyiden lisäksi. Pohjois-Pohjanmaan museo avaa ovensa työntekijöiden työhön sekä esineiden tarinoihin.

“Tämä on harvinaislaatuinen tilaisuus päästä näkemään, miten museoesineet päätyvät näyttelyyn tai mitä konservaattorin työhön kuuluu,” kertoo Pohjois-Pohjanmaan museon kuraattori Arja Keskitalo.

Museon työntekijöiden ääni kuuluu

Museossa työskentelee myös sellaisia ammattiryhmiä, joiden työ ei usein näy suurelle yleisölle.

”Meillä on esimerkiksi arkeologeja, konservaattoreita ja korjausrakentamisen asiantuntijoita. Lauantaina yleisö pääsee kurkistamaan, millaista on olla museolla töissä”, kuvailee Keskitalo.

Yleisö pääsee kuulemaan museoesineiden matkasta konservaattorin kädestä vitriiniin.

“Ennen kuin esine päätyy näyttelyyn, se puhdistetaan ja luetteloidaan”, kuvailee Keskitalo museoesineiden matkaa.

Uuden museon suunnittelua

Museoissa säilytetään ja esitellään arvokasta kulttuuriperintöämme. Se kuitenkin koostuu muustakin kuin vain näyttelyesineistä. Pohjois-Pohjanmaan museon kolmannessa kerroksessa sijaitsee ParasRakas-museolabra, jossa kaupunkilaiset pääsevät suunnittelemaan Myllytulliin vuonna 2026 avautuvaa uutta museota.

“Uuden museon suunnittelu on nyt käynnissä ja kaipaamme oululaisten näkemyksiä museon näyttelyiden ja toimintojen ideointiin”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan museon museolehtori ja ParasRakas-museon projektipäällikkö Karoliina Autere.

Museon kulisseissa -tapahtuman tavoitteena on lisätä yleisön ymmärrystä museoiden toiminnasta ja nostaa esiin niiden merkitystä. Museoissa on paljon toimintaa, joka jää näyttelyiden varjoon, mutta on silti äärimmäisen tärkeää.

Pohjois-Pohjanmaan museo on avoinna lauantaina 30.9.2023 klo 10–17. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.