Lucia-neito saa kynttiläkruunun taas tiistaina Rotuaarilla

Madetojan Musiikkilukion oppilaat toivat Lucian päivän tervehdyksen kaupungintalolle vuonna 2019. Kuva: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussakin on pitkät perinteet Lucia-juhlasta, jota vietetään vuosittain 13. joulukuuta Lucian päivänä. Tänä vuonna kruunataan Oulun Lucia-neito 42. kerran.

Tämänvuotinen Lucia-neito, Oulun ruotsalaisen koulun abiturientti Enya Hjulfors, kruunataan perinteisin menoin Rotuaarin lavalla tiistaina 13. joulukuuta kello 15. Sen jälkeen Oulun tuomiokirkossa järjestetään kello 16 alkaen kaikille avoin ruotsalaisen koulun joulujuhla, jossa muun muassa lauletaan kauneimpia ruotsalaisia joululauluja. Niitä säestää kanttori Lauri-Kalle Kallunki.

”Harvoilla suomenkielisillä paikkakunnilla on näin vahva Lucia-perinne kuin meillä täällä Oulussa.”

”Lucia-juhla on hieno ja hyvällä tavalla erikoinen tapahtuma Oulun tuomiokirkon näkökulmasta. Toimimme yhteistyökumppanina ja tarjoamme puitteet loistokkaalle juhlalle, joka on Oulun ruotsalaisen koulun suunnittelema ja toteuttama”, kertoo Oulun tuomiokirkon pappi Matias Leskinen Oulun seurakuntayhtymän tiedotteessa. Hän iloitsee siitä, että muutkin kuin ruotsinkielisestä kulttuurista tulevat ihmiset ovat ottaneet juhlan omakseen.

”Harvoilla suomenkielisillä paikkakunnilla on näin vahva Lucia-perinne kuin meillä täällä Oulussa. Toivottavasti kirkossa nähdään paljon porukkaa tänä vuonna. Korona asetti omat rajoituksensa menneinä vuosina, joten on mielenkiintoista nähdä ovatko perinteet säilyneet ennallaan”, Leskinen sanoo.

Lucia-juhlatilaisuuden jälkeen Lucia apuneitoineen ja kuoroineen lähtee Lucia-kiertueelle ilahduttamaan oululaisia sairaita ja vanhuksia.

Ruotsissa Lucia-juhla on yksi joulukuun suurimmista tapahtumista. Lucia-kulkue juhlineen järjestetään lähes jokaisessa Ruotsin päiväkodissa ja koulussa joulukuun 13. päivänä. Valtakunnallinen kulkue kruunajaisineen esitetään Ruotsin televisiossa.