Lisää sankarihautojen tarinoita kaivataan

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi oli kunniavartio Oulun hautausmaalla Intiössä vuonna 2017. Jokaisen sankarivainajan haudan kohdalla oli vapaaehtoinen. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun seurakuntayhtymän sankarihautausmailla lepää 1 025 vuosina 1939–45 käydyissä Suomen sodissa kaatunutta sotilasta. Sankarihautojen tarinat -hankkeessa on kerätty sankarihaudoissa lepäävien sotilaiden tarinoita.

Palveluun on saatu jo Oulun Intiön sankarihautausmaan sankarihaudoissa lepäävien sotilaiden tarinoita. Tähän mennessä on dokumentoitu kaikkiaan 456 sankarivainajan tarinat.

”Osa tarinoista on laajempia, toiset taas suppeampia. Laajuus riippuu siitä, ovatko omaiset lähettäneet meille tarinoita ja kuvia. Lisäksi julkisista lähteistä löytyy esimerkiksi toisista joukko-osastoista tietoa enemmän ja toisista vähemmän”, Oulun evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Pekka Asikainen kertoo.

Intiön sankarihautausmaa on dokumentoitu karttoineen. Tarinoita ja kuvia voidaan lisätä, mikäli niitä tulee. Oululaiset ovat lähettäneet tietoja Asikaisen mukaan noin 20 sankarivainajasta.

”Jokaisesta tarinasta olemme iloisia”, hän toteaa.

Intiön sankarihautausmaa pilottikohteena

Sankarihautojen tarinat -hankkeen julkistamistilaisuus järjestettiin Oulun tuomiokirkossa lokakuussa 2021. Intiön sankarihautausmaa on toiminut pilottikohteena, minkä jälkeen hankkeen on ollut määrä edetä muille hautausmaille.

Oulun seurakuntayhtymä toivoo saavansa tarinoita myös muilla Oulun alueen sankarihautausmailla lepäävistä sotilaista. Näitä sankarihautausmaita ovat Haukiputaan, Kiimingin, Oulujoen, Oulunsalon, Yli-Iin ja Ylikiimingin sankarihautausmaat.

Oulun seurakuntayhtymä pyytää lähettämään tarinoita tai kuvia Oulun hautausmaille haudatuista sankarivainajista sähköpostitse osoitteeseen oulu.sankarihaudat@evl.fi tai kirjeenä osoitteeseen: Oulun seurakuntayhtymä, Sankarihautojen tarinat, PL 122, 90101 Oulu. Mukaan toivotaan yhteystietoja, jotta kuvat ja tiedot voidaan palauttaa.

Useita yhteistyökumppaneita

Sankarihautojen tarinat -hanketta valmisteltiin digitoimalla hautatietoja ja luomalla verkkosivustoa, missä Aline Oy oli mukana. Hankkeen suosittelijoina ja yhteistyökumppaneina olivat Suomen kulttuurirahaston rahoitushaun yhteydessä valtakunnallisesti Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys, Tammenlehvän perinneliitto ja Sotaveteraaniliitto sekä paikallisesti sotaveteraanijärjestöt, Oulun kaupunki, Oulun hiippakunta ja Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto.

Hankeen paikallisina rahoittajina ovat olleet Oulun seurakuntayhtymä, Oulun Osuuspankki, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, LähiTapiola ja Osuuskauppa Arina.

Oulun seurakuntayhtymällä on oma hautausmaiden karttapalvelu oulu.hautausmaat.fi. Sen avulla on mahdollista tutustua jo olemassa oleviin sotilaiden tarinoihin. Verkkopalvelussa on digitaalinen hautakartta ja hautatietoja, minkä lisäksi palvelu hyödyntää digitalisoituja sotahistoriallisia arkistomateriaaleja.

Lisätietoa Sankarihautojen tarinat -hankkeesta. Sivulla on myös ohjeet tarinoiden ja valokuvien lähettämiseen.

Lue myös