Kuusamosta löytynyt kivikautinen hirvenpääkirves – löytö toimitettiin ensiksi Pohjois-Pohjanmaan museon haltuun

Kuusamon kivinen hirvenpääkirves on erittäin harvinainen löytö eli yksi merkittävimmistä esihistoriallisista löydöistä Suomen alueella. Tarkka kivilaji selviää jatkotutkimuksissa. Kuva: Matti Kilponen, Arkeologiset esinekokoelmat, Museovirasto.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kivikauden lopulle noin 4000 vuoden taakse ajoittuva löytö rinnastuu kuuluisiin Huittisten ja Säkkijärven hirvenpäihin, joiden löytymisestä on kulunut aikaa jo reilusti yli sata vuotta. Hirvenpää tulee esille Hämeen linnaan 16. kesäkuussa avautuvaan Metsien kuninkaalliset -näyttelyyn.

Pohjois-Pohjanmaan museo on tarkastanut kuusamolaisen löytöpaikan ja havainnut viitteitä kiinteästä muinaisjäännöksestä. Jatkotutkimuksista löytöpaikalla ei olla vielä päätetty. Löytöpaikka on yksityisaluetta, joten siellä ei saa käydä ilman lupaa. Kiinteisiin muinaisjäännöksiin ei saa kajota muutenkaan, eikä niillä esimerkiksi saa käyttää metallinetsintä.

Mökkirantaa. Etualalla maahan kaivettu pienehkö kuoppa. Vasemmalla taustalla järveä ja rannassa soutuvene. Hirvenpääase löytyi kuvan etualalla olevasta kuopasta, kun mökin portaiden edustalta poistettiin maakiveä. Kuva: Mika Sarkkinen, Pohjois-Pohjanmaan museo

Edellinen vastaava löytö Suomen alueelta on Säkkijärven hirvenpää, joka löytyi 1890-luvulla ja saatiin arkeologisiin kokoelmiin vuonna 1907. Vaikka eläinpääkirveitä on löytynyt sen jälkeenkin, ne ovat hyvin harvinaisia löytöjä eivätkä tuoreemmat löydöt ole esteettisesti ja tekniseltä toteutukseltaan nousseet Säkkijärven ja Huittisten hirvien tasolle – ennen kuin nyt.

”Vaikka arkeologisia löytöjä onkin vaikea panna merkittävyysjärjestykseen, tämä on ilman muuta yksi huomattavimmista esinelöydöistä tällä vuosituhannella,” hehkuttaa amanuenssi Sami Raninen Museovirastosta.

Rituaaliesine kyseessä

Kuusamon hirvenpää on Säkkijärven hirvenpään tavoin rituaali- tai statusesineenä käytetyn kivikirveen hamarapuoli – teräosa puuttuu molemmista. Kuusamon kirves on kooltaan 173 x 53 x 32 millimetriä ja painaa 319 grammaa. Kuusamon hirvi muistuttaa Säkkijärven hirveä niin läheisesti, että kyseessä täytynee olla saman aikakauden esine.

On mahdollisuuksien rajoissa, että uusi löytö voi olla jopa saman kivisepän tekemä, vaikka yksityiskohdissa on erojakin. Tämä yhteys sekä muut yksityiskohdat, kuten kivilaji ja siten mahdollisesti valmistuspaikka, selviävät tarkemmissa tutkimuksissa. Säkkijärven hirvenpää on kivilajin perusteella todennäköisesti valmistettu Aunuksen Karjalassa. Esineet ovat voineet liikkua mm. lahjojen vaihdon välityksellä pitkiäkin matkoja.

Kuusamon ja Säkkijärven hirvenpäät ajoittuvat kivikauden lopulle, 2000-luvulle tai 1000-luvun alkuun eaa. Lounais- ja Etelä-Suomeen oli jo 2000-luvulla eaa. kotiutunut pienkarjanhoitoon tukeutuva kulttuuri. Idässä ja pohjoisessa elettiin yhä metsästys- ja kalastustaloudessa. Pienkarjanhoitajien kuuluisat vasarakirveet olivat todennäköisesti esikuva hirven- ja karhunpääkirveille, joita metsästäjä-kalastaja-yhteisöt alkoivat valmistaa.

Säkkijärveltä 1980-luvulla löytynyt hirvenpääkirves on huomattavan samanlainen kuin nyt löytynyt kirves. Kuva: Arkeologiset kokoelmat, Museovirasto