Korvessa kulkevi –tv-sarjan kuvaukset päätökseen – av-alan ammattilaiset näkevät alan työllisyystilanteen pohjoisessa myönteisenä

Ohjaaja Jussi Hiltunen (keskellä) ohjeistaa työryhmää, millaisen haluaa seuraavasta kuvasta Korvessa kulkevi -sarjan kuvauksissa. Hiltunen on ohjannut menestyneitä tv-sarjoja kuten Ivalo ja Sorjonen. 1.Apulaisohjaaja Karvonen kuuntelee ohjeita jatkodelegointia varten. Kuvat: Anne Laurila

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaiselle Teemu Karvoselle Korvessa kulkevi on ollut mukava tuotanto, vaikka työtehtävä tuotannossa ei ollut ihan sitä, mihin hän alun perin tuli lähteneeksi mukaan.

“Aloitin tuotannossa hankkimalla rooliajoneuvoja. Tarkoitus oli tehdä muutamia päiviä töitä tuotannolle, mutta sitten järjestäjä tarvitsikin apua, joten siirryin aika luontevasti järjestysosastolle ja työpäivien määrä tuotannossa tietysti kasvoi. Viimeiset kolme viikkoa olin tuotannossa  1. apulaisohjaajana. Kesken kuvauksia siihen rooliin hyppääminen hieman jännitti, mutta kun koko tuotanto oli jo tuttu, niin tehtävän vaihto lennosta sujui hyvin”, Karvonen kertoo.

Apulaisohjaaja Teemu Karvonen pitää tuotannon langat käsissä kuvauspaikalla. Tärkein työvaruste on rento asenne ja radiopuhelin.

Monipuolisuus on eduksi

Karvosella on kokemusta monista elokuva- ja tv-tuotannon tehtävistä poikkeuksellisen paljon, sillä hän ei ole ollut erityisen ronkeli elokuva-alan töille uransa aikana.

“Tulin alalle aika tyypillistä kautta: olin runneri eli auton kuljettaja Havukka-ahon ajattelijassa. Se oli ensimmäinen tuotanto, jossa olin töissä ja kärpänen puri heti. Päätin, että haluan tehdä tällä alalla hommia ja sillä tiellä olen edelleen”, Karvonen toteaa. 

Monipuolinen kokemus onkin eduksi av-alan ammattilaisille tuotantoihin työllistymiseksi pohjoisessa. Karvonenkin on järjestäjän ja kuvauspaikkaetsijän tehtävien lisäksi tehnyt töitä myös tuotantopäällikkönä ja linjatuottajana.

“Olen tehnyt aika monessa roolissa hommia tällä alalla Oulussa, Kainuussa ja Lapissa. Jos tuotanto on kiinnostava ja koen oman roolini siinä mielekkääksi, hyppään mielelläni mukaan. Toisessa tuotannossa vastuuta voi olla enemmän, toisessa toimenkuva taas on keveämpi – vaihtelu auttaa myös palautumisessa intensiivisestä työjaksosta tuotantojen välissä”, Karvonen pohtii.

“Itselleni ammatillisesti kiinnostavin kokemus oli jenkkien Bachelor – Unelmien poikamies -sarjan kuvaukset Lapissa. En siihen tuotantoon aluksi edes halunnut mukaan, sehän on sisällöllisesti aika hömppää. Mutta tuotanto olikin ammatillisesti itselleni todella opettavainen kokemus päästä näkemään koko valtava koneisto. Jaksoa oli tekemässä kuusi kameraryhmää ja yli 150 hengen työryhmä – vastaavan kokoluokan tuotantoja ei Suomessa ole usein tarjolla”, Karvonen jatkaa.

Haasteita laidasta laitaan

Korvessa kulkevi –draamasarja on ensimmäinen kokonaan oululaisin voimin tuotettu tv-sarja. Tuotantoyhtiö Whatevergroupin tuottaja Antti Kaarlela iloitsee, että tuotantoon löytyi Oulusta työvoimaa.

“Työryhmän koko oli 93 henkilöä, joista 34 oli oululaisia ammattilaisia. Lisäksi tuotannossa työskenteli paikallisia alihankkijoita. Onnistuimme myös saamaan täältä lähteneitä osaajia muuttamaan takaisin. Se kyllä on todettava, että särkymävaraa ei alueella oikein ole. Kun joku työntekijöistä sairastui, piti uutta tekijää metsästää toden teolla”, Kaarlela toteaa.

Reilun kolmen kuukauden kuvausjakson aikana ammattilaisten löytyminen ei ollut tuottajan ainoa haaste, myös luonto kirjoitutti tarinaa ja tuotantosuunnitelmia uusiksi.

“Talvi pääsi yllättämään meidät. Suunnitelmissamme oli kuvata troolareita merellä, mutta meri ehti jäätyä, ennen kuin ehdimme kuvata. Sitten ajattelimme, että riittää jos troolarit ovat satamassa, mutta satama-allaskin ehti jäätyä, emmekä saaneet sitä pysymään sulana edes uppopumppujen avulla – ei auttanut muu, kuin kirjottaa kohtauksia hieman uusiksi”, Kaarlela naurahtaa.

Oman loppusilauksensa teki tietysti korona.

“Kun tuotannon päätteeksi vietimme loppukaronkkaa, olin itse koronassa. Istuin autossa juhlapaikan ulkopuolella ja ikkunan raosta juttelin työryhmän jäsenten kanssa – turvallisen välimatkan päästä tietysti. Voi silti todeta, että kaikista vastoinkäymisistä huolimatta, olemme kaikki erittäin tyytyväisiä, että kuvaukset saatiin tehtyä – uskon, että lopputuloksesta tulee upea”, Kaarlela kiittelee työryhmäänsä.

Myötätuulta edessä

Myös Karvonen kokee, että tuotanto oli onnistunut työkeikka.

“Tämän tuotannon parissa on ollut mukava tehdä töitä, työryhmä on ollut todella mukava. Jostain kertoo sekin, että voisin hypätä suoraan vaikka seuraavaan tuotantoon”, Karvonen toteaa.

“Pidän siitä, että elämä on rentoa ja rauhallista Oulussa. Elämisen laatu on hyvä ja töiden osalta olen kyllä tosi toiveikas – tällaisia pitkiä tuotantoja ei tarvitse montaa vuodessa, että saa itsensä elätettyä freelancerina. Näillä näkymin keväälle ja kesälle on muutamia mahdollisia tuotantoja tulossa ja niiden välissä ehtii palautua kunnolla”, hän toteaa.

Mikäli tuottaja Kaarlelan suunnitelmat toteutuvat, voi Karvosella olla pian taas tuotanto päällä.

“Saamme mahdollisesti jo ensi viikolla varmistuksen siitä, käynnistyykö seuraava tuotantomme heti tähän perään. Kyseessä ei ole kuitenkaan draamasarja. Korvessa kulkevi valmistuu loppuvuodeksi ja Elisa Viihde Viaplayssa sarja nähdään näillä näkymin ensi vuonna”, Kaarlela myhäilee.

 

 

 

Lue myös