Kolme taiteilijaa valittiin Hartaanselän alueelle toteuttamaan taidetta muuntamoihin

Havainnekuva asuntomessualueelle rakentuvasta julkisesta rantabulevardista. Kuva: Oulun kaupunki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki etsi elo-syyskuussa 2023 portfoliohaulla, Oulun uudelle Hartaanselänrannan asuinalueelle, kolmea ammattitaiteilijaa tai taiteilijaryhmää toteuttamaan taideteokset kolmeen erilliseen muuntamorakennukseen. Valituiksi tulivat kuvanveistäjät Kimmo Schroderus ja Petri Eskelinen sekä valotaiteilija Tülay Schakir.

ArtCurator-ohjelman kautta toteutettu portfoliohaku oli avoinna 21. elokuusta 24. syyskuuhun. Haussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran ohjeistusta. Vastauksia saatiin 71 kappaletta, jotka olivat varsin korkeatasoisia.

Taiteilijoiden valinnasta päätti asuntomessujen taiteen ohjausryhmä 5. lokakuuta kokouksessaan, jonka puheenjohtajan toimii intendentti Elina Vieru Oulun taidemuseosta.

Valituiksi tulivat kuvanveistäjä Kimmo Schroderus, kuvanveistäjä Petri Eskelinen sekä kuvanveistäjä, valotaiteilija Tülay Schakir.

Kimmo Schroderus asuu ja työskentelee Salossa. Kimmo Schroderukselle myönnettiin Ars Fennica -palkinto vuonna 2004. Rovaniemellä syntynyt ja Helsingissä työskentelevä Petri Eskelinen on tunnettu erityisesti mekaanisista puuveistoksistaan ja hän sai Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon vuonna 2020.  Myös Tϋlay Schakir asuu ja työskentelee Helsingissä, ja hän on tehnyt valosuunnittelua lukuisiin tanssiteoksiin sekä arkkitehtuuriin liittyviä valaistussuunnitelmia.

Useita teoksia alueelle

Taideteokset rahoitetaan rakentajilta tontin luovutuksen yhteydessä kerättävällä taiderahalla ja Oulun kaupungin rahoituksella. Julkisen rakentamisen myötä alueelle tulee vuosien saatossa myös prosenttiperiaatteella hankittuja taideteoksia, joten parhaimmillaan Hartaanselänrannalle saadaan alueen valmistuttua 15 erilaista taideteosta ympäristötaiteesta ääniteoksiin.

Hartaanselänrannan taideohjelma on ensimmäinen oululaiseen aluerakentamiskohteeseen laadittu taideohjelma. Tavoitteena on kehittää Hartaanselänrannasta monipuolisen julkisen taiteen avulla laadukas, elävä ja kiinnostava asuinalue.

Hartaanselänrannan alueella järjestetään vuonna 2025 valtakunnalliset asuntomessut. Taideohjelman on laatinut taidekoordinaattori, kuvataiteilija Moosa Myllykangas yhdessä taiteen ohjausryhmän kanssa.

Taideohjelmaan pääset tästä.