Kirjasto mukana Oulun kaupungin ja DNA:n 5G-pilotissa – Kaunon matkassa onnistuvat livelähetyksetkin

Kirjastolle toimivat nettiyhteydet tuovat palveluvarmuutta. Kauno-kirjastoautossa kokeiltiin maaliskuussa nettistriimauksia kaupunkilaisille reaaliaikaisesti. Kuvituskuva: Mun Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pilotoinnin kohteena oli muun muassa reaaliaikainen verkko-striimaus sekä kirjaston lainauspalveluiden 5G-valmiudet. Toimivien yhteyksien avulla muun muassa lainaus- ja palautusautomaatit saadaan toimimaan viiveettömästi.

”Digitalisaatiossa on runsaasti mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja kuntapalveluille. Nopeat ja kattavat 5G-yhteydet puolestaan tarvitaan käyttäjäystävällisten digitaalisten palveluiden kehittämiseksi. Kirjastoautotoiminta eri mahdollisuuksineen on osa tätä kokonaisuutta,” BusinessOulun Smart City yhteyspäällikkö Ari Saine sanoo.

Kaunosta suoraa lähetystä

Esimerkiksi kirjastoautossa toimivien verkkoyhteyksien saavuttaminen on tärkeää. Auton toimintasäde on laaja ja nettiyhteydet ovat oleelliset niin asiakaspalvelun kuin kirjastotyössä tarvittavien tietojärjestelmien kannalta.

”Päivä kirjastoauton matkassa -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä 5G-livessä päästiin tutustumaan auton reitteihin sekä useisiin mielenkiintoisiin kirjavinkkeihin. Tapahtuma onnistui, joten kirjastoauton kyytiin ja suoraan lähetykseen voi olla mahdollista päästä uudestaankin tulevaisuudessa”, kertoo Oulun kaupungin alueellinen kirjastopalvelupäällikkö Minna Männikkö.

5G-verkko auttaa myös muissa yhteiskunnan nopeuskriittisissä toiminnoissa.

”Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi ambulansseissa, liikennelaitosten ja teollisuuden kulkuneuvoissa. Tässä pilotissa on jo päästy hyvään alkuun testaamaan jälleen uudenlaisia valmiuksia kirjastopalveluiden saralla”, toteaa DNA:n palveluliiketoiminnasta vastaava johtaja Tuukka Toivonen.

Kirjastoautopilotti on jatkoa DNA:n, BusinessOulun ja Oulun kaupungin 5G-yhteistyölle. Keväällä 2021 pilotissa toteutettiin lisätyn todellisuuden oppimisympäristö Oulun Hiukkavaaran kouluun. Sekä oppilaat että opettajat ottivat uuden oppimistavan positiivisesti vastaan, ja oppimisympäristöä on laajennettu pilotin jälkeen.

 

 

Lue myös