Kirjailija Riikka Pulkkinen vieraili puhumassa Kastellin lukiossa ja kulttuuritalo Valveella – Lumotut sanat -festivaali käynnistyy Oulussa lauantaina 22. huhtikuuta

Riikka Pulkkinen pitää erityisesti anglosaksisista kirjailijoista. Eräs hänen suosikeistaan on Ian McEwan, josta Pulkkinen teki aikoinaan myös pro gradu -tutkielmansa. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjailija Riikka Pulkkinen kävi vastailemassa lukion ykkös- ja kakkosluokkalaisten esittämiin kysymyksiin Kastellin koululla, jonka kirjailijakummina hän myös toimii. Pulkkinen kertoo tapahtuman olleen yleisömäärältään iso, varsinkin verrattuna hänen muihin vastaaviin puhujatapahtumiinsa. Kastellin koulun liikuntasaliin oli pystytetty lava kirjailijan vapaamuotoista haastattelutilaisuutta varten.

Nostalgisia värinöitä sekä Kastellin että yleisesti Oulun vierailusta saanut Pulkkinen kertoo, että koki halunneensa antaa neuvoja lukiolaisille.

”Tuntuu, että lukiolaiset ovat nykyään niin paineessa, ja lukiossa täytyy omaksua niin valtava määrä tietoa. Ehkä siellä kuitenkin opiskellaan elämää varten, jotta kiinnostuksen kohteet avautuisivat. Sitten pystyisi itse tajuamaan sen, mistä on kiinnostunut.”

Riikka Pulkkinen, joka on opiskellut kirjallisuustiedettä ja filosofiaa sekä valmistunut kirjallisuudesta, näkee uudistuksien vieneen nuorten kouluttautumista hieman liikaa suorituskeskeiseen suuntaan.

”Itse muistan, että sai rauhassa opiskella aineita, joita en ollut ennen opiskellut, kuten vaikka psykologiaa.”

Kastellin liikuntasalin haastattelutilaisuudessa järjestettiin myös kirjoitusharjoitus opettajien toiveesta.

”Siinä keskityttiin tavallaan hyvin konkreettiseen asiaan. Annoin tehtäväksi kuvitella jonkin äärimmäisen tutun matkan ja kuvailla se sitten tarkkaan assosiaatioineen”, Pulkkinen kertoo.

Varttui kirjailijaksi Oulussa

Riikka Pulkkinen sanoo, että Kastellin lukion opettaja Karl Grünn, kuten hänen kaikki muutkin aiemmat äidinkielenopettajansa, ovat kannustuksellaan ja kehuillaan vaikuttaneet kirjailijaksi tulemisessa.

”Opettajat käyttivät ylisanoja, jotka teini-iässä totta kai uskoin. Lukiossa sain toimittaa runoja tai jotain fiktiivisiä tekstejä nähtäville, ja ne otettiin aina myönteisesti vastaan.”

Lukiolaisikäisenä lukeminen, ajatteleminen ja kirjoittaminen alkoivat näyttäytyä Riikka Pulkkiselle aidolta mahdollisuudelta, johin suuntautua elämässään. Vielä sitä varhaisemmassa iässä hän oli haaveilut tosissaan urheilijaksi ryhtymisestä.

Pulkkinen on asunut Oulussa ikävuodet 9–21. Tuolloin hänellä oli mahdollisuus harrastaa muun muassa balettia ja kaikenlaista taiteellista ilmaisua. Vaikka ihan kokonaisen kaupungin tai kasvuympäristön merkitystä on hankala eritellä, kertoo hän muutamista mieleisistään paikoista Oulussa.

”Oulun kirjastot ovat olleet minulle tärkeitä paikkoja. Lapsena tuli käytyä Oulun teatterissa katsomassa ei vain lapsille vaan myös aikuisille suunnattuja näytelmiä.”

Kohti uutta teosta

Riikka Pulkkinen kertoo, että hän kirjoittaa aamuisin ja nykyisin pääsääntöisesti kotona. Tähän mennessä Pulkkiselta on ilmestynyt kuusi romaania. Uusi teos on tekeillä, ja siitä on koossa pari sataa sivua. Nimi valmisteilla olevaan kirjaan tuli yllättävästä sattumasta Pulkkisen leikkiessä toisen lapsensa kanssa.

”Olin 3-vuotiaan kuopukseni kanssa lasten sisäleikkipuistossa Hoplopissa. Pomppulinnamäessä ollessa tuli kuulutus – viimeinen yhteinen leikki”, jonka siivittämänä Pulkkinen päätti välittömästi nimetä tulevan kirjansa.

Vaikka Riikka Pulkkinen sanoo pärjänneensä toistaiseksi hyvin taloudellisesti, niin painettujen kirjojen osalta kirjamyynti on ollut laskussa viime vuosina. Ihmisten halu ostaa kirjoja tulevaisuudessa herättää huolta ja laittaa miettimään ihmisten ehkä muuttuneita ajankäyttötottumuksia.

Lumotut sanat -festivaali

Oulussa kulttuuritalo Valveella käynnistyy lauantaina 22. huhtikuuta Lumotut sanat -festivaali. Valvegalleriaan avautuu Ystävä joella -näyttelymaailma, joka on kohdennettu lapsille. Näyttelymaailma tarjoaa samalla miljöön monille muille paikalla järjestettäville festivaalitapahtumille. Siellä on muun muassa ilmaisia sanataidepajoja sekä näyttelyopastuksia varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmille. Festivaaliin liittyvä tarjonta jatkuu 14. kesäkuuta saakka. 

Lisätietoa: www.lumotutsanat.fi/