Jouluista tunnelmaa Pohjois-Pohjanmaan museossa – esillä KOP:n pienoismalli ja paljon muuta

Pohjois-Pohjanmaan museossa on esillä jälleen eri aikakausien mukaan sisutetut huoneet koristein ja joulukukin. Kuva: PPM

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Museossa on nähtävillä esimerkiksi 1700-luvun kustavilaisella pöydällä perheraamattu, ja lattialle on siroteltu tuoksua antavia havun oksia, kuten tuolloin oli tapana. 1890-luvun uusrenessanssipöydällä on ajan uutuus, jouluhyasintti. Joulukorttien suosio räjähti 1900-luvun alussa; tuolloin Suomessa lähetettiin jo miljoona joulutervehdystä.

Tonttutyttö ihailee 1930-luvun kamarin pöydällä olevaa paperista seimeä, joka luterilaisessa perinteessä sai tehdä tilaa joulukuuselle. Samaan aikakauden koululuokassa on menossa kuusijuhla, jolla on ollut merkittävä osansa jouluperinteen ylläpitäjänä ja siirtäjänä.

KOP:n majesteetillinen rakennus

Viimeiset jouluvalmistelut ovat menossa 1970-luvun keittiössä: kinkku kypsyy uunissa, piparkakut ja tortut on jo paistettu. Ilmassa on piparkakun tuoksua. Samaan aikaan yliopisto-opiskelija on lähdössä kotiseudulleen joulun viettoon ja pakkaa laukkujaan. Kotiväelle on viemisinä kotimaisia tai itse tehtyjä joululahjoja. Elettiin öljykriisin aikaa ja kehotus ”suosi suomalaista”, kaikui kaikkien korvissa.

Joulukoristeiden lisäksi museossa voi tutustua jouluperinteeseen kurkistelemalla jättijoulukalenterin luukkuihin. Siellä voi myös tutkia, mitä Leikkilän perheen joululahjapaketteihin on kätketty.

Esillä on myös Kansallis-Osake-Pankin talon pienoismalli, joka on sisustettu nukkekodin tavoin. Oululaisten suureksi harmiksi Pakkahuoneenkadun ja Kirkkokadun kulmauksessa sijainnut majesteetillinen rakennus purettiin 1960-luvun alussa uuden pankkitalon tieltä.

Museo on avoinna ti-pe kello 9-16, la-su kello 10-17. Vapaa pääsy.

Hupisaarten perinteinen Joulupolku 10.12. kello 14-18. Museo on tuolloin avoinna 10-18 ja kävijöille on mahdollisuus osallistua jouluaskarteluun.