Jos Ainolan museorakennus menee kaupaksi huutokaupassa, sen käyttötarkoitus tulee muuttumaan

Pohjois-Pohjanmaan museon rakennuksesta tarjotaan tällä hetkellä 30 000 euroa. Aikaa tarjousten tekemiseen on marraskuun loppuun. Kuva: Lumo 2019/Carita Forsman

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjois-Pohjanmaan museon käytössä oleva Ainolan museorakennus on laitettu myyntiin Huutokaupat.com-verkkohuutopaikassa 1. marraskuuta 2021. Tämän huutokaupan on määrä päättyä 29. marraskuuta. Jos Ainolan museorakennus myydään, museo siirtyy uusiin tiloihin.

”Jos Ainola-rakennus myydään, tulee Pohjois-Pohjanmaan museolle uudet tilat Tietomaan viereen sijoittuvaan uudisrakennukseen. Uudisrakennuksessa tulee olemaan noin tuhat neliötä olosuhdevalvottua tilaa museonäyttelyille”, Museo- ja tiedekeskus Luupin johtaja Jonna Tamminen kertoo.

Museorakennuksesta oli tarjottu 30 000 euroa verkkohuutokaupassa 4. marraskuuta mennessä. Sen lähtöhinta oli nolla euroa ja minimikorotus on 1 000 euroa.

”Julkisen toimijan näkökulmasta kohdetta voidaan tarjota kaikille halukkaille ja saamme sitä kautta myös markkinahinnan selville. Näkyvyys on myös parempi kuin muilla tavoilla myytäessä”, Oulun kaupungin tekninen isännöitsijä Sakari Kela kertoo.

Hän muistuttaa myös siitä, että julkisyhteisöt eivät saa omilla toimillaan vääristää markkinoiden toimintaa, mikä vaikuttaa muun muassa kiinteistökauppojen tekemiseen kunnissa. EU:n valtiontukisäännösten ja -määräysten näkökulmasta on keskeistä selvittää luotettavasti kiinteistön kaupan ja kauppahinnan markkinaehtoisuus.

Ainolan käyttötarkoitus muuttuu

Ainolan museorakennus on suojeltu rakennus, mikä aiheuttaa tietyt vaatimukset kunnossapidolle ja korjaustoimenpiteille. Se myydään siinä kunnossa ja niillä varusteilla, kuin se on ilmoituksessa ja kaupantekohetkellä. Huutaja hyväksyy tarjouksen jättämällä kohteen kunnon sellaisenaan.

Ainolan museorakennus valmistui vuonna 1931. Kuva: Journalistinen kuva-arkisto. Museovirasto

Sakari Kela arvioi, että Ainolan museorakennuksen käyttötarkoitus tulee muuttumaan.

”Luultavasti kukaan ei osta sitä museoksi, joten tuleva ostaja päättää sen tulevan käyttötarkoituksen. Rakennuksen ja tontin käyttötarkoituksen muuttamiseksi voittajahuutajan tulee hakea asemakaavasta poikkeamista Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden asemakaavoituksesta”, hän kertoo.

Ainolan museorakennus vaatii merkittävää remonttia, johon rakennuksen ostajan täytyy sitoutua sijoittamaan.

Ainola ollut monipuolisessa käytössä

Ainolan museorakennus valmistui vuonna 1931 ja se edustaa rakentamisaikakaudelleen tyypillistä 1920-luvun klassismia. Tämän rakennuksen suunnitteli arkkitehti Oiva Kallio. Ainolan rakennukseen sijoitettiin aluksi maakunta-arkisto, kirjasto ja museo.

Ainolan rakennus vaurioitui ilmapommituksessa talvisodan aikana 21. tammikuuta 1940, mutta arvokkaimmat esineet oli siirretty turvaan Muhokselle. Museo avattiin jälleen vuonna 1946. Muiden toimijoiden lisäksi rakennuksessa toimi 1940-luvun lopulla tuberkuloosihuoltola, joka oli vuokrannut sieltä kaksi huonetta.

Ainolan rakennuksessa toimivat samaan aikaan maakunta-arkisto, kirjasto ja museo myös toista maailmansotaa seuranneina vuosina. Rakennus peruskorjattiin vuonna 1984 ja se muutettiin Pohjois-Pohjanmaan museota varten. Maakunta-arkisto ja kirjasto olivat siirtyneet tilaongelmista johtuen uusiin tiloihin Ainolan rakennuksesta.

Ainolan rakennukselle on tehty peruskorjauksen jälkeen pääasiassa ylläpitokorjauksia ja talotekniikkaan liittyviä pieniä kunnostuksia 1990- ja 2000-luvuilla. Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttely on uusittu vuonna 2002.

Lue myös