Joose Kääriäisen pitää Oulussa kauniimpi sukupuoli ja sopiva 600 km hajurako muihin Justimuksen poikiin

Joose Kääriäiselle nauru on ollut leipätyö jo 13 vuotta. Kuva: Justimusfilms

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Haapaveden anti tv-alalle pistää miettimään, millainen luovuuden lähde kaupungin juomavedessä piilee. Draamasarjan Kaikki synnit ohjaaja Mika Ronkainen ja käsikirjoittaja Venla Aakko ovat haapavetisiä, samoin elokuvatuottaja Merja Ritola ja Justimusfilmsin kolmikko Joose Kääriäinen, Sami Harmaala ja Juho Nummela. Silti Haapavedelle tekijät eivät ole jääneet, vaan hakeutuneet sopivan välimatkan päähän Ouluun tai vieläkin kauemmas Helsinkiin.

Joose Kääriäinen päätyi Ouluun tyttöystävänsä perässä

“Onhan tässä jo vuodesta 2015 Oulussa asuttu – tyttöystävä pääsi silloin opiskelemaan yliopistoon ja hänen perässään tänne muutin. Hän sai valmistumisen jälkeen myös töitä Oulusta, joten mikäpä tänne oli jäädessä. Minun kannaltani on sopiva, 600 kilometrin hajurako muihin jätkiin, mutta toisaalta Haapavesi on lähellä. Oulussa on myös paljon muita kavereitani Haapavedeltä. Olen viihtynyt täällä hyvin, vaikka Helsinkiin joutuukin matkustamaan tämän tästä. Varmasti VR on käärinyt mukavat vuosiansiot osaltani”, Kääriäinen naurahtaa.

Huumori on Kääriäisen leipälaji ja sitä hän on tehnyt työkseen jo 13 vuotta.

“Enää ei niin usein kysellä, että eikö meillä ole oikeita töitä. Varmasti muiden YouTubesta ponnistaneiden suosittujen tekijöiden myötä on ymmärryskin vähän kasvanut”, Kääriäinen toteaa.

“Kun oltiin aikamme tehneet omaa YouTube kanavaa, saatiin yhteydenotto tv-tuotantoyhtiöltä. Luultiin itse sitä kyllä aluksi vitsiksi, mutta kävi ilmi, että oli ne ihan tosissaan. Pääsimme tekemään sitä kautta ensimmäinen tv-sarja, mikä oli tietysti ihan mahtavaa. Nyt meillä valmistui viimeinen, kolmas kausi Justimus Duoa”, hän jatkaa.

Haaveiden täyttymys

Tv-tuotantojen myötä Kääriäinen on päässyt tekemään töitä useiden ihailemiensa ammattilaisten kanssa.

“Kyllä olin aika innoissani, kun Heli Sutela lähti mukaan Justimus Duoon ja 2. tuotantokaudelle myös Kari Hietalahti. Fuck the Police -sarjassa mukana olivat Pirjo Heikkilä ja Heikki Silvennoinen. Olen ihaillut heitä kaikkia pitkään ja sitten päästiinkin heidän kanssaan tekemään omaa juttua, kyllä siinä moni omista haaveistani täyttyi”, Kääriäinen toteaa.

Tietysti myös tulevaisuuden varalle on suunnitelmia.

Justimus Duoa riittää kolme kautta, seuraavaksi jatkamme komedian parissa tietysti, mutta uudella konseptilla ja uusin hahmoin. Olisihan tuo mukava joskus päästä tekemään pitkää elokuvaakin. Pysymme edelleen huumorin parissa – sitä tehdään varmasti vielä 60-vuotiaaksi asti”, hän suunnittelee.

Kansainvälisille markkinoille sen sijaan ei ole hinkua – ainakaan vielä.

“Meikäläisten rallienglannilla, mahtaisi se olla aika karseaa kuunneltavaa. Vaan eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu”, Kääriäinen miettii.

Leikkikentälle tarvetta

YouTuben ja tv-tuotannon välillä on tietysti paljon eroja. Molemmista löytyy hyvät ja huonot puolensa.

“Tv-tuotantoja on mukava tehdä ammattilaisten kanssa. Niissä on paremmat resurssit tehdä, mutta onhan se paljon harkitumpaa ja hiotumpaa komediaa. YouTube-videoita teemme pääosin kolmestaan. Meillä on jätkien kesken kiva höntsäillä ja suoltaa ulos kaikki, mitä päästä lähtee, siinä tulee sitten irroteltua ja elettyä aika lailla hetkessä. Sellainen vapaa improvisaatio – se on tilanteena aika mukava”, Kääriäinen toteaa.

YouTube onkin Justimukselle tarpeellinen leikkikenttä, jossa ideoita voi myös hieman testata ja irrotella. Omaa suosikkiaan Kääriäisen on vaikea nimetä, mutta parhaille videoille on miljoonia katselukertoja, joten yleisön suosikkeja Justimusfilmsin kanavalta löytyy runsaasti.

Kanava kannattaa laittaa seurantaan ellei se ole sitä jo – maailmassa ei koskaan ole liikaa naurua.