Hyppää tilataksiin ja kuuntele tekoälytarinoita Martinniemessä ja Varjakassa – Valve tuo australialaistaiteilijat autoineen kyläraitille

Valveen kaupunginosakulttuuri tuo kansainvälistä tekoälytaidetta Martinniemeen ja Varjakkaan. Kyseessä on tilataksi, jonka kyydissä voi kuunnella tarinoita ympäröivästä maisemasta.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Valveen kaupunginosakulttuuri toteuttaa yhteistyössä australialaisen Madeleine Flynn ja Tim Humphrey -taiteilijakaksikon kanssa 22.–25. maaliskuuta Bellwether – Kellokas -nimisen teoksen, jossa Oulun Martinniemessä ja Varjakassa ajelee tekoälyä hyödyntävä ajoneuvo. Teos tarjoaa kyytiin hyppääville matkustajille yhdistelmän autoretkeä, keväisiä maisemia ja keskusteluja tekoälyn kanssa.

Taiteilijat ovat syöttäneet tekoälylle Varjakan ja Martinniemen asukkaiden kertomia tarinoita ja muistoja. Tekoäly yhdistelee luotettavia ja epäluotettavia kertomuksia verkkolähteisiin tuottaen tarinaa autoa ympäröivästä maisemasta, epätodennäköisyyksistä ja tulevaisuuden kertomuksista.

Teos syntyy jaetusta matkakokemuksesta yllättävien tarinoiden, totuuden ja epävarmuuden äärellä. Auton ikkunoista näkyvät Pohjois-Pohjanmaalaiset maisemat vaikuttavat vahvasti teoksen tunnelmaan.

“Käytännössä osallistujat pääsevät siis tilataksin kyytiin, ja ympäristöä katsellessaan he voivat keskustella ajoneuvonsa kanssa tekoälyn avustuksella. Tekoälyn tiedot pohjautuvat paikallisten haastatteluihin. Tämä on kiinnostava, täysin uudenlainen juttu. Bellwether – Kellokas antaa mahdollisuuden nähdä meille tutun ympäristön uudesta näkökulmasta”, kertoo Valveen kaupunginosakulttuurin vastaava tuottaja Ari-Matti Lappalainen.

Bellwether-sanalla on kaksoismerkitys: se on tulevan trendin varhainen indikaattori ja lauman johtava lammas – pohjoisen asukkaille tuttu käännös sanasta voisi olla kellokas.

Teoksen toteutuksessa ovat olleet mukana myös Jaakko Junnila ja Taikabox ry sekä Martinniemen ja Varjakan asukkaat. Madeleine Flynn ja Tim Humphrey ovat toteuttaneet aikaisemmin vastaavan teoksen Skotlannissa.

Tekoälyauto ajelee Martinniemessä 22.–23. maaliskuuta ja Varjakassa 24.–25. maaliskuuta. Lähdöt puolen tunnin välein.

Liput taidematkalle tulevat myyntiin Ticketmasterin sivuille 2.3.2024.