Hupisaarten kesäteatterilla nautitaan kesästä kepeästi – ohjelmaa on pilteistä senioreille

Satu Kiipeli toivoo, että kesäteatteri ja sen ohjelmisto olisi yksi syy, miksi kannattaa vierailla Oulussa. Kuva: Mari Kivioja

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hupisaarten kesäteatteri sijaitsee keskustan läheisyydessä, Ainolan puiston vehreän kasvillisuuden syleilyssä. Ulkoilmateatterin tunnelmaa luovat lintujen liverrys ja viereisen puron solina.

Oulun kaupungin ylläpitämä uusi puusta rakennettu kesäteatteri avautui yleisölle kesällä 2019.

Vuosikymmeniä kesäteatterin ohjelmistoon kuului vain yksi näytelmä ja esityksiä oli juhannuksesta heinäkuun loppuun. Hupisaarten kesäteatterin suunnittelija Satu Kiipeli kertoo, että niistä ajoista on paljon muuttunut.

“Kun päätös teatterin uusdisrakennuksesta tehtiin, ehtona oli, että esityskausi laajenee ja toiminta monipuolistuu. Nyt meillä on laadukasta ohjelmistoa toukokuun lopusta syyskuun alkuun. Mukana on useita toimijoita ja luvassa on noin sata esitystä”, Kiipeli kertoo.

Suuria odotuksia ja syksyn taikaa

Hupisaarten kesäteatteri keräsi viime vuonna noin 13 500 katsojaa. Tämän kesän odotukset ovat Kiipelin mukaan samaa suuruusluokkaa ja hän toivoo, että varovaisimmatkin katsojat palaavat katsomoon rajoitusten poistuttua.

Ohjelmistossa on nyt enemmän vierailijoita kuin aiempina vuosina. Esimerkiksi Puhelin­langat laulaa – Värikäs musiikkinäytelmä Katri Helenasta! on varmasti yksi loppukesän hitti.

Satu Kiipeli kertoo, että aikataulun rakentamisessa onnistuttiin ja ohjelmisto on monipuolinen. Teatterin kalenterissa olisi kuitenkin vielä syyskuun puolivälistä lähtien tilaa. Syksyllä illat pimenevät, mikä tarjoaisi mahdollisuuksia esimerkiksi valojen käytölle.

“Kannustan kaikkia toimijoita miettimään, tarjoaisiko kesäteatteri sopivan paikan kokeilla musiikkiesitystä tai muuta. Paikka toimii hienosti syksyn illoissa. Haluaisin nähdä teatterin potentiaalin myöhemmin syksyllä ja miksei talvellakin”, Kiipeli sanoo.

Esittävää taidetta lapsille ja aikuisille

Satu Kiipeli kiittelee silti jo kuluvan kesän Hupisaarten kesäteatteriohjelman monipuolisuutta.

“Teatterin lisäksi ohjelmistossa on musiikkia ja stand uppia, jotka toimivat tosi hyvin tässä tilassa. Remakka: kesäpojat stand up -kiertue saapuu teatterille kesäkuun loppupuolella ja kesän avauskonsertissa Oulu All Star Big Band saa vieraakseen Elastisen”, Kiipeli kertoo.

Kitaristi-laulaja Erja Lyytinen valloittaa heinäkuun lopulla bändinsä kanssa lavan ja bluesin ystävien sielut. Elokuussa on tulossa myös perinteinen Taiteiden yön sinfoniakonsertti ja Elojazz. Huumorin ystäviä hemmotellaan vielä Remakan stand up -festivaaleilla elokuun lopussa.

Ohjelmistossa on koettavaa eri ikäisille. Seniorisoppa puhuttelee ikäihmisiä ja mukana on satujen taikaa myös pienille ja vähän isommille lapsille.

Oulun ylioppilasteatterin Kerttu ja Hannu on Grimmin veljesten klassikkosadun uudelleentulkinta, jossa on ennennäkemättömiä juonenkäänteitä ja aikuiseenkin makuun sopivaa huumoria.

Pienet lapset ja koko perheen lumoaa Akseli Klonkin Taikuri Oz eli Ihmemaan taitavin taikuri. Taitavan taikuri Ozin kanssa näyttämöllä seikkailee Dorothy, Linnunpelätti, Peltinen, Leijona ja koko joukko ihmeellistä Ihmemaan väkeä. Mukana on verrattomia ja yllättäviä nukkeja.

Lavalla nykyisiä ja uusia tähtiä

Hupisaarten kesäteatterin ajatuksena on tarjota laaja kattaus teatteria, musiikkia ja erilaisia tapahtumia sekä harrastajien että ammattilaisten toteuttamana.

Heinäkuun ohjelman tuottaa pääosin Meri Oulun Kesäteatteri. Meri Oulu siirtyi viime vuonna Hupisaarille Toppilan Möljän jäätyä kerrostalojen alle. Ohjelmisto on tuttuun tapaan tähtiä täynnä. Esimerkiksi Jukka Puotilan stand uppia ja imitaatiota yhdistelevässä show:ssa on takana maestron 40-vuotinen kokemus.

Kesäkissat -drag shown artistit Marko Vainio ja Jukka Kuronen ovat viihdyttäneet ihmisiä jo 20 vuotta ja nyt he marssittavat lavalle muiden muassa maailmantähdet Dolly Partonin, Celine Dionin ja Elton Johnin sekä kotimaiset Kaija Koon, Ellinooran, Jenni Vartiaisen, Paula Koivuniemen ja tietenkin Käärijän!

RioLive: Usko, Toivo & Ryöstö – Täysin laiton musiik­kikomedia tarjoaa huippunäyttelijöitä ja yllättävillä juonenkäänteitä. Näytelmässä on musiikkia kotimaisilta huippuartisteilta, kuten J. Karjalainen, Kaija Koo ja Nylon Beat.

Musiikkiteema jatkuu heinäkuun loppupuolella. Heikki Vihisen ohjaama musiikkinäytelmä Poing Poing Poing ja Paranoid kertoo erään syyskuisen torstain tapahtumista Antti Hammarbergin eli Irwinin talossa.

Tähtisadetta on luvassa, ja suurilla tähdillä on vetovoimaa. Esittävän taiteen vaikuttavuus ei kuitenkaan perustu vain tuttuihin taitajiin. Harrastajateatterin innovatiivisuus ja heittäytyminen saavat usein sydämen sykkimään ja silmän kirkkaiksi uudella tavalla.

Ylioppilasteatterin Kertun ja Hannun lisäksi Teatteri Neliapilan Mummonmökki on toteutettu harrastajavoimin. Näytelmässä suomalainen kansankomedia ja brittiläinen musta huumori kohtaavat.

Hupisaarten kesäteatterin ohjelmisto 2023

Oulun Ylioppi­las­teatteri: KERTTU JA HANNU – ensi-ilta ke 31.5.2023 klo 19, esitykset 18.6. saakka.

Akseli Klonk: TAIKURI OZ eli Ihmemaan taitavin taikuri – ensi-illat ke 21.6.2023 klo 18 ja to 22.6.2023 klo 15, esitykset 20.8. saakka.

Keskiviikkona ja torstaina 14.- 15. kesäkuuta klo 19. OASBB & Elastinen.

Tiistaina 27. heinäkuuta klo 19 Remakka: Kesäpojat stand up –kiertue.

RioLive: Usko, Toivo & Ryöstö – Täysin laiton musiik­ki­komedia – ensi-ilta ke 5.7.2023 klo 18, esitykset 22.7. saakka.

Sunnuntaina 9. heinäkuuta ja ma 10. heinäkuuta klo 18. Kesäkissat – Drag Show.

Tiistaina 11.7 ja 18.7. klo 11. Seniorisoppa.

Sunnuntaina 16. heinäkuuta klo 16. Jukka Puotila Show

Maanantaina 17. heinäkuuta klo 18. Poing Poing Poing ja Paranoid – musiik­ki­näytelmä

Sunnuntaina 23. elokuuta klo 18. Erja Lyytinen & Band

Teatteri Neliapila: Mummonmökki – ensi-ilta ke 26.7.2023 klo 18, esitykset 2.8.2023 saakka.

Tiistaina 1. elokuuta klo 18. Puhelin­langat laulaa – Värikäs musiik­ki­näytelmä Katri Helenasta!

Elojazz 2023 pe-la 4.-5.8.2023.
Esiintyjinä: Richard Bona Trio, Aki Rissanen Hyperreal, OYJO Alumni, OASBB & Zara McFarlane, Olli Ahvenlahti Poet 2 ja Antti Lötjönen Quintet East.

Torstaina 17. elokuuta. Taiteiden yö. Oulu Sinfonia.

Sunnuntaina 27.elokuuta. Oulun NMKY:n Mieslaulajat konsertti.