Huippukitaristi Timo Kämäräinen soittaa Oulu All Star Big Bandin solistina

Timo Kämäräinen tunnetaan muun muassa Olavi Uusivirran yhtyeen kitaristina. Kuva: Antti Kevätlahti

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu All Star Big Bandin huhtikuun konsertissa lauantaina 22.4. kuullaan ehkä hieman yllättävää kombinaatiota. Konsertin solistiksi saapuu ylistetty muusikko Timo Kämäräinen, joka soittaa orkesterin kanssa jazzkitaristi Pat Methenyn tuotantoa big band -sovituksina. Konsertin kapellimestarina toimii Ville Vannemaa, joka on tehnyt myös kappaleiden sovitukset.

Timo Kämäräinen kertoo puhelimitse, että odotettavissa on hieno konsertti. Sen idea kehkeytyi jo vuosia sitten.

”Soitimme Villen kanssa aikoinaan Koko Jazz Clubilla [Helsingissä] yhteiskonsertin, johon oli koottu joukko muusikoita esiintymään vapaamuotoisesti. Toin sinne pari Pat Methenyn kappaletta, ja ne esitykset jäivät Villelle mieleen. Hän alkoi suunnitella big band -sovituksia näille kappaleille.”

Sovitukset saivat vuosi sitten ensi-iltansa Turku Jazz Orchestran kanssa, jonka taiteellinen johtaja Vannemaa on, ja sittemmin Kämäräinen ja Vannemaa ovat esittäneet niitä eri puolilla Suomea eri orkestereiden kanssa, viimeksi Jyväskylässä viime viikolla ja nyt lauantaina siis Oulussa.

Samat nuotit, eri sävyt

Kämäräinen kiistää ajatuksen, että treenaaminen olisi lahjattomia varten: hän kertoo käyneensä tiistaina Oulussa harjoittelemassa konserttia varten Oulu All Star Big Bandin soittajien kanssa.

”He olivat keskenään harjoitelleet jo edellisenä päivänä, ja pidimme tiistaina pitkät harjoitukset. Kyllä se ihan hyödyllistä on katsoa niitä kappaleita vähän läpi ja saada vähän tuntumaa ihmisiin. On hauskaa, miten eri orkesterien ja soittajien kanssa samoihin sovituksiin tulee ihan erilaiset sävyt, vaikka samanlaisia palluroita seurataan paperilta”, Kämäräinen sanoo.

”On hauskaa, miten eri orkesterien ja soittajien kanssa samoihin sovituksiin tulee ihan erilaiset sävyt, vaikka samanlaisia palluroita seurataan paperilta.”

Kämäräisen mukaan Pat Methenyn kappaleet taipuvat hienosti big band -sovituksiksi.

”Hänellä on tosi monentyyppistä musiikkia. Siellä on myös isommalle bändille kirjoitettua kamaa, paljon elementtejä sisältäviä laajamittaisia sovituksia. Levyiltä löytyy siis paljon materiaalia big band -sovituksia varten, mutta Ville on kyllä myös tehnyt tosi paljon hienoja oivalluksia sovituksissaan”, Kämäräinen kehuu.

Kämäräinen kertoo itse kuunnelleensa enemmän Methenyn musiikkia nuorempana. Nyt siihen palatessaan hän sanoo löytäneensä lähinnä jazzkitaristiksi mielletyn Methenyn musiikista paljon myös amerikkalaisen perinne- ja juurimusiikin aineksia, joita aikoo tuoda esiin omassa soitossaan.

Musiikin eri kielet

Kämäräinen on monipuolinen soittaja, joka tunnetaan esimerkiksi Olavi Uusivirran yhtyeen kitaristina. Hän julkaissut myös omaa instrumentaalimusiikkia ja suomenkielisiä lauluja nimellä Ihana Leijona. Hän on soittanut myös muun muassa Ismo Alangon ja Elli Haloon (Ellips) yhtyeissä ja säveltänyt musiikkia näytelmiin, elokuviin sekä tv-sarjoihin.

Virtuoosimainen kitaristi on soittanut menestyksekkäästi hyvin monenlaista musiikkia, ja Kämäräisen mukaan se on ainakin osin tietoinen valinta.

”Lähtökohtaisesti ajattelen, että musiikki on yhdistävä kieli erilaisten ihmisten ja sitä kautta myös tyylilajien välillä. Soittaessani ajattelen ikään kuin puhuvani eri kieliä, ja minulla on täysin tiedossa, että joitain kieliä osaan enemmän ja joissain kielissä minulla on pienempi sanavarasto. Kiinnostavaa onkin saada se oma ajatus välittymään aina kullakin kielellä ja tyylilajilla”, Kämäräinen pohtii.

Lämmin suhde Ouluun

Kun Kämäräinen soitti maaliskuussa Olavi Uusivirran kanssa Oulun Tullisalissa, Uusivirta kehui välispiikeissään moneen otteeseen Oulun tunnelmaa ja pitkäaikaisia, vuosi vuodelta vahvistuvia ystävyyssuhteitaan kaupungissa. Iisalmelaislähtöinen Uusivirta jakaa bändikaverinsa tunteet.

”Kyllä minulla on Ouluun tosi pitkä ja lämmin suhde. Tietenkin se on tuttu kaupunki jo ihan lapsuudesta, kun olen suhteellisen läheltä kotoisin”, Kämäräinen sanoo.

”Sillä reissulla tutustuin moniin oululaisiin muusikoihin, jotka ovat olleet niistä kinkereistä asti kavereita ja ystäviä.”

Kämäräinen muistelee lämmöllä etenkin vuotta 1998, jolloin hän lukioikäisenä osallistui silloisen yhtyeensä kanssa Oulussa pidettyyn valtakunnalliseen bändikilpailuun ja voitti sen.

”Sillä reissulla tutustuin moniin oululaisiin muusikoihin, jotka ovat olleet niistä kinkereistä asti kavereita ja ystäviä”, Kämäräinen kertoo.

Kämäräinen on tulossa tulevana kesänäkin Ouluun keikoille ainakin Olavi Uusivirran kanssa Rotuaari Piknikiin ja Qstockiin.

OASBB & Timo Kämäräinen: Bright Size Life lauantaina 22.4. klo 18 kulttuuritalo Valveen Valvesalissa.