Haukiputaan kirjastossa retrospektiivinen Eeva ja Kari Holman kirja- ja taidenäyttely

Kuva: Eeva Holma: Kynäkaulailua kuvakudelmin (2020). Pariskunnan yhteisnäyttely on nähtävillä heinäkuun alkupuolelle saakka.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Holman pariskunta on tuottanut tai ollut mukana parissa kymmenessä kirjastoistakin löytyvissä kirjoissa. Kaikki heidän kirjansa ovat kuvitettuja toistensa toimesta. Eeva Holman kirjat ovat lähinnä runoteoksia. Häneltä löytyy myös haikuja ja tankoja. Kari Holmalla on kolme akvarellein tai valokuvin kuvitettua historiikkiteosta.

Osa Kari Holman kirjoista on käännetty englanniksi. Panoraama-kirjasta löytyy englannin lisäksi myös johdanto ja kuvatekstit venäjäksi ja Askel sinihämärään -kirjasta löytyy 30 saamennettua runoa. Kirja oli aikoinaan 1990-luvulla oheislukemistona Suomen kouluissa.

Kari Holma on ollut mukana useissa yhteisprojekteissa, kuten runoteoksessa Valjastamaton joensyli vuodelta 1978, Mösmänöt ja hämpyt vuodelta 1985, Puttaalaista perinneporinaa vuodelta 1986 ja Haukiputtaalaisia sananlaskuja vuodelta 1998.

Haukiputaan kirjastossa esillä on myös Kari Holman ensimmäinen runoteos, Runoja, vuodelta 1977, joten runotaustaa on jo 45 vuotta. Tosin ensimmäiset runoteokset hän julkaisi jo 60-luvulla.

”Mutta niitä painettiin vain yksin kappalein”, hän toteaa.

Eeva Holma julkaisi ensimmäisen kirjansa vuonna 2008 ja hän on pitänyt lukuisia runoiltoja kirjojen pohjalta muun muassa Lapin ja Pohjois-Suomen kirjastoissa. Hän on ollut myös mukana useissa Oulu-opiston runoantologioissakin.

Kari Holman akvarelleista on painettu historiikki- ja runopostikortteja, taidekuvia ja adresseja. Akvarelleilla on kuvitettu myös Lions-kalentereita jo vuodesta 1995. Vuoden 2022 kalenterista löytyykin entisiä kirkkoja Pohjois-Suomesta historiikkeineen. Työn alla pariskunnalla on Ii- ja Kiiminkijoki runoteos akvarelleineen ja valokuvineen. Samassa yhteydessä syntyy myös Lions-kalenteri Rantapohjan alueelta.

On meidät onneksi

erilaisiksi luotu.

On toinen tehty lukemaan

ja toiselle kirjoittamisen

lahja suotu

(Kari Holman runokirjasesta Runoja vuodelta 1977)

Retrospektiivinen Eeva ja Kari Holman kirja- ja taidenäyttely Haukiputaan kirjastossa 13.6.-8.7.2022

 

Lue myös