Diakoniatyöntekijöitä juhlistava D-day Rotuaarilla torstaina – korona lisäsi seurakuntien diakoniatyön tarvetta

Vasemmalta alkaen Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijät Heidi Karvonen, Saila Luukkonen, Kaisa Jaakkola ja Sanna-Mari Sääskilahti Rotuaarilla syksyn 2021 D-daynä. Kuva: Kaisa Jaakkolan kokoelma

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon diakonia eli sosiaali- ja terveystyö viettää valtakunnallista juhlavuotta tänä vuonna. Syyskuun ensimmäisenä päivänä tulee kuluneeksi tasan 150 vuotta siitä, kun Suomessa vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa Matilda Hoffman. Oulun seurakunnat juhlivat D-daytä eli diakonian viran päivää Rotuaarilla torstaina 1. syyskuuta kello 11–14, joka on kaikille avoin juhla.

D-day alkaa Rotuaarilla yhteislaululla, minkä jälkeen Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo avaa tilaisuuden. Tapahtuman ohjelmassa on muun muassa musiikkia, runoesityksiä ja runokilpailun voittajan julkaiseminen. Puhujina ovat myös Oulun seurakuntayhtymäjohtaja Pekka Asikainen ja vuoden 2020 diakoniatyöntekijä, hiippakuntasihteeri Mirva Kuikka.

Oulun seurakuntien diakoniatyöntekijät ovat paikalla Rotuaarilla D-dayn aikana. Heidät tunnistaa vihreästä paidasta tai diakonissan juhlapuvusta. Rotuaarin tapahtuman ajan on tarjolla myös ilmainen hernekeittolounas ja munkkikahvit.

Korona lisäsi diakoniatyön tarvetta

Diakonian juhlavuoden keskiössä ovat erityisesti diakonian vihkimysvirka, ammatillinen diakoniatyö ja myös diakonian toimijat. Oulun tuomiokirkkoseurakunnan päihde- ja kriminaalityön diakoniatyöntekijän Kaisa Jaakkolan mukaan diakoniatyöntekijä on kuin kirkon sosiaalityöntekijä.

Jaakkolan mukaan diakoniatyön tarve on kasvanut Oulussa. Hän myös arvioi, että koronapandemia on lisännyt yksinäisyyttä ja taloudellisia vaikeuksia.

”Joka seurakunnassa diakoniatyölle on tarvetta. Asiakasmäärät ovat olleet nousussa. Seurakunnat ovat alueinakin erilaisia, joten diakoniatyön sisältö hieman vaihtelee. Tänä päivänä asiakkaiden kanssa esille nousevat paljon taloushuolet, yksinäisyys, oma jaksaminen ja ihmissuhdeasiat”, hän kertoo.

Koko Oulun alueella on 40 diakoniatyöntekijää ja heidän määränsä vaihtelee seurakunnittain. Osa diakoniatyöntekijöistä on erityisviroissa, joiden työtehtäviin kuuluvat vammaistyö, oppilaitostyö ja päihdetyö.

Seurakuntien diakoniatyöntekijälle saa ajan Oulussa nopeasti ja helposti. Diakoniatyöntekijöiden palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. Asiakkailta ei vaadita evankelis-luterilaisen kirkon jäsenyyttä.

Ensimmäinen diakonissanimitys Viipurissa

Diakonian juhlavuotena muistetaan Matilda Hoffmania, joka syntyi Venäjän keisarikunnan pääkaupungissa Pietarissa 11. lokakuuta 1845. Hän pääsi Viipurin Diakonissalaitoksen palvelukseen vuonna 1870, jolloin Suomi oli vielä Venäjään kuulunut suuriruhtinaskunta.

Matilda Hoffman vihittiin diakonissaksi Viipurin Pietari-Paavalin kirkossa jumalanpalveluksen jälkeen 1. syyskuuta 1872, jolloin hänestä tuli sisar Matilda. Hoffman oli ollut vuonna 1869 perustetun Viipurin Diakonissalaitoksen ensimmäinen oppilas.

Matilda Hoffman teki elämäntyönsä Viipurin Diakonissalaitoksen palveluksessa diakonissavihkimyksen jälkeen. Hän huolehti kyseisen laitoksen taloudenpidosta. Hoffman kuoli Viipurissa 26. joulukuuta 1921, minkä jälkeen hänet haudattiin Viipurissa sijaitsevalle Sorvalin saaren hautausmaalle. Suomi oli itsenäistynyt vuonna 1917.

Lue myös