Arkkitehti Elissa Aallon elämäntyötä esitellään Oulussa

Arkkitehti Elissa Aalto ateljeekodissaan Helsingin Munkkiniemessä tammikuussa 1952. Kuva: Räshid Nastetdin / Museovirasto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Alvar Aalto -säätiön tuottama kiertonäyttely Arkkitehti Elissa Aalto koottiin viime vuonna Aallon syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi. Sen avoimia avajaisia vietetään Oulussa muotoilukeskus Protossa torstaina 19. tammikuuta kello 17.

Näyttely valottaa Elissa Aallon julkista ja yksityistä roolia Alvar Aallon arkkitehtitoimiston arjessa sekä kuuluisan arkkitehtimiehensä rinnalla.

Elissa Aallon elämäntarina kytkeytyy vahvasti Pohjois-Suomeen.

Proto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Rauma iloitsee siitä, että näyttelyssä voidaan tuoda esiin suunnittelutyön pohjoista ulottuvuutta.

”Arkkitehti Elissa Aalto -näyttelyn saaminen esille Ouluun on meille merkittävä yhteistyön avaus Alvar Aalto -säätiön, Oulun kaupungin ja Pohjois-Suomen SAFA:n suuntaan. Elissa Aallon elämäntarina kytkeytyy vahvasti Pohjois-Suomeen, hän on syntynyt Kemissä ja valmistunut ylioppilaaksi Rovaniemellä. Näyttely sopiikin mainiosti tavoitteeseemme tehdä yleisölle tunnetuksi muotoilijoita, arkkitehteja ja suunnittelijoita, joiden juuret johtavat pohjoiseen”, Rauma sanoo näyttelyn tiedotteessa.

Myös Alvar Aalto ja Oulu esillä

”On upeaa saada Elissa Aallon näyttely Ouluun”, sanoo Oulun kaupungin yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen. Samalla on mahdollista nostaa esiin Alvar Aaltoa, jonka Oulun kohteita esittelevää kuva-aineistoa kaupungin kaavoitusyksikkö on koonnut näyttelyyn täydentäväksi materiaaliksi.

”Suuri yleisö ei välttämättä huomaa, että Oulussa on merkittäviä Alvar Aallon suunnittelemia kokonaisuuksia Toppilan ja Laanilan teollisuusalueilla. Lisäksi kaupungin identiteettiä luova rakennettu suistoalue vesisuihkuineen on toteutettu Aallon Koskikeskus-asemakaavan mukaisesti. Aallon kohteet on nostettu korostetusti esille myös parhaillaan luonnoksena nähtävillä olevassa Kulttuuriympäristön teemayleiskaavassa”, Paajanen sanoo.

Merkittävä ura arkkitehtina

Kemissä vuonna 1922 syntynyt Elissa Aalto (os. Elsa Kaisa Mäkiniemi) valmistui arkkitehdiksi 1949. Hän aloitti työt Alvar Aallon arkkitehtitoimistossa samana vuonna ja pääsi toteuttamaan mittavia julkisia rakennushankkeita ja useita arkkitehtuurikilpailuja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Elissa Aalto johti muun muassa Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun eli nykyisen Jyväskylän yliopiston kampusalueen toteutusta 1950-luvun alusta lähtien.

Elissa Aalto Riolan kirkon rakennustyömaalla Italiassa. Kuva: Alvar Aalto -säätiö.

Työskentelyn lomassa Alvar Aalto mieltyi elämänmyönteiseen ja valoisaan työtoveriinsa. Pariskunnan seurustelu johti avioliittoon vuonna 1952. Elissa Aallosta tuli vuonna 1958 myös Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon osakas.

Alvar Aallon kuoleman jälkeen Elissa Aalto johti toimistoa vuosina 1976–1994. Hänen johdollaan valmistuivat muiden muassa Lahden Ristinkirkko (1969–79), Jyväskylän kaupunginteatteri (1964–82), Seinäjoen kaupunginteatteri (1981–87) sekä Rovaniemen kaupungintalo (1963–88) ja Lappia-talo (1961–75).

”Elissa Aallon elämäntyön pysyviä maamerkkejä ovat lukuisat loppuunsaatetut projektit ja joukko huolella kunnostettuja arvorakennuksia. Hän osallistui laaja-alaisesti keskusteluun Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnöstä ja rakennusten säilyttämisestä ja oli mukana perustamassa Alvar Aalto -säätiötä vuonna 1968”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

20.1.–11.2. 2023 Protossa esillä oleva näyttely on tuotettu yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön, Oulun kaupungin Kulttuuriympäristötyöryhmän, Pohjois-Suomen SAFA:n ja PROTO ry:n kesken. Näyttely on osa vuoden 2023 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmaa.

Kiertonäyttely: Arkkitehti Elissa Aalto 20.1.–11.2.2022 Muotoilukeskus Protossa (Pikisaarentie 17). Avoinna to–pe klo 12–18 ja la klo 10–16.