Andyjen Warhol ja McCoyn taidetta esille Ouluun – Kajaaninkadun Kulttuuripankin kesän näyttelyssä esillä pop ja rock

Andy Warholin julistenäyttelyn ja Andy McCoyn maalausten on tarkoitus olla esillä Taidetalo Kulttuuripankissa kesäkuusta syyskuuhun Kajaaninkadun Suomen Pankin entisen Oulun konttorin tiloissa. Kuva: Pasi Rytinki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Entisen Suomen pankin Oulun konttorin graniittiseinien suojassa nähdään kesän ajan kahden Andyn näyttelyt: suureen saliin ripustetaan poptaiteen ikonin Andy Warholin 140 julisteesta koostuva Andy Warhol goes Arctic -näyttely ja galleriatilassa nähdään rockmuusikko Andy McCoyn maalauksia sekä värikkäistä ja omaleimaisista hatuista koostuva näyttely.

Näyttelyiden on tarkoitus olla esillä Taidetalo Kulttuuripankissa Oulussa kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin.

Kuvat Marilyn Monroesta ovat yksi Andy Warholin tavaramerkeistä. Kuva: Shutterstock

Warhol Oulun jälkeen tauolle

Hampurin taideteollisuusmuseon omistama Andy Warholin julistekokoelma on kiertänyt maailmalla gallerioita ja museoita vuosien ajan. Julistenäyttely on mahdollista nähdä nyt toistaiseksi viimeistä kertaa, sillä Oulun näyttelyn jälkeen se palaa Hampuriin maailman kiertueeltaan ja menee tauolle eikä sitä laiteta esille seuraavaan 15 vuoteen.

Amerikkalainen Andy Warhol (1928–1987) oli taidemaalari ja piirtäjä, valokuvaaja ja elokuvantekijä. Hän alkoi tehdä 1960-luvulla myös julistetaidetta, joka yhä tunnistetaan ja joka on säilyttänyt tuoreutensa, kuten legendaariset Marilyn Monroe, Campbell`sin tomaattikeittopurkit ja banaani.

Warholin taiteessa julkisuuden henkilöt ja arkiset asiat saavat uuden, värikkään ja jopa provokatiivinen muodon. Andy Warholin julistenäyttelyn teokset kuuluvat Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg -museon kokoelmaan.

McCoyn maalauksia ja hattuja

Pelkosenniemeltä maailman rocklavoille Hanoi Rocksin riveissä kiivenneen kitaristi Andy McCoy tekemät maalaukset ovat olleet esillä näyttelyissä vuodesta 2010 lähtien. Oulussa hänen näyttelynsä nähdään nyt ensimmäistä kertaa.

McCoyn maalaukset ovat värikkäitä ja runsaita, ja niissä on paljon yksityiskohtia ja symboliikkaa. Maalauksien aiheet tulevat hänen kokemistaan asioista ja kohtaamistaan ihmisistä, joita tämän rock-legendan uskomattomaan elämään on mahtunut paljon ja monenlaisia. Maalausten lisäksi Oulussa nähdään hänen maalaamiaan uniikkeja hattuja.

Andy Warholin Posters-näyttely toteutetaan pop up -näyttelynä suuriin tiloihin, jotka ovat tähän saakka olleet rahalaskennan ja -kuljetuksen käytössä. Andy McCoyn näyttely pystytetään vanhoihin pankkiholveihin.

Konttori saneerataan kulttuuritilaksi

Taidetalo Kulttuuripankki toimii entisissä Suomen Pankin Oulun konttorin tiloissa, Franzénin puiston etelälaidalla, vanhassa monumentaalikeskuksessa Kajaaninkadulla. Vuonna 1973 käyttöön otettu pankkirakennus tullaan saneeraamaan kokonaan nykyaikaiseksi ja esteettömäksi kulttuuritilaksi.

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki, ja tuolloin on tarkoitus aloittaa Taidetalo Kulttuuripankin näyttely- ja tapahtumatoiminta laajamittaisesti.

Näyttelyn liput tulevat myyntiin huhtikuussa.