Nuorille on tarjolla opastusta digitaitoihin – kuinka hakea vaikkapa töitä tai opiskelupaikkaa

Kirja pysyy nuorten käsissä yhä harvemmin, mutta useilla on ongelmia myös viranomaisasioinnin kanssa verkossa. Kuva: Mostphotos

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Digineuvonta on tarkoitettu 15–29-vuotiaille, opiskeluiden ja työelämän ulkopuolella oleville oululaisille. Tuki on henkilökohtaista ja se räätälöidään nuoren tarpeiden mukaan.

”Kartoitamme yhdessä nuoren kanssa, millaisia taitoja hän kaipaa ja kuinka paljon opastusta tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan”, kertoo hankkeen projektipäällikkö, nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala.

Oppaina toimivat toiset, tehtävään koulutetut nuoret eli vertaismentorit. He antavat digineuvontaa myös etäyhteyksillä.

”Vertaismentori ei tee asioita valmiiksi toisen nuoren puolesta, vaan hän on enemmänkin matkakumppani, joka voi samalla oppia uusia digitaitoja itsekin”, kuvailee Kuoppala.

Asioiminen usein haastavaa

Digillä kasvotusten -hankkeen tavoitteena on tukea erityisesti opiskelussa, työnhaussa ja työelämässä tarvittavissa digitaidoissa sekä kyberturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Mono Kuoppalan mukaan niiden hallinta ei ole nuorillekaan itsestäänselvyys.

”Nuoret voivat olla taitavia käyttämään sosiaalista mediaa tai pelaamaan nettipelejä, mutta esimerkiksi viranomaisasiointi voi olla haastavaa”, Kuoppala sanoo.

”Moni voi kokea tukiin, opiskeluun ja työnhakuun liittyvien hakemusten tekemisen haasteelliseksi.  Apua voidaan kaivata vaikkapa sähköiseen tunnistautumiseen. Digitaalinen toimintaympäristö myös muuttuu nopeasti.”

Digillä kasvotusten -hanke saa rahoituksensa Euroopan sosiaalirahaston varoista. Oulun seurakuntayhtymän toteuttama hanke kestää huhtikuun 2023 loppuun ja sen aikana päivitetään myös Oulun seurakuntien nuorisotyön ammattilaisten digitaitoja.

Digineuvonnasta kiinnostuneet nuoret tai heidän vanhempansa voivat ottaa yhteyttä Mono Kuoppalaan. Lisätietoja digineuvonnasta saa hankkeen verkkosivuilta.