Kummiperheohjelma alkaa jälleen Oulun yliopistossa – oululaisten ja kansainvälisten opiskelijoiden ystävyys voi kestää eliniän

Kummiperheeksi tai kummiksi voi alkaa kuka tahansa, joka haluaa viettää aikaa ja tutustua kansainvälisiin opiskelijoihin Oulussa. Kuva: Oulun yliopisto

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ohjelmassa paikallinen perhe sitoutuu tutustumaan kansainväliseen opiskelijaan ja tapaamaan häntä ainakin kerran-pari kuukaudessa syyskuusta toukokuuhun. Mukana olevat opiskelijat ovat Oulun yliopiston kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita, jotka ovat tulleet suorittamaan yleensä joko kandidaatin tai maisterin tutkintoa.

Opiskelijat viipyvät Oulussa useamman vuoden, mutta ohjelmaan sitoudutaan aina lukuvuodeksi kerrallaan. Tapaamisten aktiviteetit ovat täysin osapuolten päätettävissä.

Kummiperheohjelmaan voi hakea mukaan kuka tahansa Oulun alueella asuva perhemuodosta riippumatta.

”Mukana on vuosien kuluessa ollut niin eläkeläisiä, yksin asuvia kuin lapsiperheitäkin. Tärkeintä on kiinnostus kulttuurienväliseen kanssakäymiseen sekä sitoutuminen oman opiskelijan tapaamiseen ja yhteisen ajan viettämiseen. Lisäksi kummiperheenä toimivalta, tai ainakin yhdeltä perheenjäseneltä, odotetaan vähintään auttavaa vieraan kielen taitoa”, kertoo suunnittelija Ulla Alanko Oulun yliopistosta.

Perheet ja opiskelijat yhdistetään hakemusten perusteella, ja alkusyksystä järjestetään yhteinen tapahtuma, jossa perheet ja opiskelijat tapaavat toisensa ensimmäisen kerran. Tämän jälkeen perhe ja opiskelija sopivat keskenään, miten usein tapaavat ja mitä tekevät yhdessä. Kyse on vapaa-ajan toiminnasta eli opiskelijat asuvat omissa asunnoissaan, eivät perheiden luona.

Hyviä kokemuksia eri vuosikymmeniltä

Kummiperhetoiminta sai alkunsa Oulun yliopistossa jo 1990-luvun puolivälissä, kun muutamille yliopistoon vaihto-opiskelijoiksi saapuville järjestettiin paikallinen ystäväperhe. 1990-luvulla Oulussa vaihto-opiskelijana olleelle kanadalaiselle Matthew Sawatzkylle kummiperheestä muodostui vuosikymmeniä kestänyt ystävyyssuhde.

“Kummiperheohjelman ansiosta sain kokemuksia, näin paikkoja ja tapasin ihmisiä, joista olisin muuten jäänyt paitsi. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden saada elinikäisiä ystäviä, ja hyvällä tuurilla perheestä ja opiskelijasta tulee oikeasti perhe.”

Sawatzky pitää yhteyttä kummiperheensä kanssa yhä ja matkusti tapaamaan heitä Ouluun viimeksi heinäkuussa 2022.

Oulun yliopistossa opiskellut Manushi Bashini Wanni Arachchige kehuu myös muutaman vuoden takaista kummiperhekokemustaan.

“Ohjelmaan osallistuminen oli opiskeluaikani parhaita päätöksiä. Se mahdollisti syvällisemmän tutustumisen suomalaiseen kulttuuriin, ja yhteys kummiperheeni kanssa vahvistuu edelleen päivä päivältä.”

Kummiperheohjelman tavoitteena on edistää kulttuurienvälistä vaihtoa sekä tukea paikallisten asukkaiden ja kansainvälisten opiskelijoiden ystävyyssuhteiden syntymistä. Ohjelma tukee Oulun alueen kansainvälistymistä. Samalla ohjelma tarjoaa kansainväliselle opiskelijalle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan yliopistokampuksen ulkopuolella, rikastuttaen opiskelukokemusta Oulussa ja edistäen opiskelijan kotoutumista.

Kummiperheeksi voi hakea täyttämällä hakemuksen Oulun yliopiston verkkosivuilla www.oulu.fi/fi/kummiperhe-ohjelma. Hakuaikaa on perjantaihin 2.9.2022 asti.