Yhteisvastuukeräys 2023 nostaa esiin nuorten väkivallan – Ouluun viime vuonna 61 000 euroa

Paikallisesti keräyksen tuotto käytetään esimerkiksi Oulujoen erityisnuorisotyölle, jossa järjestetään erilaista toimintaa nuorille. Kuvat: Yhteisvastuu

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Maailman katastrofialueiden ihmisten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia keräyksen tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta. Keräys alkaa sunnuntaina 5. helmikuuta.  

Väkivalta ja konfliktit synkistävät nuorten elämää yhä enemmän. Vuonna 2021 kouluväkivaltaa koki Suomessa lähes 39 000 lasta ja nuorta viikoittain. Alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on lisääntynyt vuosina 2015–2021. Hälyttävin kasvu oli 12–14-vuotiaiden ikäluokassa, peräti 134 prosenttia. Luvut ovat peräisin kouluterveyskyselystä sekä poliisin tilastoista. 

”Nuorten väkivallassa uhreja ovat kaikki: kiusattu ja kiusaaja, tekijä ja uhri, koulu ja koti, nuori ja vanhempi. Sekä tekijä että uhri tarvitsevat apua”, vetoaa Yhteisvastuu-piispa Jukka Keskitalo.  

 Apua oman alueen nuorille 

Yhteisvastuukeräyksen Suomeen jäävästä tuotosta puolet kohdistetaan Aseman Lapset ry:lle koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Toinen puoli tuotosta käytetään paikallisten nuorten tukemiseen.

Oulun seurakunnissa paikallinen tuotto-osuus käytetään nuorten hyväksi erilaisin tavoin. Esimerkiksi Oulujoen seurakunta ohjaa varoja erityisnuorisotyölle, joka tulee järjestämään toimintaa eniten apua ja tukea tarvitseville nuorille.

Ouluun viime vuonna 61 000 euroa

Diakoniatyöntekijä Anu Fedotoff korostaa ongelmien ennaltaehkäisemisen merkitystä, jotta vaikeudet eivät pääse kasvamaan.

 ”Väkivallalla on kauaskantoiset seuraukset sekä tekijän että uhrin elämässä. Yhteinen huolemme nuorista ja heidän tulevaisuudestaan on juuri nyt ajankohtainen. Nuorten elämään tarvitaan turvallisia aikuisia.”

Vuonna 2022 Yhteisvastuukeräys tuotti paikallisesti Oulussa yhteensä 61 000 euroa. Keräyksen kohteena olivat koronan seurauksista kärsivät lapset ja nuoret. 

Anu Fedotoff kannustaa lahjoittamaan myös tänä vuonna erityisen tärkeän asian puolesta.

”Nyt luomme pohjaa sille, minkälainen yhteiskuntamme on tulevaisuudessa.”

Tukea kriisialueiden uhreille  

Keräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit, aseelliset konfliktit ja äkilliset onnettomuudet.  

Tämänvuotisessa keräyksessä kohteena on erityisesti avustustyö Keniassa.  

”Katastrofien vaikutukset ulottuvat myös lapsiin ja nuoriin, kun heikentyvä turvallisuustilanne ja omaisuuden menettäminen saavat perheet vetämään lapsensa pois koulusta. Osa jatkaa kouluaan toisella alueella, köyhimpien perheiden lapset eivät ehkä palaa kouluun”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen

Keräys käynnistyy avajaismessuissa

Yhteisvastuukeräyksen avajaismessuja pidetään Oulun kirkoissa sunnuntaina 5.2. Karjasillan kirkossa kello 10 alkava messu televisioidaan Yle TV1:ssä. Lisäksi seurakunnissa järjestetään avajaispäivästä lähtien monenlaisia Yhteisvastuu-tapahtumia ja tempauksia pitkin keräysvuotta.

Osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/yhteisvastuu on lisätietoja tämän vuoden keräyksestä ja tapahtumista Oulussa sekä ohjeet, miten lahjoituksesta voi osuuden kohdentaa omalle seurakunnalle Oulussa.