Valtuusto hyväksyi Terwa Towerin kaavan selvällä enemmistöllä

Vänmanninsaareen suunnitellun Terwa Towerin vaatima kaavamuutos hyväksyttiin maanantai-iltana Oulun kaupunginvaltuustossa. Havainnekuva: JK-arkkitehdit

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi Terwa Tower -hankkeeseen liittyvän asemakaavan ja tonttijaon muutoksen äänestyksen jälkeen myöhään maanantai-iltana. Asiasta käytiin pitkä keskustelu, ja äänestyksen hävinneet valtuutetut jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Terwa Towerin kaavamuutos hyväksyttiin Oulun kaupunginvaltuustossa odotetusti vasta äänestyksen jälkeen. Valtuutettu Veikko Ervasti (vas.) esitti päätösesityksen hylkäämistä, mutta hänen ehdotuksensa hävisi äänestyksen äänin 50–14 (3 poissa), joten kaavamuutos ja tonttijaon muutos Vänmanninsaarella hyväksyttiin.

Jo käsittelyn aluksi valtuutettu Mikko Viitanen (vas.) esitti asian palauttamista uudelleen valmisteluun, mutta äänestyksen jälkeen asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 55–12.

Vihreiden ja vasemmiston äänet hajosivat

Terwa Towerin puolesta ja vastaan käytiin valtuustossa vilkas keskustelu. Lähes 2,5 tuntia kestäneen käsittelyn jälkeen päädyttiin äänestystulokseen kello 22 maanantai-iltana.

Jakolinjat valtuustossa menivät niin, että kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan ryhmät äänestivät kaavamuutoksen puolesta, lukuun ottamatta Lyly Rajalaa (kok.), joka vastusti Terwa Towerin rakentamista Vänmanninsaareen. Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ryhmien äänet hajosivat.

Suurimman valtuustoryhmän kokoomuksen puheenjohtaja Sami Pikkuaho piti Terwa Towerin rakentamista tärkeänä Oulun vetovoiman ja hotellikapasiteetin kasvattamisen kannalta, etenkin tulevia suuria tapahtumia silmällä pitäen.

”Olemme laskeneet, että meille tulee tänne paljon turisteja ja kansainvälisiä vieraita. Miten me heidän majoitamme täällä Oulussa? Meillä on tällä hetkellä jo, ilman että ollaan vielä Euroopan kulttuuripääkaupunki, majoituskapasiteetti ihan tapissa. Se on Oulussa korkeimpia prosentteja koko maassa, ja se on selvästi ongelma, että meillä ei ole riittävästi hotellikapasiteettia”, Pikkuaho sanoi.

”Vastustamisen kulttuuri on yksi suurimpia syitä, miksi meillä Oulussa eivät hankkeet etene”, Pikkuaho moitti ja painotti, että vuodesta 2018 asti vireillä olleen hankkeen valmistelussa on tehty äärimmäisen perusteellista työtä.

Torialueeseen eloa

Keskustan valtuutettu, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä totesi, että kaupungilla on suuret toiveet torinrannan ja merellisyyden kehittämisen suhteen, jota Terwa Tower näköalaravintoloineen hänen mukaansa edistää.

”Totta kai korkea rakentaminen herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Toisen silmään se sopii, toisen ei”, Vehkaperä totesi ja valitteli, että kaupungissa ei ole yhteistä, poliittisesti sovittua korkean rakentamisen linjaa, vaan asiat ratkaistaan rakennus kerrallaan. Terwa Towerin valmistelua ja lukuisia asiasta tehtyjä selvityksiä hänkin kehui erinomaisiksi.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Huotari piti Terwa Towerin kiisteltyä sijaintia Vänmanninsaaressa hyvänä ja sanoi korkeiden rakennusten tuovan Ouluun kaivattua ”kaupungin tuntua”.

”Torialue on puolet vuodesta aivan kuollut. Talvella siellä ei ole yhtään mitään. Nyt meille tulee jopa parikin hotellia tuomaan sinne ihmisvirtoja, ja siitä tulee pikkuhiljaa torialue, josta pystymme nauttimaan ympäri vuoden”, Huotari sanoi ja moitti, että Oulussa tuntuu välillä olevan käynnissä ”jarrutalkoot” hankkeiden suhteen.

Kaupunginvaltuusto kokouksessa.

Oulun kaupunginvaltuuston kokous järjestettiin maanantai-iltana poikkeuksellisesti Lyseon ruokasalissa.

Moni kaavamuutoksen vastustaja sanoi vastustavansa nimenomaan Terwa Towerin sijaintia, ei itse hanketta.

”Terwa Toweri on hyvä hanke, mutta sen paikka ei ole suiston syleilyssä. Massiivinen tornihotelli Vänmanninsaaressa muuttaisi hyvin merkittävästi meille oululaisille erityistä ympäristöä. Se olisi täysin poikkeava mötikkä rikkomaan tärkeän ja yhtenäisen kulttuurialueen”, vihreiden valtuutettu Susa Vikeväkorva sanoi ja moitti hanketta ”havainnekuvilla kikkailusta”.

”Ihan kuin suurta massaa yritettäisiin jotenkin häivyttää ja yrittää saada se näyttämään pienemmältä kuin se todellisuudessa onkaan”, Vikeväkorva sanoi.

Meritorista valtuustoaloite

Vihreistä löytyi myös kannatusta hankkeelle. Ryhmän varapuheenjohtaja Heikki Kontturi äänesti kaavamuutoksen puolesta ja jätti myös valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan suunnittelukilpailua Meritorin alueen kehittämiseksi. Meritori on teatterin takana sijaitseva oleskeluaukio, joka korvaa suunnitelmista pois jätetyn huoneistohotellin.

”Tämän hankkeen valmistelu on ollut erittäin huolellista. Selvitykset on tehty asianmukaisesti huomioiden niin suistoalueen erityispiirteet, luonto, rakennettu ympäristö kuin myös liikenne. Suunnitelmaa on kohtuullistettu, ja erityisesti huoneistohotellista luopuminen teki hankkeesta itselleni hyväksyttävän”, Kontturi perusteli.

Huolta suistomaisemasta

Myös sdp:n ja vasemmistoliiton äänet hajaantuivat. Enemmistö demarivaltuutetuista äänesti kaavamuutoksen puolesta ja enemmistö vasemmiston valtuutetuista sitä vastaan.

Koko hankkeen palauttamista valmisteluun esittänyt valtuutettu Mikko Viitanen sanoi, että Oulujoen suisto on keskeisin osa oululaista maisemaidentiteettiä ja valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

”Monet ovat sitä mieltä, että monumentaalikeskus on tällaisenaan jo hyvä eikä kaipaa mitään lisärakentamista. Tässä ollaan valtuuston kannalta ydinasiassa. Valtuustolle on annettu lainsäädännössä kaavoitusmonopoli sen takia, että valtuusto voi huomioida yleisen edun”, Viitanen sanoi ja moitti, että Terwa Towerilla tehdään ”suistosta selvää”.

Kaavamuutoksen puolesta äänestänyt vasemmistoliiton valtuutettu Olli Kohonen taas oli sitä mieltä, että valmistuessaan Oulun korkein rakennus ei pilaisi jokisuistoa, vaikka muuttaisikin maisemaa merkittävästi.

”Ei tuohon arvoisaan paikkaan kannata mitään matalaa pytinkiä laittaa, koska ei sinne ole erityisen halpaa rakentaa. Se on juuri se paikka, johon tämä paikka toteutuu, tai sitten se jää toteutumatta. Tämäkin realiteetti on oikein hyvä huomata”, Kohonen sanoi ja totesi kaavan olevan kompromissi, josta on jo vähennetty 10 000 kerrosneliötä rakennusmassaa.

Myös kaavamuutoksen puolesta äänestänyt Martti Korhonen (vas.) muistutti hankkeen työllistävästä vaikutuksesta, joka on rakennusaikana arviolta noin 300 henkilöä ja valmistuessaan noin sata henkilöä.

Terwa Tower -hankkeen investorina, rakennuttajana ja hotellioperaattorina toimii Arina, joka vuokraa maa-alueen kaupungilta. Rakentamisesta vastaa YIT.

Lue myös