Väsymättä oululaisten nuorten puolesta jo 30 vuotta – vuosipäivää juhlistetaan musiikilla, puheilla ja tarjoilulla

Tietopalveluohjaajat Tuula Enbuska, Reetta Vähä ja Liisa Kurtti kohtaavat nuoria Byströmin Ohjaamon tieto- ja neuvontapalvelussa. Kuva: Hanna Mettovaara

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisen nuorten tieto- ja neuvontatyön juuret ovat kansainvälisessä nuorisovuodessa 1985. Tuolloin starttasi nuorisotiedotustoiminta nuorisokahvilan yhteyteen. Toiminta oli alkuvuosina vielä melko suppeaa.

Nuorisotiedotuspiste Nappi avattiin Oulun keskustaan 20. syyskuuta 1993. Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu tunnettiin vuosien varrella useammalla eri nimellä. Sittemmin palvelu tunnettiin pitkään Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappina.

Helmikuussa 2000 Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napissa avattiin Nettihuone, missä oli kuusi tietokonetta nuorten käytettävissä maksutta. Neppi-hankkeen (2001–2003) myötä avattiin alueelliset nuorten tieto- ja neuvontapisteet Kaijonharjuun ja Kaukovainiolle sekä käynnistettiin oma NettiNappi.fi-verkkopalvelu vuonna 2002.

Tämmöistä rentoa meininkiä jo vuodesta 1993.

Napista Byströmin Ohjaamoon

Kun Byströmin nuorten palvelut näki päivänvalon syksyllä 2011, Byströmin taloon oli vuonna 2007 muuttanut Nuorten tieto ja neuvontakeskus Nappi, sen sykkivä sydän. Vuosien varrella Napin toimintaa kehitettiin useiden hankkeiden avulla. Byströmin nuorten palvelut siirtyi käyttämään Ohjaamo-nimeä vuonna 2019.

NettiNappi.fi-verkkopalvelu sulautui kehittämistyön tuloksena osaksi NuortenOulu.fi-verkkopalvelua vuonna 2021. Samalla luovuttiin myös Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi -nimestä. Nyt toimitaa kulkee nimellä Byströmin Ohjaamon nuorten tieto- ja neuvontapalvelu.

Byström elää ajassa

Oululaisen nuorten tieto- ja neuvontatyön historia on polveileva ja sellaisena kertoo palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaamaan nuorten tiedontarpeiden muutoksiin ajassa. Vaikka nuorten tiedontarpeiden aiheet, kuten asuminen, koulutus ja vapaa-aika, ovat pysyneet samoina vuosikymmeniä, tieto muuttuu ajassa. Samoin kanavat, joita pitkin tieto on kaikkien nuorten saavutettavissa.

Nyt 30 vuotta myöhemmin, Byströmin Ohjaamon nuorten tieto- ja neuvontapalvelusta nuoret, nuorten läheiset ja nuorten kanssa töitä tekevät ammattilaiset saavat edelleen ajantasaista, ammatillista ja monikanavaista tietoa, neuvontaa ja ohjausta.

30-vuotisjuhlia vietetään torstaina 31.8. klo 12-15 Byströmin Ohjaamon sisäpihalla ja Nuorten Bysiksellä, Hallituskatu 5a. Luvassa on juhlahumua, puheita, livemusiikkia ja tarjoilua. Byströmin Ohjaamon väki toivottaa tervetulleeksi juhlaan oululaiset alle 30-vuotiaat nuoret ja entiset nuoret, jotka ovat vuosien varrella heillä asioineet.