Uutta yhteistyötä Perämeren ja Merenkurkun ympärille – rannikkoelämyksiä ympäri vuoden, kestävyys keskiössä

Uudella valtionrajat ylittävällä yhteistyöllä halutaan lisätä Perämeren ympäri ja Merenkurkun poikki kulkevan rannikkoreitin houkuttelevuutta. Kuvassa näkymä Uumajasta. Kuva: Carita Forsman

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hankkeen avulla pyritään lisäämään syitä vierailla reitin varrella sijaitsevissa kohteissa tutustumassa niiden runsaaseen tuotevalikoimaan ja samalla luoda parempia edellytyksiä kestävälle kasvulle.

Yhteistyökumppanit ottivat suurella ilolla vastaan uutisen rahoituksen myöntämisestä uudelle matkailuhankkeelle. Myönnetty rahoitus merkitsee laajaa yhteistyötä kolmen ruotsalaisen ja neljän suomalaisen organisaation välillä. Organisaatiot kokoontuvat yhteen hankekumppaneiksi kolmivuotiseen Interreg Aurora -hankkeeseen tammikuusta 2023 alkaen.

”Vahvalla kumppanuudella ja lähekkäin sijaitsevilla kohteilla molemmissa maissa kehitämme yhdessä matkailua Perämeren ympäri ja Merenkurkun poikki kulkevalla rannikkoreitillä”, kuvailee Merenkurkun neuvoston hankepäällikkö Marianne Sjöström.

Kestävää matkailua ympäri vuoden

Hankkeessa nostetaan rannikkoaluettamme houkuttelevana matkailukohteena vuoden ympäri ja näytetään myös, kuinka sen voi tehdä kestävällä tavalla. Rannikkoreitti Bothnian Coastal Routen, miksi myös hanketta kutsutaan, varrella sijaitsevat matkailuyritykset saavat näkyvyyttä hankkeen markkinoinnin kautta, jossa kohderyhmänä ovat Euroopan matkailumarkkinat.

Hankkeeseen sisältyy myös liiketoiminnan kehittäminen, ja tällöin painopisteenä on matkailuelinkeinon kyky sopeutua mahdollisiin tuleviin kriiseihin, kuten alan juuri kokema pandemia.

”Tämä uusi hankekonstellaatio Perämeren rannikkoa pitkin täydentää hyvällä tavalla jo olemassa olevia alueellisia yhteistyöverkostoja. Ajankohtaiset matkakohteet, jotka ovat kysyttyjä, huomioivat kestävän kehityksen ja korkeat luonto- ja kulttuuriarvot – ja vierailijat toivovat kaikkea tätä mieluiten ilman tungosta,” sanoo Rickard Lundmark, Luleå Business Regionin ja Luulajan Matkailuorganisaation toimitusjohtaja.

”Hankkeen avulla lisäämme tietoisuutta alueen upeasta luonnosta, kulttuurista ja elämäntavoista sekä nostamme yhdessä ainutlaatuiset rannikkoympäristömme kartalle. Kaiken tarkoituksena on houkutella tulevia vierailijoita vuoden ympäri”, sanoo Visit Skellefteån toimitusjohtaja Maria Broman.

Laaja tarjonta

Useat tämän kumppanuuden jäsenet ovat tehneet jo aiemmin yhteistyötä muissa vastaavissa hankkeissa ja nähneet yhdessä profiloinnin edut ja näin herättäneet kansainvälisten vierailijoiden huomion. Tämän lisäksi on nähtävissä, että laajentuneella kumppanuudella on monia yhteisiä nimittäjiä ja arvoja, jotka puhuttelevat kansainvälisiä vierailijoita.

”Hankkeen avulla voimme hyödyntää aiemmasta Kvarken Destinations -hankkeesta saatuja kokemuksia ja tietoja. Hankkeen avulla valtionrajat ylittävää yhteistyötä syvennetään entisestään Ruotsin ja Suomen välillä Perämeren matkailualan ohjaamiseksi kestävämpään suuntaan. Meillä on yhdessä houkutteleva tuotevalikoima Perämeren ympärillä ja odotamme innolla tätä valtionrajat ylittävää yhteistyötä”, Visit Umeån toimitusjohtaja Gabriella Hed Vall sanoo.

Myös Oulussa otetaan uusi avaus tyytyväisenä vastaan.

”Perämeren alueen vahvuudet yhteistyössä Merenkurkun alueen kanssa tarjoavat kiehtovia mahdollisuuksia eri vuodenaikoina. Esimerkiksi jäinen merenlakeus, yötön yö, luontokohteet ja rikas kulttuuriperintö ovat ainutlaatuisuuksia, joiden tuotteistaminen palveluiksi ja matkailureiteiksi tekee niistä saavutettavia ja koettavia elämyksiä, toteaa Oulun kaupungin BusinessOulun asiakkuuspäällikkö Jyrki Kemppainen.

Yhteistyössä ovat mukana Ruotsin puolella Luulaja, Skellefteå ja Uumaja sekä Suomen puolella Oulu, Kalajoki ja Vaasa. Hanke käsittää myös näiden ohella matkakohteet: Piteå, Haaparanta, Tornio, Kemi, Kokkola ja Pietarsaari sekä Wasaline yhdistävänä linkkinä merellä.

Hanke toteutetaan vuosina 2023–2025, jolloin siihen odotetaan matkakohteiden lisäksi osallistuvan noin 150 hankealueen yritystä.