Työttömyys jatkaa kasvuaan Pohjois-Pohjanmaalla – rakennusalan ahdinko näkyy luvuissa

Monet rakennusalan ammattilaiset ovat tällä hetkellä lomautettuna. Miehiä on työttömänä enemmän kuin naisia. Kuvituskuva: Ellamari Koutonen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koulujen alkaminen näkyy säännöllisesti työttömien laskuna loppukesästä ja alkusyksystä. Isossa kuvassa työttömien ja lomautettujen määrän odotetaan kasvavan, koska monilla aloilla suhdanne- ja kysyntänäkymät ovat heikot.

Rakentaminen ja erityisesti asuntorakentaminen on ajautunut suuriin vaikeuksiin. Suurissa rakennusalojen ammattiryhmissä oli elokuussa työttömiä selvästi enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana kuten kirvesmiehet, talonrakentajat ja putkiasentajat. Moni heistä on määräaikaisesti lomautettuna.

Maakunnan työttömyysaste oli elokuun lopussa 10,4 prosenttia ja koko maassa se oli 9,4 prosenttia. Oulussa työttömyysaste oli 12,1 prosenttia. Suhteellisesti työttömien määrä on kasvanut vuoden takaisesta eniten Pyhännällä, peräti 122 prosenttia ja Lumijoella 84 prosenttia.

Työpaikkojen määrä laskussa

Elokuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli avoinna 7 800 työpaikkaa, joista uusia avoimia työpaikkoja oli 4 300. Uusien työpaikkojen määrä jatkoi laskua lähes kaikissa ammattiryhmissä vuoden takaiseen verrattuna noin 26 prosenttia.

Määrällisesti uusia työpaikkoja oli eniten avoinna palvelu- ja myyntityöntekijöille, kuten myyjät, lähihoitajat, ravintola- ja suurtaloustyöntekijät sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille, kuten rakennustyöntekijät, hitsaajat ja kaasuleikkaajat, moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat, talonrakentajat.

Miehiä enemmän työttömänä

Työttömyys on lisääntynyt suhteellisesti eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä ja kasvua vuoden takaiseen oli 26,4 prosenttia. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli elokuun lopussa 2 800, mikä on 240 työtöntä enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömistä työnhakijoista miehiä oli 11 500 ja naisia 8 300. Vuoden 2022 elokuusta miesten työttömyys on kasvanut 16,9 prosenttia ja naisten 7,2 prosenttia.

Noin 7 200 henkilöä oli mukana työllistymistä edistävissä TE-palveluissa. Kaikista palveluissa olleista henkilöistä 38 prosenttia oli koulutuksessa: työvoimakoulutuksessa oli mukana 1 400 opiskelijaa ja omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 1 300 henkilöä. Elokuussa työllistettyjen määrä kasvoi suhteellisesti eniten vuoden takaiseen verrattuna.