Turvalaitteiden uusiminen Oulun ratapihalla etenee – työt kestävät vuoteen 2023

Kokonaisuudessaan Oulun ratapihan laitteiden uusimisella on tarkoitus muun muassa parantaa junaliikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun rautatieliikennepaikka koostuu Oulunlahden, Nokelan, Oulun tavaran, Oulun aseman sekä Tuiran ratapihoista. Ratapihoilta on yhteys Ylivieskan, Kontiomäen ja Kemin suuntaan sekä useille yksityisraiteille, kuten Oulun satamaan. Vaihteenlämmitysjärjestelmät tulee asentamaan Ratatek Oy ja vaihteiden vaihdosta huolehtii urakoitsija GRK Rail Oy. Uudistuksen kokonaiskustannukset ovat 35 miljoonaa euroa.

Vaihteisiin asennettava lämmitys helpottaa vaihteiden käyttöä talvella, sillä se sulattaa pois lumen ja jään, jolloin vaihteen kääntäminen onnistuu lämpötilasta riippumatta.

”Oulun ratapihalla ollaan siirtymässä turvalaitejärjestelmään, joka kääntää vaihteet keskitetysti”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Jouni Vauhkonen Väylävirastosta.

Pienentää korjausvajetta

Kaikkiaan lämmitys tulee 80 vaihteeseen. Asentaminen alkaa toukokuussa ja kestää kaikkiaan 1,5 vuotta.

Oulun ratapihalla uusitaan tänä vuonna myös kymmenen vanhaa vaihdetta. Työt alkavat toukokuussa ja valmistuvat elokuussa. Kokonaisuudessaan Oulun ratapihan turvalaitehanke parantaa junaliikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta. Uudet turvalaitteet mahdollistavat eurooppalaisen rautatieliikenteen hallintajärjestelmän käyttöönoton. Lisäksi turvalaitteiden uusiminen vähentää merkittävästi ratapihan korjausvelkaa. 

Hanke alkoi vuonna 2020 ja valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä. Väylävirasto vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta.

Lisätietoja hankkeesta.

Lue myös