Terwa Tower -hankkeesta pidetään yleisötilaisuus Ympäristötalolla keskiviikkoiltana

Terwa Toweria suunnitellaan Vänmanninsaareen, kirjaston viereen. Havainnekuva: Terwa Kiinteistökehitys Oy

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Arinan on tarkoitus avata muun muassa 240 huonetta ja näköalaravintolan sisältävä tornihotelli vuoteen 2026 mennessä. Kirjaston taakse Vänmannin tekosaareen suunniteltu Terwa Tower vastaisi osaltaan Oulun vajaaseen hotellikapasiteettiin. Tornihotellin yhteyteen tulisi ravintola ensimmäiseen kerrokseen sekä näköalaravintola ylimpään kerrokseen. Rakennuskokonaisuuteen kuuluu myös matalampi huoneistohotelli, toimisto- ja liiketiloja sekä muita, kaupunkilaisille avoimia toimintoja.

Ympäristötalolla järjestetään keskiviikkoiltana kello 17–20 tiedustelu- ja keskustelutilaisuus, jossa kaupunkilaisilla on mahdollisuus keskustella hankkeesta.

”Toivomme sydämestämme julkista keskustelua ja kehitysideoita. Vänmanninsaari on merkittävä sekä sijainniltaan että ympäristöltään, ja sen kehittäminen voi linjata koko keskustan tulevaisuutta ja elinvoimaa. Hankkeen suunnittelijat, rakennuttajat ja rakentajat ovat pääosin pohjoissuomalaisia ihmisiä ja yrityksiä, jotka tuntevat vastuunsa kaupungin yhden merkittävimmän kohteen tulevaisuudesta”, kerrottiin Terwa Kiinteistökehitys Oy:n tiedotteessa kesäkuussa.

19 kerrosta suunnitteilla

Hotellin torniosan korkeus on vähintään 18 ja enintään 20 kerrosta, ja tämänhetkisissä suunnitelmissa siitä on tulossa 19-kerroksinen. Huoneistohotellin korkeus on viisi kerrosta. Korttelialueiden rakennusoikeus on yhteensä 18 450 kerrosalaneliömetriä.

Suunnitteluprosessin aikana on arvioitu muun muassa hankkeen vaikutuksia kaupunkirakenteeseen, rakennettuun ympäristöön, kulttuurihistoriallisiin arvoihin, liikenteeseen, luonnonympäristöön, talouteen, terveyteen ja turvallisuuteen, asumiseen ja sosiaalisiin oloihin, ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeutumiseen sekä kestävien liikkumismuotojen edistämiseen.

Viime vuonna esillä olleesta valmisteluaineistosta esitettiin 13 mielipidettä ja neljä lausuntoa.

Mielipiteissä oli yhteensä 569 allekirjoittajaa. Niissä nostettiin esille muun muassa tornin sopimattomuus saarelle, rakentamisen liiallinen määrä, huoli kaupunkikuvasta, maisemasta, kulttuurihistoriasta, liikenteestä, pysäköinnistä, varjostuksesta, tuulisuudesta, kirjaston ja teatterin toiminnoista sekä suunnittelukilpailun järjestämisestä.

Suunnitelmia on päivitetty esitettyjen mielipiteiden ja lausuntojen pohjalta muun muassa tarkentamalla suunnitellun rakennuksen korkeutta, leveyttä, rakennusoikeuksia ja rakennusaloja. Lisäksi on tutkittu tarkemmin rakennusten julkisivuja, materiaaleja ja laatua sekä ympäristön ja liikenteen toimivuutta ja laatutasoa.

Tavoitteena 2026

Terwa Towerin taustalla ovat Terwa Kiinteistökehitys Oy, Terwa Management Oy ja YIT Suomi Oy. Osuuskauppa Arina vastaa rakennuskokonaisuuteen tulevista Solo Sokos -hotellista ja City Suites -huoneistohotellista.

Asemakaavan muutoksen hyväksymisestä päättää aikanaan kaupunginvaltuusto. Rakentajien tavoitteena on saada työt alkuun ensi vuonna ja Terwa Tower avatuksi kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026 mennessä.

Terwa Tower -hankkeen kaavamuutoksen valmisteluaineisto on luettavissa Oulun kaupungin sivuilla. Lisätietoja hankkeen projektikortilla

Tiedustelu- ja keskustelutilaisuus Terwa Tower -hankkeesta 9. elokuuta klo 17–20 Ympäristötalon kahvila Leetassa (Solistinkatu 2). 

Luonnosvaiheen pienoismalli on nähtävillä Ympäristötalon aulassa 3.8.–31.8.

Asemakaavan muutosluonnoksen suunnitelmia esitellään virtuaalisesti Ympäristötalon 3D Cave-virtuaalitilassa elokuussa 14.8, 24.8. ja 25.8. klo 15–17.

 

Juttua korjattu 7.8. klo 11.45: Tiedustelu- ja keskustelutilaisuuden paikka on Ympäristötalolla, ei teatterin Pikisalissa.