Stora Enso vahvisti miljardi-investoinnin Ouluun – Oulun tehtaalle 300 uutta työpaikkaa

Stora Enso tekee jätti-investoinnin Oulun tehtaalleen. Kuva: Stora Enso

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Stora Enson mukaan jätti-investointi tukee konsernin uusiutuvien pakkausten kasvustrategiaa lisäämällä kapasiteettia kasvavissa pakkaussegmenteissä. Tuotannon muunnetulla koneella arvioidaan käynnistyvän vuoden 2025 alkupuolella.

Kokonaisinvestointi Oulussa on noin miljardi euroa vuosina 2022–2025. Oulun tehtaalle tulee noin 300 uutta työpaikkaa, sisältäen tukitoiminnot, ja lisäksi epäsuorasti työllistyy Storan Enson arvion mukaan noin 1 500 henkilöä.

Kartongilla on kysyntää

Oulun tehtaan toinen paperikone muunnettiin aaltopahvin pintakartonkia valmistavaksi koneeksi jo vuonna 2021. Nyt myös toinen käytöstä poistettu paperilinja muunnetaan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi, jolla valmistetaan taivekartonkia ja päällystettyä valkaisematonta kartonkia.

Kartonkien loppukäyttökohteita ovat elintarvike- ja juomapakkaukset erityisesti pakaste- ja kylmätuotteille sekä kuivatuote- ja pikaruokapakkaukset. Kohdemarkkinoita ovat pääasiassa Eurooppa ja Pohjois-Amerikka, ja Linjan vuosikapasiteetti tulee olemaan 750 000 tonnia.

”Uusiutuvat pakkaukset ovat jatkossakin suurin strateginen kasvualueemme. Markkinat kasvavat nyt ensimmäistä kertaa nopeammin kuin muovipohjaisten pakkausten markkinat. Nyt tehty päätös oli muita vaihtoehtoja tehokkaampi tapa hyödyntää olemassa olevia resursseja tuotteiden saattamiseksi markkinoille nopeasti ja kustannustehokkaasti. Meillä on hyvät edellytykset kasvattaa liikevaihtoamme ja markkinaosuuttamme”, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky yhtiön tiedotteessa.

Uuden linjan kuitupuun vuosikulutus on noin miljoona kuutiometriä. Investointi vähentää konsernin riippuvuutta markkinasellusta noin 250 000 tonnilla vuodessa.

”Muunnettu linja tulee olemaan Euroopan kustannuskilpailukykyisin taivekartonkikone ja mahdollistaa tuotannon optimoinnin ja kasvun muillakin tehtaillamme.”

”Investointi on iso askel eteenpäin Euroopan markkinoilla ja tekee Oulun yksiköstämme suuren mittaluokan tehtaan, joka parantaa sekä kuluttajapakkauskartonkien että aaltopahvin pintakartonkien eli kraftlinerien kannattavuutta ja kilpailukykyä. Muunnettu linja tulee olemaan Euroopan kustannuskilpailukykyisin taivekartonkikone ja mahdollistaa tuotannon optimoinnin ja kasvun muillakin tehtaillamme”, sanoo Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen.

Stora Enson investointipäätöstä on odotettu Oulussa ja Pohjois-Suomessa. Hallituksen budjettiriihessä myönnettiin alkusyksystä Poikkimaantien parannukselle ehdollinen 30 miljoonan euron rahoitus, joka oli riippuvainen nimenomaan Stora Enson päätöksestä.

”Investoinnilla on merkittävät työllistävät vaikutukset Oulun alueella”, iloitsee Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja toteaa miljardi-investoinnin parantavan Oulun ja koko Pohjois-Suomen elinvoimaa.

Myös kaupunginjohtajan ensi vuoden talousarvioesityksessä varauduttiin Poikkimaantien leventämiseen, josta kaupunki maksaa oman osuutensa.

Lue myös