Puolivälinkankaan asukasyhdistys pitää huolta, ettei Tuiran rannasta lopu kesällä jäätelö

Jäätelö kruunaa lämpimän kesäpäivän. Puolivälinkankaan asukasyhdistys avasi vappuna uuden jäätelökioskin Tuiran patosillan kupeeseen. Kuva: Oulun kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Välivainion yritystalossa sijaitsevassa Artturin tuvassa tuoksuu herkullinen lihamureke. Lounaskahvilan pöydät ovat täynnä ruokailijoita ja keittiöhenkilökunnan iloinen puheensorina kantautuu patojen äärestä. Viereisessä huoneessa ompelukoneet hurisevat ja valmiit työt siirtyvä rekille odottamaan hakijaansa.

Artturin tupa on yksi Puolivälinkankaan suuralueen asukasyhdistyksen toimipisteistä. Tiloissa toimii lounaskahvilan ja ompelimon lisäksi myös kuntouttavan työtoiminnan ryhmiä sekä atk- ja mediapalvelu toimipiste.

”Monet ihmiset mieltävät edelleen, että yhdistys on yhtä kuin Artturin tupa, mutta se on vain yksi osa laajaa kokonaisuutta”, kertoo asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jani Alatalo.

Yhdistyksen toimintaan kuuluvat myös Tuiran uimarannalla sijaitseva Cafe Rantsu, Hollihaan liikennepuistossa toimiva kioski Holtsikka, Puokkarin nuorisotilat sekä tänä keväänä Tuiran patosillan kupeeseen avattu Pingviini-jäätelökioski.

Hollihaan liikennepuistossa sijaitseva kioski Holtsikka palvelee puiston kävijöitä ja antaa työntekijöilleen mukavan kesätyöpaikan. Kuva: Sanna Krook

Tiimityöllä työttömyyttä vastaan

Suurin osa yhdistyksen eri toimipisteissä työskentelevistä henkilöistä on tullut mukaan joko kuntouttavaan työtoimintaan, työkokeiluun tai palkkatuettuun työhön. Yksi yhdistyksen tärkeimmistä tavoitteista onkin johdattaa pitkäaikaistyöttömiä takaisin työelämään.

”Kyllähän se sydäntä lämmittää, kun joku pääsee meidän toimintamme avulla takaisin vapaille työmarkkinoille, saa työpaikan tai uuden koulupaikan”, sanoo Alatalo.

”Joskus on käynyt niin, että joku on tullut ensin kesäsetelillä töihin, edennyt siitä työkokeiluun ja palkkatukityöhön. Täällä on mahdollista saada monenlaista kokemusta”, hän jatkaa.

Asukasyhdistyksen toimintaan kuuluu myös maahanmuuttajien kotouttaminen kuntouttavan työtoiminnan keinoin. Puolivälinkankaan nuorisotilalla käy myös paljon maahanmuuttajanuoria.

”Meillä on jokaisella toimipisteellä oma vastuuhenkilö, joka luotsaa toimintaa. Ei näin laajasta kokonaisuudesta yksi tai kaksi ihmistä selviäisi mitenkään. Onneksi meillä on upea tiimi”, iloitsee Alatalo.

Artturin tuvan ompelimo ottaa vastaan erilaisia ompelutöitä. Tuvalla järjestetään myös käsityökerhoja. Kuva: Henna Saarenketo

Kohti jäätelökesää

Asukasyhdistyksen uusin tempaus on jäätelökioskin avaaminen Tuiraan, patosillan kupeeseen. Alatalo on hankkeesta silmin nähden innoissaan.

”Tämä on meille iso juttu ja muutun varmaan itsekin kohta pingviiniksi”, hän naurahtaa.

Jäätelö ei pääse Tuiran rannasta loppumaan, sillä sitä on saatavilla myös Cafe Rantsusta, jota asukasyhdistys on pyörittänyt oululaisten iloksi jo kahdeksatta vuotta.

”Pidämme samalla myös ranta-aluetta siistinä”, Alatalo kertoo.

Kioskitoiminnan lisäksi asukasyhdistys tarjoaa oululaisille atk-tukea, ompelimopalveluita sekä erilaista harrastus- ja retkitoimintaa. Artturin tuvan ompelimo on Alatalon mukaan melkeinpä maankuulu, ja ompelutöitä virtaakin maakuntia myöten.

”Saimme kaupungin avustuksella teollisuuskoneen, jonka lisäksi meillä on kuusi muuta konetta. Rekit ovat koko ajan täynnä asiakkaiden tilaamia ompelutöitä”, kertoo Alatalo.

Koronavuodet ovat jarruttaneet tapahtumien järjestämistä, mutta suunnitelmien tasolla nekin ovat pikkuhiljaa palailemassa takaisin kuvioihin.

”Meillä on ollut Riemua rantsussa -tapahtuma kesän lopuksi. Siellä on ollut esimerkiksi paloauto, taikuri, poliisiauto sekä poppareita ja hattaraa, mukavaa tekemistä koko perheelle”, kuvailee Alatalo.

”Lisäksi olemme järjestäneet Soppatykki-päiviä ja erilaisia asiakasretkiä”, hän lisää.

Artturin tupa koki taannoin ikävän takaiskun, kun toimitiloihin murtauduttiin talvella kahdesti lyhyen ajan sisään, ja yhdistys kärsi suuria taloudellisia ja aineellisia tappioita. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta.

”Asiakkaat tukivat meitä tosi upeasti ja tekivät lahjoituksia. Siinä huomasi, että kyllä meidän toimintamme on monelle hirmuisen tärkeää”, Alatalo toteaa.

”Nyt vain toivotaan aurinkoista ja jäätelöntäyteistä kesää. Pistetään suut makiaksi”, hän toivottaa lopuksi.

Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta löydät tästä linkistä.

 

 

 

 

 

Lue myös