Oulussa jatketaan viheralueiden kunnossapidon muuttamista luonnonmukaisemmaksi

Viheralueiden hoidossa noudatetaan luokittelua. Esimerkiksi Hupisaarten tai kaupungintalon kukka- ja viheralueet ovat korkeimmassa kunnossapitoluokassa. Kuva: Pasi Rytinki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kunnossapidon luokituksen muutos tarkoittaa käytännössä sitä, että viheralueiden kunnossapitoa ohjataan enemmän viheralueiden käytön ja arvon mukaan. Mitä käytetympi tai arvokkaampi viheralue on, sitä tarkemmassa hoidossa se on. Esimerkiksi kaupungintalon viheralueet ja Hupisaarten ruusutarha ovat korkeimmassa kunnossapitoluokassa. Tämän jälkeen arvokkaimpia ja käytetympiä alueita ovat leikkipuistot.

Vähäisemmällä käytöllä olevia nurmialueita hoidetaan jatkossa niittyinä joko murskaamalla tai niittämällä kasvusto kerran tai kaksi kesässä. Kuntalaiselle muutos näkyy kukkivina pientareina ja puistoina.

Ouluun lisätty niittyjä

Oulussa alkoi jo viime kesänä Nurmikot niityiksi -hanke, jossa kokeiltiin hoidettavien nurmikoiden muuttamista niityiksi. Kesän 2022 aikana 26 alueella nurmien annettiin kasvaa ja ne leikattiin kertaalleen syksyllä. Viime syksyn aikana kylvettiin neljä uutta aluetta lisää.

Hoitoluokkamuutokset toteutetaan Oulussa alue kerrallaan. Viheralueita muutetaan niityiksi liikenneviheralueilla eli tienpientareilla, alikulkujen ympäristöissä ja avoimissa risteysalueissa. Myös vähällä käytöllä olevia puistoja voidaan muuttaa niityiksi.

Kylvettävät monivuotiset kukkivat vasta toisena kasvukautena, joten lisää kukkaloistoa saadaan 2–3 vuoden kuluessa.

Palautetta kaupungin viheralueiden kunnossapidosta otetaan vastaan sähköisen palautepalvelun kautta.

Luokitus on nähtävillä Oulun karttapalvelussa.