Oulun seurakuntayhtymän krematorio jälleen toiminnassa – pientä savuhaittaa sisätiloissa

Krematorion uunissa on ensimmäisen kahden viikon aikana tuhkattu pienemmällä volyymilla, koska samalla on tehty sähköteknisiä säätöjä ja tarkistuksia. Kuvituskuva: Mostphotos

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Krematorion uuniosa sekä siihen liittyvät tekniset laitteet uusittiin kokonaan. Hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärven mukaan ensimmäisen kahden viikon aikana on tuhkattu pienemmällä volyymilla, koska samalla on tehty sähköteknisiä säätöjä ja tarkistuksia.

Oulun seurakuntien krematoriolla sattui tiistaina 19. syyskuuta tilanne, joka aiheutti savupöllähdyksen sisätiloihin. Savua ei kuitenkaan päässyt kappelitiloihin.

Tuomo Vuontisjärvi kertoo, että kyseessä oli normaali tuhkaustilanne, jossa sisäänvientivaunu tuli ulos viiveellä, jolloin hetken aikaa savua pääsi sisätiloihin.

”Henkilökunta toimi ohjeen mukaan, eli ovet suljettiin ja palokunta tilattiin paikalle. Nyt tilat on tuuletettu ja toiminta jatkuu normaalisti”, Vuontisjärvi kertoo.

Sisäänvientivaunussa on noin kahden cm korkuiset kiskot, jotka laskeutuivat arinatasoon. Luukun mentyä kiinni kiskojen alapuolelle jäi tyhjää tilaa, jolloin savukaasuja pääsi sisään.

”Tutkimme seuraavaksi sisäänvientivaunun automatiikkaa, tällä hetkellä on jo normaali tuhkausprosessi menossa”, Vuontisjärvi sanoo.

Intiön kappeli remonttiin

Varsinaisen pääremontin aikana tuhkauksia tehtiin viidellä eri krematoriopaikkakunnalla ja tuhkaukset saatiin suoritettua siunauksen jälkeen hyvinkin nopeasti. Paluu normaaliin toimintaan tullee vaikuttamaan hieman aikatauluja pidentävästi, koska varauksia otetaan jälleen laajemmalta alueelta.

Vuontisjärvi kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita avusta poikkeustilanteessa.

”Yhteistyö vainajia kuljettaneiden hautaustoimistojen sekä tuhkauksia suorittaneiden krematorioiden kanssa sujui erinomaisesti.”

Intiön kappelin peruskorjaus alkaa joulukuussa 2023. Investointiin sisältyy myös yhden uuden uunin rakentaminen sekä savukaasujen suodatinjärjestelmän ja lämmöntalteenottojärjestelmän saattaminen ympäristöluvan edellyttämälle tasolle. Kappelin peruskorjauksen arvioidaan kestävän 2025 syksylle saakka.