Oulun pääkirjastorakennus saa uuden nimen – nimiehdotuksella on juuret historiassa

Teatteri ja kirjasto muodostavat arkkitehtonisen kokonaisuuden Vänmanninsaarella. Kuva: Oulun kaupunki / Lentokuva Vallas Oy

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Keskiviikkona 26.4. kokoontuvan Oulun hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan asialistalla on muun muassa Oulun keskustakirjaston nimi.

Nimestä järjestettiin kilpailu viime vuoden kevättalvella. Nyt kaupungin nimistötoimikunta esittää, että kirjaston nimeksi tulee Oulun keskustakirjasto Saari.

Nimellä on vahvat historialliset juuret. Kirjaston ja teatterin kokonaisuuden Vänmanninsaarelle suunnittelivat arkkitehdit Marjatta ja Martti Jaatinen, jotka voittivat vuonna 1962 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun Vänmanninsaaren ja Monumentaalikeskuksen suunnittelusta. Vuonna 1972 valmistuneen teatterin ja vuonna 1981 valmistuneen kirjaston muodostama arkkitehtoninen kokonaisuus oli Jaatisten ehdotuksessa nimeltään Saari.

Kirjaston ja teatterin kokonaisuus luetaan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kokonaisuudeksi. Nimistötoimikunta toteaa esityksessään, että Saari-nimellä on Vänmanninsaaren rakennettuun historiaan ja arkkitehtoniseen ratkaisuun hienosti kytkeytyvä nimi. Lisäksi se kuvaa kirjaston todellista sijaintia saarella ja on hyvin linjassa kirjaston muiden tilojen nimien kanssa.

Kirjaston tilojen ja tapahtumien nykyiset nimet, kuten Laituri, Pakkala, Ainola, Nöömanni, Kaarlenväylä ja Kirjasaari, säilyvät uusitussa keskustakirjastossa.

Saari-nimen eduksi nimistötoimikunta lukee myös sen, että se on sanana napakka, selkeä ja tarvittaessa hyödynnettävissä eri variaatioina myös graafisesti.

Keitaasta Saareksi

Vuosi sitten nimistötoimikunta ehdotti kirjaston nimeksi Oulun keskustakirjasto Keidasta, mutta Oulun kaupunginkirjastossa toivottiin, että nimistötoimikunta tarkastelisi nimeä uudestaan niin, että se kytkeytyisi tiiviimmin Vänmanninsaaren rakennettuun historiaan ja arkkitehtoniseen ratkaisuun.

Jos hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunta nyt päättää, että Oulun keskustakirjaston nimeksi tulee Oulun keskustakirjasto Saari, niin englanniksi nimi on vastaavasti Oulu Central Library Saari ja ruotsiksi Uleåborgs centrumbibliotek Saari.

Peruskorjauksessa oleva keskustakirjasto on tarkoitus avata uudistuneena asiakkaille vuonna 2025. Peruskorjattuun kirjaston neljänteen kerrokseen sijoitetaan myös uusi lastenkulttuurikeskus.