Oulun kaupungin metsiin voi tutustua virtuaalikävelyllä – samalla voi vaikuttaa niiden tulevaisuuden hoitoon

Harvennettua männikkö Knuutilankankaalla. Kuva: Sanna Krook / Oulun kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Joulukuussa kutsumme tutustumaan Oulun lähimetsiin ja antamaan palautetta hoito- ja käyttösuunnitelman perusteista” kertoo virtuaalikävelyllä retkioppaana toimiva metsätalousinsinööri Petri Korpela.

Virtuaalikävelyllä tutustutaan Oulun lähi- ja virkistysmetsiin. Samalla saa paljon tietoa myös muista metsistä. Kävelyllä esiteltävät hoidon ja käytön tavoitteet ovat luonnoksia, joihin voi jokainen halutessaan antaa palautetta ja vaikuttaa.

Virtuaaliretken ohjelmassa on muun muassa tutustuminen 11 metsäkohteeseen kuvien, äänitallenteiden ja esittelytekstien avulla. Retken voi käydä läpi tietokoneella tai mobiililaitteella.

Kohteet on valittu niin, että niihin pääsee helposti tutustumaan myös maastossa tai tien varrelta. Kohteet Hiirosesta Hietasaareen voivat olla tuttuja esimerkiksi pyöräily- tai hiihtoreiteiltä.

Retkeen kannattaa varata aikaa noin 45 minuuttia. Palautetta kerätään 31.12. saakka. Virtuaaliretkelle voi ilmoittautua tästä linkistä.

”Tavoitteena on kartoittaa metsänkäyttäjien tarpeita ja toiveita laajasti.”

Palautteen tulokset kootaan yhteen tammikuussa ja niiden avulla tehdään päivitykset metsien hoito- ja käyttösuunnitelman luonnokseen.

”Tavoitteena on kartoittaa metsänkäyttäjien tarpeita ja toiveita laajasti. Osallistamisen kautta hankittu tieto tukee suunnitelman valmistelua poliittiseen päätöksentekoon”, kertoo maanhankintapäällikkö Juha Peuraniemi.

Kaupungin metsille on monia tavoitteita

Oulu on Suomen suurin julkinen metsän omistaja valtion jälkeen. Uudessa suunnitelmassa halutaan huomioida entistä paremmin metsien hoidon ilmastovaikutukset ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen.

Suunnitelma antaa suuntaviivat ja rajoitteet, joiden avulla metsiä hoidetaan pitkäjänteisesti. Valmistelua tehdään osallistavasti ja kuntalaisten näkökulmat ja mielipiteet ovat siinä tärkeällä sijalla. Työtä avustavana konsulttina mukana on ollut Tapio Palvelut Oy.