Oppaat tekevät Oulua tutuksi turisteille – pohjoinen luonto ja puhtaus ihastuttavat kansainvälisiä vieraita

Oulun seudun oppaat ja Saaga Travelin kuljettajat hakivat heinäkuussa asiakkaita opastuksille Oritkarin satamasta. Kuvassa Oppaat Marika Haapakoski ja Minna Hukkanen sekä kuljettaja Jarkko Kärki Saaga Travelilta. Kuva: Marika Haapakoski

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Opas Marika Haapakoski on tänä vuonna opastanut kolmen Oulussa käyneen risteilyaluksen vieraita. Pääosin he ovat olleet ympäri maailmaa saapunutta varttunutta väkeä, jota tänne houkuttivat ennen kaikkea luontoelämykset.

Ohjelmaan on kuulunut muun muassa Oulu-Panorama-bussikierros kaupungilla, Linnanmaalla ja Nallikarissa. Retkiä oli myös Koiteliin ja Turkansaareen. 

”Erään britin Newcastlesta yllätti erityisesti suomalaisen ympäristön puhtaus, kun roskia ei näkynyt missään, sekä ihmisten vähyys. Brittejä kiinnostivat varsinkin villieläimet metsässä”, kertoo Haapakoski.

Kansainväliset risteilyvieraat ovat myös pitäneet Oulua modernina kaupunkina, jossa ei juurikaan näy vanhoja rakennuksia.

Pohjoisen pelottava talvi

Leena Kontiokari opasti risteilijöitä Koitelissa ja todisti, miten pienet luonnon tapahtumat hämmästyttivät suuresti.

”Se ilahdutti, kun naurulokki yritti kalastaa ja pääskyset yrittivät ajaa oravaa takaa. Ne olivat heille aivan mahtavia juttuja, ja siksi kerroinkin paljon eläimistä.”

Myös metsän runsautta ihmeteltiin. Lisäksi Kontiokarilta kyseltiin nykyelämästä Suomessa.

”Kuinka täällä talvesta selviää, kuinka kamalasti on lunta, miten hoidetaan auraukset ja talvipyöräilystäkin puhuttiin. Talvi koettiin jotenkin pelottavaksi.”

Haapakosken kokemus on, että aiemmin kansainväliset vieraat kyselivät suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Tänä ensimmäisenä Nato-kesänä kiinnostus erityisesti kohdistui Suomen sotiin 1900-luvulla.

Los Angelesista saapunut koulutettu väki oli kysellyt hyvinkin kiinnostuneesti korkeakoulutettujen määrästä ja siitä, minne Suomesta lähdetään opiskelemaan.

”Lisäksi kysyttiin paljonko suomalaiset tienaavat ja kuinka paljon Suomessa on pakolaisia.”

Sähköpotkulautoja ihmeteltiin.

Rovaniemen ruuhkat Oulun laariin

Talvi ja kevät ovat tilausopastusten kulta-aikaa.  

”Talvella teemme paljon bussikierroksia kansainvälisille vieraille. Lisäksi Rovaniemen matkailun ruuhkatilanne on kääntymässä Oulun eduksi, sillä osa Rovaniemelle matkaavista turisteista on joutunut laskeutumaan Ouluun. Olemme saaneet bussilasteittain väkeä esimerkiksi Singaporesta, jotka ovat ihmetelleet Oulunsalon kentällä lumihiutaleita ja kävelleet Nallikarissa jäällä”, kertoo Haapakoski.

Oulun seudun oppaat ry:n puheenjohtaja Päivi Rintamäki kertoo opaskierroksella Teuvo Pakkalasta kirjailijan haudalla.

Oulun seudun kaikki 39 opasta ovat auktorisoituja oppaita. Tänä vuonna elokuun alkuun mennessä he olivat hoitaneet ulkomaalaisille asiakkaille yhteensä noin 45 opastusta, joihin osallistui noin 1 400 ihmistä, ja toisen mokoman kotimaisille asiakkaille.

Oulu tutummaksi paikallisillekin

Kaikille avoimilla opastetuilla kierroksilla tutustutaan muun muassa Hupisaarten luontoon ja historiaan sekä tehdään perinteinen Prumenaati wanahasa Oulusa -kierros. Rikollisella kävelyllä kuullaan Oulun rikoshistoriasta.

”Uusi kierros on Oulussa palaa. Viime vuonna, kun Oulun kahdesta suuresta palosta tuli kuluneeksi 200 ja 140 vuotta, tämä aihe osoittautui kiinnostavaksi”, kertoo Oulun seudun oppaat ry:n puheenjohtaja Päivi Rintamäki

Opastukset ovat joko Oulun kaupungin tilaamia, yleisölle avoimia opastuksia tai yksityistilauksia kuten risteilyt. Oppaita välittää Go Arctic Oy. Hautausmaakierroksien yhteistyökumppani on Oulun evankelisluterilainen seurakunta.

Oulun seudun oppaat opastavat avoimilla kierroksilla elokuun loppuun asti.